Închide meniul
Foto

Sorana Cîrstea a intervenit în scandalul dintre Ion Ţiriac şi COSR. „Am refuzat orice ajutor financiar. Ar fi fost o onoare să îmi reprezint ţara la Jocurile Olimpice”

Publicat: 4 iulie 2021, 18:32

Sorana Cîrstea a intervenit în scandalul dintre Ion Ţiriac şi COSR. Ocupanta locului 45 WTA a anunţat că şi-ar fi dorit să joace la Jocurile Olimpice din acest an, dar nu va putea face deplasarea la Tokyo din cauza unei accidentări.

Reclamă
Sorana Cîrstea a intervenit în scandalul dintre Ion Ţiriac şi COSR

Sorana Cîrstea a intervenit în scandalul dintre Ion Ţiriac şi COSR

Profimediaimages

Sportiva de 31 de ani a transmis un mesaj categoric, la o zi după ce a fost eliminată de Emma Răducanu din turul 3 de la Wimbledon. Cîrstea a specificat că nu şi-a dorit niciun ajutor financiar de la Ion Ţiriac sau Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

Reclamă

Sorana Cîrstea a intervenit în scandalul dintre Ion Ţiriac şi COSR

Ar fi fost o onoare să îmi reprezint ţara la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă din păcate nu pot face acest lucru din cauza rupturii musculare suferite în urmă cu câteva săptămâni. Pentru mine urmează cel puţin o lună de pauză competiţională şi în acest moment al carierei mele prioritară este sănătatea.

Reclamă

Am refuzat constant orice ajutor financiar din partea Federaţiei şi a Comitetului Olimpic!!! Dacă aş fi putut să joc aş fi făcut-o din patriotism, cum am făcut deja la Olimpiadele de la Beijing şi Londra„, a reacţionat Sorana Cîrstea pe contul ei de Instagram.

Sorana Cîrstea nu poate participa la Jocurile Olimpice
Sorana Cîrstea nu poate participa la Jocurile Olimpice

Scandal înaintea Jocurilor Olimpice

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, se află în conflict cu Federaţia Română de Tenis (FRT), după ce forul condus de Ion Ţiriac a anunţat că nicio jucătoare nu va merge la Jocurile Olimpice de la Tokyo în concursul individual. Unele jucătoare au putut participa însă la Wimbledon, deşi se aflau pe listă cu probleme medicale, a subliniat COSR.

Ministrul Eduard Novak şi COSR au reacţionat dur după ce toate jucătoarele de tenis din România calificate la Tokyo în proba de simplu s-au retras din lotul olimpic. Novak a ameninţat chiar cu oprirea finanţării de la bugetul de stat începând cu anul viitor.

Sunt foarte mâhnit de faptul că toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice. Această decizie transmite un mesaj toxic pentru tot sportul. Olimpismul este mai presus de orice, iar principiile sale onorează bucuria aflată în efort şi valoarea educativă a bunului exemplu. La Jocurile Olimpice participa staruri ale sporturilor care câştigă milioane de euro şi care respectă aceste principii. De aceea, este de neînţeles pentru mine decizia sportivelor noastre. Cu siguranţă, vom analiza foarte serios de anul viitor ce programe vom finanţa pentru Federaţia Română de Tenis. Aştept reacţia oficială a federaţiei referitor la acest caz”, a scris Novak, pe Facebook.

Reacţia categorică a Federaţiei Române de Tenis în scandalul cu COSR

Forul condus de Ion Ţiriac a răspuns printr-un comunicat dur în care precizează că nu s-au retras toate jucătoarele, ci doar cele de pe tabloul de simplu, şi că finanţarea oricum nu a mai venit de trei ani de la stat.

Stimate Domnule Ministru,

Federaţia Română de Tenis a luat la cunoştinţă postarea dumneavoastră de pe o reţea de socializare cu privire la neparticipare unor sportive din tenis la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, şi doreşte să facă următoarele precizări.

