Close

Marocanul care aleargă desculț pe gheață. ”M-au obligat cu sandale și nu e ok!”

Avatar photo

De Cătălin Oprișan
Publicat: 24 noiembrie 2021, 14:00

Karim El Hayani s-a obișnuit să alerge, desculț, pe orice suprafață. Între două concursuri pe gheață, se ”încălzește” cu o fugă pe nisipul fierbinte

Reclamă
Marocanul care aleargă desculț pe gheață. ”M-au obligat cu sandale și nu e ok!”

twitter

Până la 13 ani, Karim El Hayani n-a purtat, niciodată, încălțări. De niciun fel! N-avea nevoie acolo, în Tanger, Maroc, unde se născuse în 1994. Tălpile îi erau adaptate pentru a merge pe nisip și pe piatră. ”Doar atunci când frigea cu adevărat, purtam un fel de șlapi”, își începe povestea. De mic voia, ca și alți copii amărâți din zonă, să-și facă un rost, dar în afara țării.

Reclamă

S-a ”lipit” de un camion ce mergea din Maroc în Algeciras. Când a ajuns pe pământ spaniol, s-a urcat direct într-un autobuz cu direcția Madrid. L-a prins poliția, l-a dat jos, a fost dus la un centru pentru copilași de lângă faimosul ”El Escorial”. Aici i-au ochit calitățile de atlet. ”Antrenorii de acolo s-au comportat exemplar cu mine și nu voi uita asta niciodată”.

La 14 ani a debutat la cross. Până pe la 18 a considerat alergarea o joacă. Nu era o competiție, nu era ceva serios. A obținut naționalitatea spaniolă în 2015 și, ușor-ușor, s-a specializat pe alergarea pe tot felul de suprafețe.

Când pe zăpadă, când pe nisip

În 2013, campion al Spaniei la juniori, alergare montană. La urechi i-a auzit că se petrece, în lume, ceva mai dur: ”Javelina Jundred”, în deșertul amazonian, cu două distanțe ”disponibile”: 100 și 160 de kilometri. Karim s-a pregătit pentru prima și a terminat întâiul ediția din 2015, cu un timp de 9 ore și 29 de minute. A purtat un fel de săndăluțe. Anul viitor, iarăși șef la 100 km, de această dată în Santander, Spania, cu 8 ore și 37 de minute. Desculț!

Reclamă

”E normal să alerg așa, pentru că mă simt aproape de pământ”, spune. S-a mutat în Lake Louise, aproape de Calgary, Canada, pentru a putea fugi cât vrea, aproape de casă. Desculț, normal. ”Nu numai picioarele, ci întreg corpul trebuie pregătit pentru o astfel de cursă”, adaugă. Luna aceasta era gata să alerge fără nimic în picioare ”Polar Bear Marathon”, numai pe gheață. Organizatorii au fost de acord, medicii, nu! ”M-au obligat să alerg cu sandale, ceea ce nu e ok!”, s-a supărat. A anunțat că se va prezenta la anul, când va concura cu sandale.

”Până atunci, am vreme să alerg în deșert!” Visul său e să termine, pe 25 martie 2022, 250 de kilometri în deșert, ghidat de GPS. ”Să fie clar – trage concluzia – picioarele, din moment ce se obișnuiesc să alerge desculțe, nu se mai pot întoarce la sandale”.

Reclamă
EMISIUNI
Constantin Din, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
11:30 Reacția lui Edi Iordănescu după ce un fan le-a cerut tricolorilor să îi dea 3-4 goluri Elveției, în cele două meciuri din preliminariile pentru EURO2024 11:11 „Starea lui Pele se ameliorează progresiv!”. Anunțul făcut de spitalul în care este internat legendarul atacant 10:53 Vrăjitorul acuzat că a fost plătit de Paul Pogba să-i facă farmece lui Kylian Mbappe a rupt, în sfârșit, tăcerea: „Am vorbit la telefon!” 10:45 CM 2022 Brazilia rămâne marea favorită a bookmakerilor. Cum arată cotele înainte de sferturile Cupei Mondiale 10:15 AS.ro LIVE | Steliştii Robert Timaru şi Răzvan Lupaşcu au fost invitaţii lui Dan Pavel 10:10 Mihai Stoica forțează debutul unui fotbalist de la FCSB la națională: „A redevenit un jucător de bază!” 9:48 Care este, de fapt, numele real al lui Ion Țiriac. Ce s-a întâmplat când a vrut să îl schimbe în ”Ion” 9:40 Mihai Stoica are încredere că FCSB bate CFR Cluj, dar se teme de altă echipă: „Mă frământă meciul ăsta!” 9:20 Adrian Ilie l-a făcut praf pe Andrei Ivan după scandalul cu Mirel Rădoi: ”Nu poți să te întorci după un an de zile că nu te-ai adaptat” 9:15 CM 2022 | Goncalo Ramos, prima reacție după ce a strălucit în locul lui Cristiano Ronaldo, în Portugalia – Elveția 6-1: „Sunt chestii care nu țin de mine”
Pe același subiect
Luis Enrique
Campionatul Mondial 2022 • 6 dec., 21:09
CM 2022 | Ce a declarat Luis Enrique, după ce Spania a fost eliminată dramatic de la Campionatul Mondial: „Responsabilitatea a fost a mea”
Spania, eliminată de Maroc de la CM 2022
Campionatul Mondial 2022 • 6 dec., 20:06
CM 2022 | Spania, în stare de şoc după eliminarea de la Mondial! Reacţia presei după şocul cu Maroc, din optimile de finală
Luis Enrique, în timpul partidei dintre Spania și Maroc
Campionatul Mondial 2022 • 6 dec., 20:06
CM 2022 | Spania a ratat toate loviturile de departajare cu Maroc! Dezastru total pentru naționala lui Luis Enrique
Știri
Hello Chef sezonul 4, 30 octombrie 2022: Roxana Blenche şi Irina Fodor
Close