Cum a revenit Mercedes în frunte? Analiza lui Adrian Georgescu

De Antena Sport
Publicat: 10.07.2024, 15:26

Cum a revenit Mercedes în frunte?

Cum a revenit Mercedes în frunte?

Lewis Hamilton, în timpul Marelui Premiu al Marii Britanii/ Profimedia

Cum au ajuns atât de rapid „săgețile argintii” să câștige? La începutul sezonului se luptau cu monoposturile Aston Martin pentru locul al patrulea la constructori, acum au ajuns să câștige ultimele două curse și au reintrat în lupta pentru titlu.

Reclamă

Putem admite că victoria din Austria a fost din familia „când doi se ceartă, al treilea câștigă”, dar la Silverstone ambele lor mașini au fost rapide în mod constant, în toate sesiunile, până când o defecțiune la sistemul hidraulic l-a scos din cursă pe Russell.

Reclamă

Simpla explicație că le convin cursele disputate la temperaturi mai joase nu ajunge.

Schimbarea adusă de James Allison

În toamna anului trecut, Mike Elliott, Chief Technical Officer, părăsea Mercedes F1, după 11 ani petrecuți la respectiva formație. După schimbarea majoră de regulament din 2022, când efectul de sol redevenea permis în F1, iar puterea motorului își pierdea din importanță – despre motorul Mercedes se spunea pe atunci că avea cu 100 cai-putere mai mulți decât propulsoarele concurenței -, proiectele lui Elliott nu s-au mai adaptat noii situații. Ca urmare, Mercedes a dispărut în 2022, 2023 și în aproape jumătate din 2024 din lupta pentru titluri.

Promovat în locul lui Elliott, fostul director tehnic al team-ului James Allison a moștenit în octombrie 2023 un monopost care avea probleme. Rezolvaseră una dintre cerințele mai vechi ale lui Hamilton: aceea ca pilotul să aibă o poziție deplasată către spatele mașinii. De asemenea, pe puntea din spate se trecuse la un nou sistem de suspensie, de la pull-rod la push-rod, un sistem pe care Red Bull îl folosea deja de un sezon.

Ce probleme avea monopostul W15

Alte probleme erau în continuare prezente. Una dintre acestea era balansul vertical („porpoising”), cauzat de micșorarea gărzii la sol. Dar cea mai importantă consta în faptul că W15 avea prea multă apăsare pe puntea din față, dată de o aripă frontală care și ea producea efect de sol, ceea ce ducea la subvirare în virajele lente și la uzură prea mare pe gumele din față. Pentru ca mașina să poată ieși bine din viraje fără să piardă mult timp, piloții accelerau mai mult, eliberau spatele, dar uzau prea mult și gumele posterioare.

Din cauza apăsării la sol prea mari pe puntea din față, nici în virajele de viteză lucrurile nu stăteau prea bine.

Noua aripă frontală

O primă evoluție s-a înregistrat la Miami, prin introducerea unei noi podele. Lucrurile au început însă cu-adevărat să se schimbe în cea de-a noua cursă a sezonului, la Monaco, odată cu introducerea noii aripi frontale, inițial doar pe mașina lui Russell, iar rezultatele s-au văzut cu adevărat în următorul Mare Premiu, din Canada, când ambii piloți au beneficiat de upgrade. “Mașina devine una cu ajutorul căreia pot lupta,” a declarat atunci Hamilton, care a ocupat locul al patrulea, imediat în urma coechipierului Russell. “În următoarea parte a sezonului, dacă mă voi concentra, voi putea avea rezultate bune”.

Noua filosofie este că trebuie să obțină apăsare la sol fără a compromite stabilitatea aerodinamică. Marea găselniță a fost – ca și în cazul celor de la McLaren – faptul că au că au renunțat la un element aerodinamic component al aripii frontale. Acesta avea formă tubulară, înlocuia un al patrulea element al aripii. Era însă pus la un unghi prea mare și influența prea mult comportamentul mașinii, prea sensibil la cele mai mici schimbări ale temperaturii, gărzii la sol sau vântului.

Noua aripă avea un profil mai puțin agresiv și era flexibilă, dar ale cărei deformări nu ieșeau din normele stabilite de regulemente. Cei de la Red Bull au reclamat legalitatea acestui upgrade, dar protestul lor a fost respins de FIA.

O simbioză între virtual și real

Un alt pas înainte a fost făcut grație corelării mai bune dintre datele obținute în simulările din tunelul de vânt și situația de pe teren. Atât James Allison, cât și Toto Wolff au descris momentul în care lucrurile s-au schimbat ca pe un fel de revelație. “La un moment dat, lucrurile au început să aibă sens. Nu atât noua aripă frontală a fost motivul, cât schimbarea balanței de greutate a mașinii pe cele două punți”, a spus Wolff.

Astfel, W15 a devenit un monopost mult mai manevrabil, care nu mai uzează atât de mult gumele. E foarte posibil ca această evoluție ascendentă a celor de la Mercedes să continue, căci echipa va introduce upgrade-uri în fiecare dintre următoarele două Mari Premii, cele din Ungaria și din Belgia.

După părerea mea, au în continuare cea de-a treia mașină de pe grilă, dar s-au apropiat foarte mult de McLaren și Red Bull, astfel încât, de acum înainte, lupta se va da în trei.

Reclamă
Recomandări
  • Marele Premiu al Ungariei e live în AntenaPLAY, în perioada 19-21 iulie
  • Vezi premiera celui mai surprinzător sezon Insula Iubirii. Luni, Marți și Miercuri de la 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
  • Cine va câştiga Balonul de Aur?



    *după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

    23:42 15 iul.

    Constantin Budescu a tras un semnal de alarmă, după ce a fost huiduit de fanii fostei sale echipe!

    23:26 15 iul.

    William Baeten a fost prezentat oficial la FCSB! Când va putea debuta la echipa lui Gigi Becali

    23:25 15 iul.

    Petrolul – Gloria Buzău 0-0. Mehmet Topal nu a reuşit să câştige la debutul în Liga 1. Gicu Grozav a ratat un penalty!

    23:23 15 iul.

    CSA Steaua a primit o ofertă scrisă de asociere pentru a obţine dreptul de promovare în Liga 1!

    23:06 15 iul.

    FotoPrimele imagini cu William Baeten la antrenament, după transferul la FCSB! Cum s-a pregătit noul jucător al campioanei

    23:02 15 iul.

    EXCLUSIVFederico Piovaccari a spus care sunt cei doi jucători ai FCSB-ului care îl impresionează: „Am urmărit mereu echipa”

    1 FotoDenis Drăguş, nuntă de poveste cu superba Vanessa. Florinel Coman a avut o apariţie de 5 steles 2 FotoCât de frumoasă este Laura, iubita lui Jude Bellingham. Este mai mare cu 5 ani decât starul Anglieis 3 FotoNunta Anului la Domeniul Ştirbey | Cele mai frumoase momente cu Ianis Hagi şi Elena. Gică Hagi, declaraţiile seriis 4 FotoSchimbare de loc pentru Bernadette Szocs în clasamentul WTT, după turneul de la Bangkok! Pe cât se află româncas 5 FotoNunta lui Ianis Hagi, în imagini! Cele mai frumoase momente de la cununia religioasăs 6 FotoCine e iubita lui Oscar Piastri, viitoarea stea în devenire din Formula 1! Lily Zneimer face senzaţie la Marile Premiis

    Personalitatea bebelușului tău bazată pe semnul zodiacal. La ce să te aștepți de la copil

    4 zodii care au o fire practică. Nativii care se pot descurca în orice fel de situație

    Citește și