Închide meniul

Marocanul care aleargă desculț pe gheață. ”M-au obligat cu sandale și nu e ok!”

Cătălin Oprișan Publicat: 24 noiembrie 2021, 14:00

Marocanul care aleargă desculț pe gheață. ”M-au obligat cu sandale și nu e ok!”

Karim El Hayani s-a obișnuit să alerge desculț. Precum miticul Bikila Abebe la Roma, în 1960

twitter

  • Anul acesta, în martie, a alergat jumătate de maraton și a terminat cu 1:36:45, îmbunătățindu-și recordul cu opt minute
  • Visul său este să concureze fără încălțări la un ”Polare Bear Marathon”

Până la 13 ani, Karim El Hayani n-a purtat, niciodată, încălțări. De niciun fel! N-avea nevoie acolo, în Tanger, Maroc, unde se născuse în 1994. Tălpile îi erau adaptate pentru a merge pe nisip și pe piatră. ”Doar atunci când frigea cu adevărat, purtam un fel de șlapi”, își începe povestea. De mic voia, ca și alți copii amărâți din zonă, să-și facă un rost, dar în afara țării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

S-a ”lipit” de un camion ce mergea din Maroc în Algeciras. Când a ajuns pe pământ spaniol, s-a urcat direct într-un autobuz cu direcția Madrid. L-a prins poliția, l-a dat jos, a fost dus la un centru pentru copilași de lângă faimosul ”El Escorial”. Aici i-au ochit calitățile de atlet. ”Antrenorii de acolo s-au comportat exemplar cu mine și nu voi uita asta niciodată”.

La 14 ani a debutat la cross. Până pe la 18 a considerat alergarea o joacă. Nu era o competiție, nu era ceva serios. A obținut naționalitatea spaniolă în 2015 și, ușor-ușor, s-a specializat pe alergarea pe tot felul de suprafețe.

Reclamă

Când pe zăpadă, când pe nisip

În 2013, campion al Spaniei la juniori, alergare montană. La urechi i-a auzit că se petrece, în lume, ceva mai dur: ”Javelina Jundred”, în deșertul amazonian, cu două distanțe ”disponibile”: 100 și 160 de kilometri. Karim s-a pregătit pentru prima și a terminat întâiul ediția din 2015, cu un timp de 9 ore și 29 de minute. A purtat un fel de săndăluțe. Anul viitor, iarăși șef la 100 km, de această dată în Santander, Spania, cu 8 ore și 37 de minute. Desculț!

”E normal să alerg așa, pentru că mă simt aproape de pământ”, spune. S-a mutat în Lake Louise, aproape de Calgary, Canada, pentru a putea fugi cât vrea, aproape de casă. Desculț, normal. ”Nu numai picioarele, ci întreg corpul trebuie pregătit pentru o astfel de cursă”, adaugă. Luna aceasta era gata să alerge fără nimic în picioare ”Polar Bear Marathon”, numai pe gheață. Organizatorii au fost de acord, medicii, nu! ”M-au obligat să alerg cu sandale, ceea ce nu e ok!”, s-a supărat. A anunțat că se va prezenta la anul, când va concura cu sandale.

Reclamă

”Până atunci, am vreme să alerg în deșert!” Visul său e să termine, pe 25 martie 2022, 250 de kilometri în deșert, ghidat de GPS. ”Să fie clar – trage concluzia – picioarele, din moment ce se obișnuiesc să alerge desculțe, nu se mai pot întoarce la sandale”.

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
18:12 Reacţie categorică a presei din Scoţia, după anunţul făcut de Ianis Hagi: „Este impresionant” 18:00 Tudorel Stoica a reacţionat după declaraţiile lui Gică Hagi despre fiul său, Ianis: „A exagerat, îi face rău băiatului lui” 17:42 Dani Alves şi Robinho, desfiinţaţi de un fost coechipier: „Dacă îi făceau asta fiicei mele, nu mai eram la interviu acum” 16:59 Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală din Antalya! Românca, fără set pierdut de la revenirea în circuit 16:57 Bocciu şi ceilalţi doi ultraşi ai Rapidului rămân în arest! Decizia de ultimă oră a instanţei 16:43 VideoCamelia Bălțoi prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari știri ale zilei de 28 martie 16:39 Andrei Borza a reacţionat, după ce a fost pus la zid de Edi Iordănescu! Replica fundaşului de la Rapid după escapada de la Iaşi 16:22 „Merită Ianis Hagi să fie la EURO?” Răspunsul pe care l-a dat Anghel Iordănescu 15:42 Stadionul pe care va juca Dinamo, după sancțiunea primită! Anunț de ultim moment: „Îi ajutăm cu orice!” 14:56 Dan Şucu, mesaj pentru fanii Rapidului, după ce ultraşii au ajuns în arest: „Au început campaniile de dezinformare” Vezi toate știrile
Pe același subiect
Cel mai mare stadion din lume, de două ori mai scump decât Arena Naţională! Unde se va construi şi câte locuri va avea
Fotbal • 26 mart., 20:07
FOTO
Cel mai mare stadion din lume, de două ori mai scump decât Arena Naţională! Unde se va construi şi câte locuri va avea
Brahim Diaz a ales între Spania şi Maroc! Pentru cine va evolua starul lui Real Madrid
Fotbal extern • 11 mart., 16:49
Brahim Diaz a ales între Spania şi Maroc! Pentru cine va evolua starul lui Real Madrid
Imaginile disperării, în finalul meciului Maroc - Africa de Sud 0-2, la Cupa Africii pe Naţiuni
AntenaPLAY • 31 ian., 8:54
Imaginile disperării, în finalul meciului Maroc – Africa de Sud 0-2, la Cupa Africii pe Naţiuni. Un fan plânge în hohote
Maroc - Africa de Sud 0-2
AntenaPLAY • 31 ian., 0:10
Maroc – Africa de Sud 0-2! Calificare dramatică a sud-africanilor! Hakimi, penalty ratat într-un moment crucial la Cupa Africii
Maroc - Brazilia
Fotbal extern • 26 mart., 11:05
Meci istoric! Maroc a învins-o pentru prima dată pe Brazilia