Închide meniul

Lee Evans. A murit recordmanul care nu voia să alerge!!!

Cătălin Oprișan Publicat: 20 mai 2021, 15:00

Lee Evans. A murit recordmanul care nu voia să alerge!!!

Lee Evans a trecut primul linia de sosire în 1968, la 400 metri, depășindu-și adversarii chiar înainte de finiș

  • Nu a pierdut nicio cursă pe perioada liceului
  • La 19 ani era campionul Statelor Unite

Știrea, simplă, a sosit din Nigeria, acolo unde era antrenor: s-a stins Lee Evans, la 74 de ani. Atât! În spatele ei stă, însă, o poveste de viață incredibilă. De fapt, mai multe!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

S-a apucat serios de alergat în perioada liceului, la ”Overfelt”, în San Jose, California. Aici n-a pierdut, niciodată, vreo cursă! Apoi a trecut la Universitatea de Stat din San Jose, unde s-a găsit cu antrenorul Llyod ”Bud” Winter, unul dintre cei mai buni tehnicieni din lumea sprintului. În 1966, la doar 19 ani, era campion al Statelor Unite la 400 de metri (n.a. – în realitate, la acea vreme se alergau 440 yarzi, aproximativ 402 m). Tot în acel an, pe 24 iulie, făcea parte din ștafeta 4×400 m cea care, la Los Angeles, bătea recordul mondial, cu 2:59,6, prima oară în istorie când se cobora sub trei minute.

Mișcarea ”Black Power” și mâna ridicată a protest

Reclamă

Dar 1968 avea să fie cel mai important an al său. Al treilea titlu de campion național în Sacramento. Apoi pasul către Jocurile Olimpice din Mexico City, cu 44.06, nou record mondial. La Olimpiadă, Tommie Smith și John Carlos, membri ai mișcării ”Black Power”, urcă pe podium cu mânuși negre și țin o mână în aer, chiar la festivitatea de premiere, în semn de protest. Sunt expulzați din Satul Olimpic, ceea ce-l face pe Evans (care venise cu ideea) să anunțe că nu mai participă la 400 de metri! Carlos îl convinge cu greu să se prezinte la start, iar Lee Evans câștigă, la 21 de ani și opt luni, titlul olimpic, cu 43.86, record mondial. Interesant este că recordul său (care va sta în picioare 20 de ani, până în 1988, când, la Zurich, Harry Reynolds va coborî la 43.39) a fost stabilit în aceeași zi (18 octombrie) în care Bob Beamon reușea o altă bornă istorică, 8.90 m la săritura în lungime.

După ce a câștigat, din nou, titlurile naționale în 1969 și 1972, Evans a terminat pe 4 în probele pentru Munchen 1974, așa că nu a mai participat la această probă. A ajuns, însă, în RFG, cu 4x400m, dar, după ce doi dintre atleți, Vincent Matthews și Wayne Collett au continuat să protesteze, în stilul ’68, la ceremonia de deceranare a medaliilor la individual, întreaga echipă de ștafetă a fost descalificată.

Reclamă

S-a retras în 1973. A încercat să revină în 1980, la 33 de ani, dar fără succes. A devenit antrenor, mai întâi la Universitatea de Stat din San Jose, apoi în Nigeria ori Qatar. Avea să rămână în țara africană până la finalul vieții.

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
11:20 VIDEO„E un imbecil!” Cea mai dură reacție despre Fernando Alonso, după incidentul cu George Russell din Australia 11:15 Florin Prunea a anunţat care e jucătorul de la FCSB care „este imposibil să facă parte din lotul României la EURO 2024” 11:05 Ucrainenii au tras concluziile, înaintea duelului cu România de la EURO 2024! Mesajul categoric transmis: „Nu au mari vedete!” 10:10 „Ai antrena FCSB?” Marius Șumudică a oferit imediat răspunsul! Ce a spus despre lupta la titlu 10:00 Tudor Giurgiu, invitatul lui Dan Pavel la AS.ro LIVE. Povești de senzație din lumea filmului 9:54 Proprietarul Formulei 1, gata de o afacere uriașă! Vrea să cumpere MotoGP cu patru miliarde de euro 9:40 „O decizie proastă!” Ionuț Lupescu, reacție categorică după pedeapsa uriașă primită de Dinamo 9:18 Eliza Samara – Wang Yidi (vineri, 07:30) şi Bernadette Szocs – Adriana Diaz (vineri, 08:40), la WTT Champions Incheon 2024 9:10 Mihai Stoica l-a sfătuit pe Denis Alibec să revină în țară! Mesaj clar despre atacul naționalei: „Sunt trei pe două posturi!” 8:39 Tabloul semifinalelor de la Miami: Ekaterina Alexandrova a eliminat-o şi pe Jessica Pegula Vezi toate știrile
Pe același subiect
Anunţul făcut de Simona Halep despre participarea la Jocurile Olimpice!
Tenis • 25 mart., 16:19
Anunţul făcut de Simona Halep despre participarea la Jocurile Olimpice!
David Popovici face spectacol înainte de Jocurile Olimpice
Înot • 25 mart., 12:13
David Popovici face spectacol înainte de Jocurile Olimpice! Românul s-a distrat la ultimul concurs la care a participat
Bernadette Szocs dă totul pentru o medalie olimpică la Paris
Tenis de masă • 14 mart., 11:58
Bernadette Szocs dă totul pentru o medalie olimpică la Paris: „Totul merge perfect. Mă pregătesc din greu”
Bernadette Szocs a avut prima reacţie după calificarea la Jocurile Olimpice
Alte sporturi • 21 feb., 21:36
Bernadette Szocs, după calificarea la Jocurile Olimpice: „Nu vrem să ne oprim aici!”. România face show LIVE VIDEO în AntenaPLAY
Bernadette Szocs aşteaptă calificarea la Jocurile Olimpice, după Campionatele Mondiale pe echipe
Tenis de masă • 19 feb., 15:51
Bernadette Szocs aşteaptă calificarea la Jocurile Olimpice, după Campionatele Mondiale pe echipe: „Asiaticele se feresc de noi”