Închide meniul

Povestea eroului din NBA care vindea șervețele pe stradă. ”Mâncam doar dacă aveam o zi bună!”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 21 iulie 2021, 14:56

Povestea eroului din NBA care vindea șervețele pe stradă. ”Mâncam doar dacă aveam o zi bună!”

Giannis evoluează, din 2013, în NBA

Pe 1 iulie, televiziunile din Statele Unite prezintă imagini cu accidentarea lui Giannis Antetokounmpo. Vedeta celor de la Milwaukee Bucks sare la o minge sub panou, cade, iar genunchiul piciorului stâng pare ”paradit”. Jucătorul geme de durere, rămâne pe parchet, e al patrulea meci al finalei cu Phoenix, totul pare pierdut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Peste fix trei săptămâni, același băiat dă 50 de puncte, Bucks face 4-2 și câștigă, după 50 de ani, titlul în NBA.

Grecul Giannis s-a născut pe 6 decembrie 1994, fiul unor nigerieni ajunși, ilegal, în Elada. Mulți ani, pentru că nu avea acte, familia a dormit cu deportarea în pat și cu frigiderul gol. Încercau să vândă, pe străzile din Atena, șervețele, ceasuri făcute pe vapor și alte nimicuri. ”Mâncam doar dacă aveam o zi bună”, își amintea baschetbalistul. Asta era realitatea. Dar baschetul avea să-i schimbe viața, fără ca sta să fie un șablon.

”Îmi tremură picioarele. În viața mea nu am văzut așa ceva!”

În 2007 a început să iubească panoul. A ajuns în ”Zagrafou Indoor Hall”, o sală de antrenamente la 20 de minute de centrul Atenei. Pe acolo mișunau ”spionii” din NBA. Care au început să se adune ca la urs, spre a-l vedea pe Giannis. Dispunea de 18 ani, măsura 2.07, o anvergură de 2.20 și un nume extrem de ciudat, greu de pronunțat. Și pentru greci, și pentru americani. A parcat la Filathlitikos, echipă din a doua ligă, unde bifa o medie de 9,5 puncte pe meci, cinci recuperări și un ”capac”.

Printre yankei se afla și un spaniol, Willy Villar, directorul sportiv al celor de la Zaragoza. Omul a venit direct cu contractul, iar Giannis a semnat un contract pe patru sezone cu ibericii, începînd cu 2012. ”Cu o vară înainte, văzusem o înregistrare video apoi am zis să mergem să-l urmărim în direct. A fost un antrenament separat de două ore și, imediat, o partidă de juniori. În timp ce el era pe parchet, i-am  trimis un mesaj președintelui clubului. I-am spus că-mi tremură picioarele, că-n viața mea n-am văzut așa ceva”, își aduce aminte Villar. Tânărul avea niște parametri fizici greu de atins și știa să ”citească” baschetul.

Reclamă

N-a jucat la Zaragoza deși a semnat cu spaniolii!

Dar Antetokounmpo niciodată n-a ajuns să evolueze la Zaragoza! A fost ales de Milwaukee în draftul din 2013, poziția a 15-a. Americanii au vrut să-l cedeze, măcar un sezon, dar, văzând ce poate, au spus că-l păstrează. Au plătit deranjul la Zaragoza, Grecia i-a acordat cetățenia, să nu cumva să-l piardă. Imediat, rasiștii de la Atena au sărit ca arși. ”Dacă unui cimpanzeu îi dai o banană și un steag crecesc la Grădina Zoologică, asta-l face grec?”, se întreba Nikolas Michaloliakos, liderul partidului ”Zorii Aurii”.

Însă băiatul și-a văzut de ale sale. În 2017 a disputat primul All Star. N-a pierdut nicio astfel de sărbătoare de atunci, iar sezonul acesta a fost desemnat MVP. 2019 și 2020 – cel mai bun jucător din campionatul american. Doar Michael Jordan îl depășește acum, ca premii individuale, pe băiatul care vindea, cu ani în urmă, șervețele pe străzile de lângă Acropole. Grație celor 50 de puncte ale sale, Bucks a devenit campioană, la 50 de ani de la ultimul succes. 

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări
  • A semnat cu Zaragoza, dar nu a ajuns, niciodată, acolo!
  • A reușit 50 de puncte în ultima partidă

A procedat bine Istvan Kovacs când l-a eliminat pe Araujo, în Barcelona - PSG?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
16:01 „Se rupe” Arena Naţională la derby-ul FCSB – Rapid! Câte bilete s-au vândut deja la meciul ce poate decide matematic titlul! 15:44 Oţelul Galaţi – U Cluj LIVE TEXT (20:30). Corvinul Hunedoara îşi aşteaptă adversara din finala Cupei României. Echipe probabile 15:12 Alex Chipciu, uluit de reacţiile la adresa lui Vlad Chiricheş: „Mi se pare incredibil că lumea a crezut că nu e” 15:06 Oferta pe care a făcut-o Gigi Becali pentru Juan Bauza şi răspunsul pe care l-a dat Adrian Mititelu! 14:17 Au început negocierile cu Carlos Sainz! Ce echipe sunt pe urmele pilotului spaniol: „Are o ofertă foarte profitabilă” 14:01 Valentin Mihăilă a decis unde va juca sezonul viitor! Ce se întâmplă în aceste momente cu colegul lui Dennis Man de la Parma 13:51 VIDEOBernadette Szocs – Manyu Wang 1-4 a fost în AntenaPLAY, în optimile Cupei Mondiale de tenis de masă Macao 2024 13:33 EXCLUSIV AS.ro LIVEExpertul din fotbal care crede că Adrian Mutu a fost „lucrat” de jucătorii lui CFR Cluj: „Nu au vrut să joace” 12:52 Dennis Man şi-a decis viitorul! Unde va evolua românul din sezonul viitor 12:18 EXCLUSIV AS.ro LIVE„Gigi Becali nu e un mare antrenor” Motivul pentru care patronul FCSB-ului se va încununa campion în acest sezon! Vezi toate știrile
Citește și