Închide meniul

Marocanul care aleargă desculț pe gheață. ”M-au obligat cu sandale și nu e ok!”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 24 noiembrie 2021, 14:00

Marocanul care aleargă desculț pe gheață. ”M-au obligat cu sandale și nu e ok!”

Karim El Hayani s-a obișnuit să alerge desculț. Precum miticul Bikila Abebe la Roma, în 1960

twitter

Până la 13 ani, Karim El Hayani n-a purtat, niciodată, încălțări. De niciun fel! N-avea nevoie acolo, în Tanger, Maroc, unde se născuse în 1994. Tălpile îi erau adaptate pentru a merge pe nisip și pe piatră. ”Doar atunci când frigea cu adevărat, purtam un fel de șlapi”, își începe povestea. De mic voia, ca și alți copii amărâți din zonă, să-și facă un rost, dar în afara țării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

S-a ”lipit” de un camion ce mergea din Maroc în Algeciras. Când a ajuns pe pământ spaniol, s-a urcat direct într-un autobuz cu direcția Madrid. L-a prins poliția, l-a dat jos, a fost dus la un centru pentru copilași de lângă faimosul ”El Escorial”. Aici i-au ochit calitățile de atlet. ”Antrenorii de acolo s-au comportat exemplar cu mine și nu voi uita asta niciodată”.

La 14 ani a debutat la cross. Până pe la 18 a considerat alergarea o joacă. Nu era o competiție, nu era ceva serios. A obținut naționalitatea spaniolă în 2015 și, ușor-ușor, s-a specializat pe alergarea pe tot felul de suprafețe.

Când pe zăpadă, când pe nisip

În 2013, campion al Spaniei la juniori, alergare montană. La urechi i-a auzit că se petrece, în lume, ceva mai dur: ”Javelina Jundred”, în deșertul amazonian, cu două distanțe ”disponibile”: 100 și 160 de kilometri. Karim s-a pregătit pentru prima și a terminat întâiul ediția din 2015, cu un timp de 9 ore și 29 de minute. A purtat un fel de săndăluțe. Anul viitor, iarăși șef la 100 km, de această dată în Santander, Spania, cu 8 ore și 37 de minute. Desculț!

”E normal să alerg așa, pentru că mă simt aproape de pământ”, spune. S-a mutat în Lake Louise, aproape de Calgary, Canada, pentru a putea fugi cât vrea, aproape de casă. Desculț, normal. ”Nu numai picioarele, ci întreg corpul trebuie pregătit pentru o astfel de cursă”, adaugă. Luna aceasta era gata să alerge fără nimic în picioare ”Polar Bear Marathon”, numai pe gheață. Organizatorii au fost de acord, medicii, nu! ”M-au obligat să alerg cu sandale, ceea ce nu e ok!”, s-a supărat. A anunțat că se va prezenta la anul, când va concura cu sandale.

Reclamă

”Până atunci, am vreme să alerg în deșert!” Visul său e să termine, pe 25 martie 2022, 250 de kilometri în deșert, ghidat de GPS. ”Să fie clar – trage concluzia – picioarele, din moment ce se obișnuiesc să alerge desculțe, nu se mai pot întoarce la sandale”.

Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
20:18 „Nu sărbătorim nimic!” Mihai Stoica, veste proastă pentru suporteri înainte de FCSB – Farul! Mesajul care a uimit pe toată lumea 20:00 LIVE TEXTFCSB – Farul 0-0! Roş-albaştrii sunt la un punct de titlu! Gică Hagi încearcă să le strice sărbătoarea 19:44 VIDEOPalermo – Reggiana 1-2 a fost în AntenaPLAY. Echipa lui Ionuț Nedelcearu, pas greșit în lupta pentru promovare 19:40 Dan Nistor a răbufnit după FCU Craiova – U Cluj 3-2. L-a atacat pe Juan Bauza: „Parcă l-a împușcat cineva!” 19:36 Cine i-a luat locul lui Florinel Coman, în primul 11 al FCSB-ului! Roş-albaştrii se pregătesc de sărbătoare 19:26 FCU Craiova – U Cluj 3-2! Oltenii „respiră” și o lasă pe Dinamo pe ultimul loc! Cum arată clasamentul 19:13 Adrian Mititelu Jr, surprins la FCU Craiova – U Cluj! Prima apariţie publică, după ce a stat în comă zece ore 19:09 Ange Postecoglou, răspuns direct pentru fanii care îl cer pe Radu Drăgușin titular la Tottenham! 18:52 „6 inși câștigă mai bine!” Ce salariu avea Gabi Tamaș la Concordia Chiajna, înainte de retragere. A spus suma fără nicio reținere 18:49 Jucătorul dorit de Gigi Becali la FCSB, „dublă” de senzaţie! A ţinut-o pe FCU Craiova „în viaţă”, cu două goluri superbe Vezi toate știrile
Citește și