Dacă nu în Anglia, atunci unde să avem parte de ploaie ca factor de dinamizare a unei curse? Iar la Silverstone a fost exact genul acela de ploaie care introduce necunoscute în joc și-l face mult mai interesant.
A început în turul 16, s-a oprit după câteva tururi, a revenit mai apoi, dar nu a avut niciodată intensitatea care să ducă la întreruperea ori la oprirea cursei.
Mai rece = mai bine pentru Mercedes
Ploaia nu aduce doar necesitatea de a monta alte pneuri. Ea coboară mult și temperatura, atât pe cea a aerului, cât și – mai important – pe cea a pistei. De ce contează asta? Aveți răspunsul în declarația lui Toto Wolff, directorul general al echipei Mercedes, de sâmbătă: „Our car performs better in lower temperatures, so it is clearly a British car…”.
În turul 18, când ploaia era în toi, temperatura pistei era de 19 grade. În turul 44, când pista deja se uscase, avea 21 grade. De-abia la sfârșitul cursei urcase la 24-25 de grade.
The great decision maker
Dar victoria celor de la Mercedes nu a fost doar cauzată atât de meteorologie, cât, mai ales, de luarea unor decizii oportune. Și aici ajungem la marele câștigător și „decision maker”: Lewis Hamilton. În turul 18, profitând de faptul că își setase mașina pentru o apăsare ceva mai mare la sol decât colegul său, George Russell, l-a depășit pe acesta pe o pistă udă. În turul 21, după ce pierduse locul 1, căci ambii piloți McLaren îl depășiseră și zburau pe pistă, pista era încă umedă și era anunțată o nouă repriză. Atunci, ca altor piloți, lui Lewis i s-a spus că echipa consideră că e momentul să treacă pe pneuri intermediare, mai potrivite pistei umede. Ce a răspuns Hamilton? Scurt. „No!”.
Luați în considerare, așadar, contextul. Lewis pierduse locul 1, ajunsese pe 3. Prognoza pentru următoarele tururi era că ploaia va continua. În spatele lui era George Russell, colegul de echipă preferat de conducerea team-ului și cu mai multe puncte în clasament.
Dar el a mers pe instinctul lui și pe modul în care simțea mașina și a zis „nu”. Și a avut dreptate. Câteva tururi, vreo 4-5, pista a fost mai degrabă uscată. Cei care au optat pentru intermediare atunci – Leclerc, Perez, Zhou – s-au trezit cu pneuri cu o prea mică aderență. Mai mult, când ploaia a reînceput și, în turul 28, piloții Mercedes au intrat împreună la boxe pentru intermediare, Hamilton a fost primul la standurile echipei și nu a trebuit să aștepte, precum a fost nevoit colegul său de la Mercedes.
Acesta, George Russell, a fost marele ghinionist al zilei, căci a trebuit să abandoneze după alte câteva tururi, din pricina unei defecțiuni la sistemul hidraulic, stârnind o glumă amară din partea compatrioților care comentau cursa: „Russell is the only person to be affected this weekend at Silverstone by the lack of water”.
