Închide meniul
Foto

„Incompetenţi şi furioşi!” Reacţii fără precedent, după scandalul de dopaj din finala de 100 m liber de la Jocurile Olimpice

Viviana Moraru Publicat: 2 august 2024, 11:20

Reclamă
„Incompetenţi şi furioşi!” Reacţii fără precedent, după scandalul de dopaj din finala de 100 m liber de la Jocurile Olimpice

Reacţii categorice, după scandalul de dopaj din finala de 100 m liber de la Jocurile Olimpice

David Popovici, alături de Pan Zhanle şi Kyle Chalmers, după finala de 100 m liber de la Jocurile Olimpice/ Profimedia

Au apărut reacţii categorice, după scandalul de dopaj din finala de 100 m liber, de la Jocurile Olimpice. Presa de stat din China, sportivii şi internauţii s-au mobilizat pentru a-l susţine pe campionul olimpic la înot Pan Zhanle, după ce criticii, inclusiv un fost înotător australian, au afirmat că nu a fost “omeneşte posibilă” cursa sa de record mondial.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pan Zhanle şi-a doborât propriul record mondial la 100 de metri liber, reducând cu 0,40 secunde marca anterioară pe care a stabilit-o la Campionatele Mondiale de la Doha, în februarie, pentru a-şi învinge rivalii, inclusiv pe australianul Kyle Chalmers şi pe David Popovici.

Reacţii categorice, după scandalul de dopaj din finala de 100 m liber de la Jocurile Olimpice

Pan, în vârstă de 19 ani, a terminat în 46,40 secunde şi a cucerit prima medalie de aur în nataţie a Chinei la Jocurile Olimpice de la Paris. Victoria sa a venit după ce sportivul „a efectuat programe riguroase de teste antidoping înainte şi în timpul jocurilor, fără niciun rezultat pozitiv”, a precizat vineri China Daily.

Sportivul a declarat că a efectuat 21 de teste antidoping din mai până în iulie înainte de JO. „Am cooperat cu toate procedurile de testare şi am rămas încrezător că eu concurez corect şi curat”, a declarat el, citat de news.ro. „Am făcut multe antrenamente aerobice şi de anduranţă pentru a-mi întări tracţiunea în ultima parte. De asemenea, am adoptat un sistem ştiinţific de monitorizare şi analiză subacvatică pentru a ne revizui tehnicile, astfel încât să ne putem antrena mai bine şi mai eficient.”

Fostul înotător Brett Hawke, acum antrenor în Statele Unite, a pus la îndoială integritatea performanţei reuşite de înotătorul chinez Pan Zhanle miercuri seară în La Défense Arena, când şi-a doborât recordul mondial la 100 m liber şi a fost încoronat campion olimpic, devansându-i pe australianul Kyle Chalmers şi pe David Popovici în lupta pentru primul loc. Hawke a afirmat că acest lucru „nu este omeneşte posibil”,

Reclamă
Reclamă 4

Comentariile lui Hawke au fost distribuite masiv pe platforma Weibo din China, un utilizator comentând: „Este atât de cool să-i vezi incompetenţi, furioşi şi rupându-şi apărarea”. „El ne laudă, spunând că poziţia este imposibilă, dar îmi pare rău, am făcut-o”, a precizat altul.

Echipa chineză de înot, supusă unui control intesn anti-doping

Echipa chineză de înot a fost supusă unui control intens de la dezvăluirile din aprilie că 23 dintre înotătorii ţării au fost testaţi pozitiv pentru un medicament interzis pentru inimă în 2021, dar li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) a acceptat concluziile unei investigaţii chineze, conform căreia rezultatele au fost cauzate de contaminarea din bucătăria unui hotel, iar o revizuire independentă a susţinut gestionarea cazului de către WADA.

Reclamă

Un audit al World Aquatics a concluzionat că nu a existat nicio eroare de gestionare sau muşamalizare din partea organismului de conducere. Numele lui Pan nu s-a numărat printre înotătorii chinezi menţionaţi în relatările New York Times şi ale radiodifuzorului german ARD.

Echipa chineză de înot a fost supusă mai multor teste în două săptămâni decât sportivii străini într-un an întreg”, a scris ziarul chinez Global Times.

Înotătoarea chineză Zhang Yufei, care a câştigat medalia de bronz în finala feminină la 200 de metri fluture, a răspuns joi, în timpul unei conferinţe de presă, întrebărilor despre Pan.

De ce sunt chestionaţi sportivii chinezi când înoată atât de repede? De ce nu a îndrăznit nimeni să îl pună la îndoială pe Phelps când a câştigat?„, a spus ea.

Se califică FCSB în play-off-ul Ligii Campionilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
17:16

Gică Hagi, mesaj pentru Louis Munteanu după transferul la CFR Cluj! Ce i-a transmis fostului său jucător

16:54

„Legendă!” Sorana Cîrstea, mesaj superb după ce Andy Murray și-a încheiat cariera la Jocurile Olimpice!

16:28

„Medaliile, epuizante. Suntem puţin şifonate” Ce s-a întâmplat cu Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc, după cursa de la JO

16:25

Roxana Anghel: „Chiar dacă este medalie de argint, am simţit-o ca fiind aur şi că am fi cele mai bune din lume”

16:10

Carlos Alcaraz l-a „spulberat” pe Felix Auger-Aliassime şi s-a calificat în finala turneului de simplu de la Jocurile Olimpice!

15:47

„Eu nu am avut concediu niciodată” Elisabeta Lipă, discurs clar după apelul făcut de David Popovici: „Are două bazine olimpice!”

1 FotoAnunţul fiului lui Ion Ţiriac după ce David Popovici a cerut noi bazine de înot şi investiţii mult mai mari în sportul românesc! 2 AUR pentru România la Jocurile Olimpice! Performanţă uriaşă pentru Andrei Cornea şi Marian Enache! 3 UPDATETeam România la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 6 | Două medalii la canotaj! Bărbosu şi Ghigoarţă s-au clasat pe locurile 17 şi 22 4 FotoCâţi bani a primit solistul din momentul controversat al „Cinei cea de Taină”, de la deschiderea Jocurilor Olimpice 5 Ion Ţiriac l-a caracterizat cu un singur cuvânt pe David Popovici, după ce a câştigat medalia de bronz la 100 de metri liber 6 Rijeka – Corvinul Hunedoara 1-0. Hunedorenii au fost eliminaţi dramatic din Europa League. Sergiu Buş a ratat un penalty!
Citește și