Marocanul care aleargă desculț pe gheață. ”M-au obligat cu sandale și nu e ok!”

De Cătălin Oprișan
Publicat: 24 noiembrie 2021, 14:00

Karim El Hayani s-a obișnuit să alerge, desculț, pe orice suprafață. Între două concursuri pe gheață, se ”încălzește” cu o fugă pe nisipul fierbinte

Karim El Hayani s-a obișnuit să alerge desculț. Precum miticul Bikila Abebe la Roma, în 1960

twitter

Până la 13 ani, Karim El Hayani n-a purtat, niciodată, încălțări. De niciun fel! N-avea nevoie acolo, în Tanger, Maroc, unde se născuse în 1994. Tălpile îi erau adaptate pentru a merge pe nisip și pe piatră. ”Doar atunci când frigea cu adevărat, purtam un fel de șlapi”, își începe povestea. De mic voia, ca și alți copii amărâți din zonă, să-și facă un rost, dar în afara țării.

S-a ”lipit” de un camion ce mergea din Maroc în Algeciras. Când a ajuns pe pământ spaniol, s-a urcat direct într-un autobuz cu direcția Madrid. L-a prins poliția, l-a dat jos, a fost dus la un centru pentru copilași de lângă faimosul ”El Escorial”. Aici i-au ochit calitățile de atlet. ”Antrenorii de acolo s-au comportat exemplar cu mine și nu voi uita asta niciodată”.

La 14 ani a debutat la cross. Până pe la 18 a considerat alergarea o joacă. Nu era o competiție, nu era ceva serios. A obținut naționalitatea spaniolă în 2015 și, ușor-ușor, s-a specializat pe alergarea pe tot felul de suprafețe.

Când pe zăpadă, când pe nisip

În 2013, campion al Spaniei la juniori, alergare montană. La urechi i-a auzit că se petrece, în lume, ceva mai dur: ”Javelina Jundred”, în deșertul amazonian, cu două distanțe ”disponibile”: 100 și 160 de kilometri. Karim s-a pregătit pentru prima și a terminat întâiul ediția din 2015, cu un timp de 9 ore și 29 de minute. A purtat un fel de săndăluțe. Anul viitor, iarăși șef la 100 km, de această dată în Santander, Spania, cu 8 ore și 37 de minute. Desculț!

”E normal să alerg așa, pentru că mă simt aproape de pământ”, spune. S-a mutat în Lake Louise, aproape de Calgary, Canada, pentru a putea fugi cât vrea, aproape de casă. Desculț, normal. ”Nu numai picioarele, ci întreg corpul trebuie pregătit pentru o astfel de cursă”, adaugă. Luna aceasta era gata să alerge fără nimic în picioare ”Polar Bear Marathon”, numai pe gheață. Organizatorii au fost de acord, medicii, nu! ”M-au obligat să alerg cu sandale, ceea ce nu e ok!”, s-a supărat. A anunțat că se va prezenta la anul, când va concura cu sandale.

”Până atunci, am vreme să alerg în deșert!” Visul său e să termine, pe 25 martie 2022, 250 de kilometri în deșert, ghidat de GPS. ”Să fie clar – trage concluzia – picioarele, din moment ce se obișnuiesc să alerge desculțe, nu se mai pot întoarce la sandale”.

EMISIUNI

Hello Chef sezonul 2. Roxana Blenche şi Cătălin Oprișan au preparat colivă

Pe același subiect
Alte Sporturi • 25 iun., 17:24
Doamna de făcut gheață
Alte Sporturi • 30 apr., 17:29
Cel mai bătrân jucator de hochei din lume are 98 de ani
Antena 1
Antena 1
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ultimele știri
7
dec.
23:15
Campionatul Mondial de handbal feminin 2021 | România – Olanda, primul meci al tricolorelor în grupele principale. Toate rezultatele şi care sunt echipele calificate
7
dec.
23:00
UPDATERomânia şi-a aflat adversarele din grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal! Cu cine se vor duela tricolorele lui Adi Vasile
7
dec.
21:59
Lionel Messi a depășit recordul fabulos al lui Pele cu „dubla” din PSG – Club Brugge 4-1. Cifre impresionante ale starului argentinian
7
dec.
21:30
Campionatul Mondial de handbal feminin | România – Norvegia 22-33. Campioanele europene au obţinut o victorie categorică. Tricolorele merg cu două puncte în grupele principale!
7
dec.
21:25
Giovanni Becali, anunț categoric despre transferul lui Dennis Man la Galatasaray. „În ultimii 30 de ani nu am văzut așa ceva!”
7
dec.
20:54
Emma Răducanu, premiată de WTA pentru performanțele din 2021! Ce distincție a primit jucătoarea cu origini românești
7
dec.
20:39
Încă un contract semnat de David Popovici! Ce nume uriaș a atras puștiul de 17 ani. „Este important să mă pot baza pe un partener puternic!”
7
dec.
20:11
Kylian Mbappe, „dublă” în 7 minute împotriva lui Club Brugge! Starul lui PSG a atins o bornă istorică în UEFA Champions League. Performanță unică în istoria fotbalului
7
dec.
19:41
NEWS ALERT„O să plece exact ca Dennis Man!” Gigi Becali, ultimele detalii despre transferul lui Ianis Stoica în Premier League. „Perla” FCSB-ului este dorită de Arsenal şi Liverpool!
7
dec.
19:37
Bayern – Barcelona | Șansă mare pentru catalani! Julian Nagelsmann a lăsat șase jucători de bază în afara lotului
Top citite
Pariul nebun al Anamariei Prodan! Jucătorul care „a cucerit-o” pe celebra impresară. „Va ajunge mai bun decât Dennis Man!”
1
Foto Pariul nebun al Anamariei Prodan! Jucătorul care „a cucerit-o” pe celebra impresară. „Va ajunge mai bun decât Dennis Man!”
Close