Închide meniul

Eroul Barcelonei: URSS-ul nu l-a vrut, l-a dorit avortat. Mama l-a păstrat cu riscuri enorme!

Cătălin Oprișan Publicat: 21 februarie 2022, 15:30

Reclamă
Eroul Barcelonei: URSS-ul nu l-a vrut, l-a dorit avortat. Mama l-a păstrat cu riscuri enorme!

Mama spunea despre el că e un tip liniștit, chiar dacă imaginile o cam contrazic...

Foto: Profimediaimages

Duminică seara, Barcelona s-a impus în finala Cupei Spaniei la baschet, contra celor de la Real Madrid, 64-59. Catalanii s-au încins mai greu, după un neverosimil 5-19 în primul sfert, dar apoi au dat drumul la motoare. Mulți spun că jumătate din succes îi aparține antrenorului Sarunas ”Saras” Jasikevicius, un tehnician care, la doar 46 de ani, a revigorat o trupă cu rezultate mediocre. Dar povestioara sa nu a fost, de la început, doar lapte și miere. Din contră.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Suntem în 1975. Rita Jasikeviciene, jucătoare de handbal, este internațională cu marea trupă a URSS-ului, medaliată cu argint la Campionatul Mondial. La orizont se întrevăd Jocurile Olimpice de la Montreal, 1976, cele ale Nadiei. ”Totul a fost calculat, planificat”, avea să povestească ea. ”Jocurile, nașterea unui copil, un an de pauză, pentru creștere și, apoi, din nou la sport”. Numai că lucrurile nu au stat chiar în această ordine și Rita a rămas gravidă. A mers și l-a anunțat pe antrenorul Ihor Turcin (născut în România ”Dodoloață”, cel care avea să decedeze, de inimă, lângă Sala ”Rapid” din București), o mână de fier, câștigător a trei medalii olimpice, care nici nu a vrut să audă de așa ceva. ”Am nevoie de tine în Canada, vei avorta!”, a auzit Rita. Pe vremea aceea nu prea te puteai opune regimului. Dar femeia a riscat. A decis să păstreze copilul, să renunțe la visul olimpic. Nu știa că nu va mai juca, niciodată, în naționala URSS. ”N-am regretat decizia. Mi-am zis că fiul meu îmi va da înapoi acele Jocuri, peste ani!” Sarunas s-a născut pe 5 martie 1976.

”Pe bancă pare agitat, dar e băiat bun și liniștit!”

”Tatăl meu mi-a spus că Lituania fusese, cândva, independentă. Acum nu se mai putea vorbi despre așa ceva, nu aveai voie să-ți studiezi trecutul. Aproape toată lumea era membru al Partidului Comunist. Dacă nu te afilieai, erai într-o lumină proastă”, avea să-și aducă aminte, peste ani, tânărul Jasikevicius. Un copil agitat, veșnic în mișcare. ”Trebuia urmărit constant”, completează mama.

Sarunas, copilul nedorit de către autoritățile comuniste, s-a apucat de baschet. Barcelona, Maccabi, apoi NBA. Câștigător de Euroligă de patru ori. După retragere, a devenit antrenor, la Zalgiris. Pasul următor, tehnician la catalani. ”E noul Zeljko Obradovic”, spun toți. În primul sezon, a fost la un pas de a realiza ”tripla”. Doar Anadolu Efes a fost mai bună în Europa. Pe plan local, Cupa și campionatul. Acum, la Granada, a cucerit, din nou, cupa. În Euroligă, Barcelona e pe primul loc. În Spania e pe 2, dar are patru meciuri mai puține ca Realul. ”Pe margine pare foarte agresiv, dar e amabil și liniștit”, spunea, acum ceva vreme, mama sa. Dacă ea nu s-ar fi opus regimului, acum jumătate de secol, poate că toate acestea nu ar fi fost posibile.

 

Reclamă

 

Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23:45 Borussia Dortmund – PSG 1-0! Fullkrug, singurul marcator într-un meci cu ocazii uriaşe! Mbappe nu s-a lipit la gol 23:40 Gigi Buffon, emoţionat de revenirea lui Parma în Serie A! Mesaj superb după performanţa la care au contribuit Man şi Mihăilă 23:31 FotoDennis Man şi Valentin Mihăilă, la bustul gol după ce au promovat în Serie A! Imagini de senzaţie cu românii de la Parma 23:12 Mihai Stoica a spus totul despre sărbătoarea câştigării titlului! Ce a pregătit FCSB: „La cât am aşteptat, trebuia să facem ceva” 23:02 VIDEOCristiano Ronaldo, un nou gol fabulos în Arabia Saudită! Starul portughez a început să danseze după ce a înscris 22:36 Mihai Rotaru l-a descris în trei cuvinte pe Costel Gâlcă şi a spus cine ia deciziile la echipa lui: „Aşa am procedat cu toţi” 22:08 Coreea de Sud – România LIVE VIDEO (vineri, ora 13:30). „Tricolorii” vor o nouă victorie la CM de Hochei, LIVE în AntenaPLAY 22:04 Mihai Stoica a anunţat care e primul jucător care poate semna cu FCSB după câştigarea titlului: „Au început negocierile” 21:48 Jannik Sinner s-a retras de la Madrid! Organizatorii turneului au dezvăluit problema italianului 21:29 Primele reacţii ale lui Dennis Man şi Valentin Mihăilă după ce au obţinut promovarea în Serie A! Vezi toate știrile
Citește și