Prima dintre aceste precizări reprezintă corectarea unei inadvertenţe: Nu ”toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice”. Este vorba doar de sportivele calificate în proba de simplu, pentru că Federaţia Română de Tenis va fi reprezentată la JO Tokyo 2020 de sportivele Monica Niculescu şi Raluca Olaru, calificate în proba de dublu feminin, care vor reprezenta cu mândrie România, şi tenisul românesc, la Jocurile Olimpice din Japonia.

Apoi, trebuie spus că tenisul, în ultima perioadă, a devenit unul dintre cele mai profesioniste sporturi la nivel individual. Din acest motiv toţi jucătorii şi jucătoarele sunt foarte atenţi cu programul lor, şi cu starea lor de sănătate. Am putea chiar adăuga că jucătoarele, în mod special, sunt foarte atente, mai ales atunci când vine vorba despre probleme fizice.

FRT: „Jucătoare au reprezentat ţara noastră la nivel internaţional ori de câte ori a fost nevoie de ele”

Astfel, o altă precizare importantă, este aceea că toate cele 4 sportive calificate în proba de simplu la Jocurile Olimpice nu refuză pur şi simplu să participe, ci au probleme fizice: fie sunt accidentate, aşa cum ştiţi prea bine că este cazul sportivei Simona Halep – care, din păcate pentru ea şi pentru tenisul românesc, s-a retras şi de la Roland Garros şi de la Wimbledon – fie au fost accidentate în perioada recentă şi nu sunt complet refăcute şi antrenate pentru a se prezenta corespunzător la această competiţie cu adevărat specială de la Tokyo.

Să nu uităm, domnule Ministru, că aceste jucătoare au reprezentat ţara noastră la nivel internaţional ori de câte ori a fost nevoie de ele, inclusiv acum 2 ani, când Romania a jucat fără niciun fel de finanţare din partea MTS în semifinalele Federation Cup, cea mai importantă competiţie feminină pe echipe naţionale la nivel mondial, şi s-a clasat printre primele 4 naţiuni ale lumii.

De asemenea, trebuie să amintim şi faptul că Federaţia Română de Tenis nu a fost subvenţionată de către MTS sau de statul român timp de peste 3 ani, şi, cu toate că s-a insistat pe soluţionarea acestei probleme, nu am găsit prea multă înţelegere din partea Ministerului pe care îl conduceţi acum dumneavoastră. În plus, trebuie spus că finanţarea primită pentru acest an este mult sub nivelul unei federaţii moderne şi de succes cum este Federaţia Română de Tenis.

Toate cele de mai sus, coroborate cu restricţiile impuse de Pandemia COVID 19, au adus jucătoarele în situaţia de a lua aceste decizii, pe care Federaţia Română de Tenis, preocupată de starea de sănătate a tuturor jucătorilor de tenis din România, le respectă.

Cu deosebită consideraţie,

Comitetul Director al Federaţiei Române de Tenis”, a venit replica Federaţiei conduse de Ion Ţiriac.

Sorana Cîrstea ar fi într-o relaţie cu Ion Ion Ţiriac

Sorana Cîrstea trece prin cea mai bună formă din ultimii ani, iar Firicel Tomai, fostul antrenor al Simonei Halep sau al lui Victor Hănescu, susţine că relaţia sentimentală pe care Sori o are cu fiul lui Ion Ţiriac este decisivă în acest moment.

Cel mai important cred că este relația de prietenie, relația sentimentală cu Ion Ion Țiriac. Cred că i-a dat multă liniște, a ajutat-o să scape de presiune, de multe gânduri. Să ai un om ca Ion lângă tine… nu văd ce probleme n-ar putea să rezolve, în afara unei boli sau ceva de genul ăsta. Are acces la absolut tot ce dorește, atât ca tenis, cât și ca orice informație. Mergând mai departe, antrenorul Cruciat cunoaște bine meseria, a avut răbdare să stea lângă ea, deși au fost acele discuții la turnee, unde au comentat puțin fanii” a spus Firicel Tomai, la Digi Sport.

Reclamă
facebook whatsapp LinkedIn twitter email
Închide căutarea