Închide meniul

Lee Evans. A murit recordmanul care nu voia să alerge!!!

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 20 mai 2021, 15:00

Lee Evans. A murit recordmanul care nu voia să alerge!!!

Lee Evans a trecut primul linia de sosire în 1968, la 400 metri, depășindu-și adversarii chiar înainte de finiș

Știrea, simplă, a sosit din Nigeria, acolo unde era antrenor: s-a stins Lee Evans, la 74 de ani. Atât! În spatele ei stă, însă, o poveste de viață incredibilă. De fapt, mai multe!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

S-a apucat serios de alergat în perioada liceului, la ”Overfelt”, în San Jose, California. Aici n-a pierdut, niciodată, vreo cursă! Apoi a trecut la Universitatea de Stat din San Jose, unde s-a găsit cu antrenorul Llyod ”Bud” Winter, unul dintre cei mai buni tehnicieni din lumea sprintului. În 1966, la doar 19 ani, era campion al Statelor Unite la 400 de metri (n.a. – în realitate, la acea vreme se alergau 440 yarzi, aproximativ 402 m). Tot în acel an, pe 24 iulie, făcea parte din ștafeta 4×400 m cea care, la Los Angeles, bătea recordul mondial, cu 2:59,6, prima oară în istorie când se cobora sub trei minute.

Mișcarea ”Black Power” și mâna ridicată a protest

Dar 1968 avea să fie cel mai important an al său. Al treilea titlu de campion național în Sacramento. Apoi pasul către Jocurile Olimpice din Mexico City, cu 44.06, nou record mondial. La Olimpiadă, Tommie Smith și John Carlos, membri ai mișcării ”Black Power”, urcă pe podium cu mânuși negre și țin o mână în aer, chiar la festivitatea de premiere, în semn de protest. Sunt expulzați din Satul Olimpic, ceea ce-l face pe Evans (care venise cu ideea) să anunțe că nu mai participă la 400 de metri! Carlos îl convinge cu greu să se prezinte la start, iar Lee Evans câștigă, la 21 de ani și opt luni, titlul olimpic, cu 43.86, record mondial. Interesant este că recordul său (care va sta în picioare 20 de ani, până în 1988, când, la Zurich, Harry Reynolds va coborî la 43.39) a fost stabilit în aceeași zi (18 octombrie) în care Bob Beamon reușea o altă bornă istorică, 8.90 m la săritura în lungime.

După ce a câștigat, din nou, titlurile naționale în 1969 și 1972, Evans a terminat pe 4 în probele pentru Munchen 1974, așa că nu a mai participat la această probă. A ajuns, însă, în RFG, cu 4x400m, dar, după ce doi dintre atleți, Vincent Matthews și Wayne Collett au continuat să protesteze, în stilul ’68, la ceremonia de deceranare a medaliilor la individual, întreaga echipă de ștafetă a fost descalificată.

Reclamă

S-a retras în 1973. A încercat să revină în 1980, la 33 de ani, dar fără succes. A devenit antrenor, mai întâi la Universitatea de Stat din San Jose, apoi în Nigeria ori Qatar. Avea să rămână în țara africană până la finalul vieții.

Recomandări
Citește și:

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
20:03 George Puşcaş a fost operat! Cât va lipsi de pe teren atacantul naţionalei 19:27 Dorinel Munteanu şi-a luat la ţintă jucătorii după înfrângerea cu UTA: „Greşeli de curtea şcolii, dezamăgirea e mare” 19:26 „Am urmărit tot sezonul!” Federico Piovaccari nu a uitat-o pe FCSB! Mesaj superb pentru jucătorii lui Gigi Becali 19:12 Sorana Cîrstea s-a calificat în turul 3 la WTA Madrid Open! A învins-o pe Alexandra Eala cu 6-3, 6-7 (6/8), 6-4 19:12 FotoJucătorii legendari ai lui Dinamo s-au reunit, la 40 de ani de la meciul cu Liverpool, din semifinalele Cupei Campionilor! 18:53 S-a schimbat formatul de la Billie Jean King Cup! Cum este afectată echipa națională a României 18:38 UTA – Oţelul 3-1. Mircea Rednic, pe primul loc în playout! Arădenii au făcut spectacol la meciul cu echipa lui Dorinel Munteanu 18:35 FotoOlimpiu Moruţan a fost operat chiar de ziua lui! Anunţul presei din Turcia 18:24 Reacția lui Carlo Ancelotti, după ce Xavi a decis să rămână la Barcelona. Mesaj sincer despre decizia rivalului 18:18 Un fost jucător legendar al Craiovei e total dezamăgit de FCU Craiova: „Poate să o bată şi o echipă de Divizia C”! Vezi toate știrile
Citește și