Cum au ajuns atât de rapid „săgețile argintii” să câștige? La începutul sezonului se luptau cu monoposturile Aston Martin pentru locul al patrulea la constructori, acum au ajuns să câștige ultimele două curse și au reintrat în lupta pentru titlu.
Putem admite că victoria din Austria a fost din familia „când doi se ceartă, al treilea câștigă”, dar la Silverstone ambele lor mașini au fost rapide în mod constant, în toate sesiunile, până când o defecțiune la sistemul hidraulic l-a scos din cursă pe Russell.
Simpla explicație că le convin cursele disputate la temperaturi mai joase nu ajunge.
Schimbarea adusă de James Allison
În toamna anului trecut, Mike Elliott, Chief Technical Officer, părăsea Mercedes F1, după 11 ani petrecuți la respectiva formație. După schimbarea majoră de regulament din 2022, când efectul de sol redevenea permis în F1, iar puterea motorului își pierdea din importanță – despre motorul Mercedes se spunea pe atunci că avea cu 100 cai-putere mai mulți decât propulsoarele concurenței -, proiectele lui Elliott nu s-au mai adaptat noii situații. Ca urmare, Mercedes a dispărut în 2022, 2023 și în aproape jumătate din 2024 din lupta pentru titluri.
Promovat în locul lui Elliott, fostul director tehnic al team-ului James Allison a moștenit în octombrie 2023 un monopost care avea probleme. Rezolvaseră una dintre cerințele mai vechi ale lui Hamilton: aceea ca pilotul să aibă o poziție deplasată către spatele mașinii. De asemenea, pe puntea din spate se trecuse la un nou sistem de suspensie, de la pull-rod la push-rod, un sistem pe care Red Bull îl folosea deja de un sezon.
Ce probleme avea monopostul W15
Alte probleme erau în continuare prezente. Una dintre acestea era balansul vertical („porpoising”), cauzat de micșorarea gărzii la sol. Dar cea mai importantă consta în faptul că W15 avea prea multă apăsare pe puntea din față, dată de o aripă frontală care și ea producea efect de sol, ceea ce ducea la subvirare în virajele lente și la uzură prea mare pe gumele din față. Pentru ca mașina să poată ieși bine din viraje fără să piardă mult timp, piloții accelerau mai mult, eliberau spatele, dar uzau prea mult și gumele posterioare.
Din cauza apăsării la sol prea mari pe puntea din față, nici în virajele de viteză lucrurile nu stăteau prea bine.
Noua aripă frontală
O primă evoluție s-a înregistrat la Miami, prin introducerea unei noi podele. Lucrurile au început însă cu-adevărat să se schimbe în cea de-a noua cursă a sezonului, la Monaco, odată cu introducerea noii aripi frontale, inițial doar pe mașina lui Russell, iar rezultatele s-au văzut cu adevărat în următorul Mare Premiu, din Canada, când ambii piloți au beneficiat de upgrade. “Mașina devine una cu ajutorul căreia pot lupta,” a declarat atunci Hamilton, care a ocupat locul al patrulea, imediat în urma coechipierului Russell. “În următoarea parte a sezonului, dacă mă voi concentra, voi putea avea rezultate bune”.
