Victor Piţurcă a fost reţinut pentru 24 de ore. Infracţiunea de care este acuzat fostul selecţioner. Anunţul oficial al DNA

De Iulian Focșăneanu
Publicat: 30.01.2023, 16:27

Victor Piţurcă

Victor Piţurcă a fost reţinut pentru 24 de ore

Victor Piţurcă este fostul selecţioner al naţionalei României / Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Victor Piţurcă a fost reţinut pentru 24 de ore, anunţă DNA. Fostul selecţioner este anchetat într-un dosar care implică achiziționarea de măști de protecție, în perioada pandemiei.

Reclamă

Direcției Naționale Anticorupție a oferit un comunicat în care anunţă că Victor Piţurcă (n.r. al cărui nume nu este specificat, dar apare sub titulatura de „persoană fizică”) a fost reţinut pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Reclamă

Victor Piţurcă a fost reţinut pentru 24 de ore

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019„, se arată în comunicatul DNA.

Veste cruntă pentru Victor Pițurcă

Veste cruntă pentru Victor Pițurcă! Potrivit surselor Antena Sport, Victor Pițurcă va fi adus, marți, în fața judecătorilor, urmând ca procurorii DNA să ceară arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Fostul selecționer al naționalei României este cercetat într-un dosar dezvăluit în februarie 2022. Obiectul dosarului îl face un contract încheiat între MApN și firma Helios Dentserv, în primăvara anului 2020.

La acel moment, Ministerul Apărării Naționale și firma Helios Dentserv au semnat un contract în valoare de 13.459.138 lei (aproximativ 2,72 milioane de euro). Contractul prevedea ca MApN să primească 1.000.000 de măști FFP1, 300.000 de măști FFP2, 100.000 de măști FFP3, 10.000 de viziere și 50.000 de perechi de ochelari de protecție, în contextul pandemiei de COVID-19.

Apoi, în mai 2020, Helios Dentserv a semnat un contract de cesiune de creanță cu PAV Green Energy SRL, firmă deținută de Alex Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă. Prin acest contract, firma lui Alex Pițurcă a încasat de la Minister 11.068.400 de lei (aproximativ 2,23 milioane de euro), adică 98% din valoarea totală a contractului, plus contravaloarea celor 100.000 de măști FFP3.

La scurt timp, medicii au semnalat faptul că măștile primite sunt neconforme, acestea nefiind 100% rezistente la virus.

MApN a cerut înlocuirea măștilor problematice, însă Helios Dentserv a dat vina pe oficialii Ministerului pentru situația apărută. Ulterior, în aprilie 2021, MApN a solicitat firmei Helios Dentserv, în fața judecătorilor, restituirea sumei echivalente celor 100.000 de măști de protecție. Adică, un total de 2.869.000 de lei.

În cele din urmă, în decembrie 2021, procesul a luat sfârșit, după ce MApN și Helios Dentserv au ajuns la un numitor comun.

Reclamă
Recomandări

Care va fi finala UEFA Champions League?



*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Ultimele știri
11:34 Primele mutări făcute de Dan Şucu la Rapid! Cine va fi noul director sportiv al echipei! Daniel Niculae, OUT 11:15 Gigi Becali s-a enervat pe Mihai Stoica! Ce a produs furia patronului de la FCSB: „Băi, nu te enerva aiurea!” 10:37 VIDEORomânii atacă tabloul principal de la Saudi Smash 2024. Eduard Ionescu s-a calificat în turul 2, LIVE în AntenaPLAY 10:34 „Unde vei juca în sezonul viitor?” Răspunsul dat imediat de Risto Radunovic! Fundaşul, aproape să-şi încheie contractul cu FCSB 10:14 „Ne-am ţinut de cuvânt!” FCSB se „mută” în sezonul viitor! Mihai Stoica a anunţat pe ce arenă vor evolua campionii 9:57 Topul în care Simona Halep şi Serena Wiiliams strălucesc încă. Ce performanţă pentru Aryna Sabalenka 9:39 Oferta pe care Dan Şucu i-a făcut-o lui Mircea Lucescu: „Vino!” Răspunsul dat imediat de pe „Il Luce” 9:01 Sebastian Vettel va pilota monopostul McLaren MP4/8 al lui Ayrton Senna în weekendul Marelui Premiu din Emilia-Romagna 9:01 FotoFlorin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit 8:42 Kylian Mbappe, mesaj de patru cuvinte după ce PSG a fost învinsă de Borussia Dortmund! Postarea făcută imediat după meci Vezi toate știrile

Ce zodii sunt în luna mai. Calitățile și defectele persoanelor născute în mai

Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor

Citește și