Marius Lăcătuş împlineşte 61 de ani. Cum a decis să bată penalty-ul legendar cu Barcelona în 1986 şi cum l-a convins şi pe Balint să execute
Publicat: 5.04.2025, 9:57.

Marius Lăcătuş, la inaugurarea noului stadion din Ghencea
Marius Lăcătuş, la inaugurarea noului stadion "Steaua" / Alexandru Dobre - Mediafax Foto via Hepta
Marius Lăcătuş împlineşte sâmbătă 61 de ani. Cel supranumit „Fiara” pentru „răutatea” lui din teren a reuşit o execuţie legendară în finala Cupei Campionilor din 1986, câştigată de Steaua.
După ce Majearu şi Boloni au ratat la loviturile de departajare în finala contra Barcelonei, Lăcătuş a decis să execute în forţă. A tras „violent”, cu şpiţul, iar mingea a izbit transversala înainte de a intra în plasă.
Gabi Balint a dezvăluit că Marius Lăcătuş l-a convins să bată un penalty în finala Cupei Campionilor de la Sevilla
Gabi Balint povestea că a fost convins de Marius Lăcătuş să bată şi el o lovitură de departajare în finala cu Barcelona de pe 7 mai 1986.
Balint se gândea că nu va executa, dar Lăcătuş l-a întrebat dacă şutează şi el, iar lui Balint i-a fost ruşine să spună că nu.
„Eram într-un fel liniștit, că n-am luat alea 3 sau 4 (n.r.: goluri), câte îmi imaginam că pot să ne dea. Și zic: «Acum, ce o fi o fi». Dar, în sinea mea, zic că oricum pe mine nu mă pune să bat, îi pune pe ăștia mai în vârstă, specialiștii, care bat prin campionat. Zic eu, stau liniștit.
Și tot întreba domnul Ienei: «Haideți, mai oferiți-vă, cine mai bate?». Că n-aveam decât doi, mai trebuiau 3 jucători. «Iovan?». «Păi am niște cârcei, nu știu dacă pot».
Îl întreabă pe domnul Iordănescu, care, într-adevăr, eu îl înțeleg, omul care avea deja mai mult creier decât noi și cântărea bine situația: «Domnule, e ultimul meu meci…».
Și Lăcătuș m-a întrebat așa, peste umăr: «Băi, ce facem, te bagi? Batem și noi?». Și eu când am văzut că el… Eu acum, să nu mă fac de râs. «Păi», zic, «eu bat, dar dacă nu mă întreabă?». Lăcătuș: «Băi, nea Imi…»”, a povestit Gabi Balint în documentarul „Hai, România! – Povestea Generației de Aur!”.
Lăcătuş şi Balint au fost singurii jucători care au marcat la loviturile de departajare în finala Cupei Campionilor Europeni cucerită de Steaua în 1986. Regretatul Helmut Duckadam a apărat toate cele 4 penalty-uri executate de jucătorii Barcelonei, intrând atunci în Cartea Recordurilor.
Marius Lăcătuş, legendarul număr 7 al Stelei
Născut pe 5 aprilie 1964, la Braşov, Marius Lăcătuş şi-a început cariera de jucător profesionist la echipa locală, FCM Braşov. În 1983 a fost transferat de Steaua, pentru care a evoluat până în 1989. A marcat 80 de goluri pentru roş-albaştri în cele 200 de meciuri jucate în tricoul Stelei în acea perioadă.
Lăcătuş a jucat ulterior la Fiorentina şi la Real Oviedo, iar în 1993 s-a întors la Steaua, pentru care a mai jucat până în 2000. Ultima echipă la care a evoluat a fost FC Naţional. În total, a înscris 140 de goluri pentru Steaua.
„Fiara” a câştigat de 10 ori titlul cu Steaua, cucerind cu roş-albaştrii şi 7 Cupe ale României. Cele mai mari performanţe din cariera lui sunt câştigarea Cupei Campionilor, în 1986, şi cucerirea Supercupei Europei, în 1987.
Pentru echipa naţională a evoluat în 84 de meciuri, reuşind 13 goluri. A fost în lotul României la Campionatele Mondiale din 1990 şi 1998 şi la EURO 1996.