Verstappen redivivus! Mai mult chiar decât circuitul de la Suzuka, traseul de la Imola este unul care convine echipei Red Bull. După cum declara chiar Andrea Stella, directorul echipei McLaren Racing: ”Suntem buni pe piste precum cele din Bahrain, China și Miami. Dar pe circuite cu multe zone de viteză nu avem un avantaj asupra celor de la Red Bull. În plus, par să-și fi îmbunătățit mașina”.
După cum nota Mark Hughes, ”Dacă la Suzuka Verstappen a câștigat în primul rând grație poziției, la Imola a triumfat datorită nivelului de performanță”.
Gestionarea încălzirii pneurilor nu a prea mai contat
Marele avantaj al echipei din Woking este, după cum am scris de multe ori, gestionarea încălzirii pneurilor, grație unui sistem de aerisire a frânelor excepțional. Or, când pe un traseu nu există prea multe viraje lente, unde anvelopele – mai ales cele din spate – să nu gliseze, și să nu se supraîncălzească la decelerări și accelerări, avantajul McLaren se reduce substanțial.
Red Bull a făcut un upgrade bun
Acesta ar fi un factor. Apoi, după cum spune Stella, la Imola Red Bull a făcut un upgrade monopostului RB21. Odată cu întoarcerea în Europa, majoritatea echipelor au făcut evoluții aerodinamice, minus Sauber și Williams. Câteva detalii aerodinamice au din monopostul RB-21 fost modificate. Au apărut niște extensii ale caroseriei în partea de sus a intrării în tunelurile laterale. Forma conductelor de răcire ale frânelor posterioare a fost refăcută. (Aici puteți vedea o trecere în revistă a câtorva modificări, de la minutul 3:30).
Max riscă și câștigă
Un alt atu Red Bull e însă capacitatea de a interveni asupra mașinii între antrenamente, calificări și cursă. Verstappen se arăta vineri, la antrenamente, nemulțumit de comportamentul mașinii. Ca de atâtea alte ori, sâmbătă și mai ales duminică schimbările de setare au dat apoi rezultate foarte bune. De la o mașină care la antrenamentele de vineri se arăta mai lentă pe tur cu 7 zecimi de secundă decât monoposturile MCL-39, Red Bull a pus pe grila de start de la Imola una cel puțin la fel de rapidă.
„Schimbările au fost mai degrabă legate de balansul mașinii decât de apăsarea la sol”, a confirmat directorul echipei, Christian Horner. Directorul tehnic Pierre Wache a explicat: „Upgrade-urile aerodinamice au oferit o opțiune mai mare pentru îmbunătățirea set-up-ului”.
Lupta se încinge
”După depășirea din primul tur am încercat să-l urmărim. Nu am avut însă pur și simplu un ritm de cursă suficient de bun pentru a-l ajunge. Am studiat diferite scenarii, dar în niciun moment nu am avut viteza necesară pentru a-l învinge”, a spus Andrea Stella.
Chiar și ținând cont de faptul că traseul de la Imola este pe placul celor de la Red Bull, această revenire a lui Verstappen arată ce subțire e granița care desparte nivelurile de performanță ale echipelor. Marele Premiu al Principatului Monaco este în proporție de 90% o chestiune de prestație în calificări. O cursă foarte importantă va fi însă cea din Barcelona, de pe 1 iunie. Atunci, verificările și normele care statuează elasticitatea aripilor vor fi mai drastice, ceea ce, se spune, va mai ”decupa” din avantajul McLaren.
