Închide meniul

TAS a publicat motivarea hotărârii de a-i acorda Anei Bărbosu medalia de bronz la Jocurile Olimpice

Publicat: 15 august 2024, 8:35

Reclamă
TAS a publicat motivarea hotărârii de a-i acorda Anei Bărbosu medalia de bronz la Jocurile Olimpice

TAS a publicat motivarea hotărârii de a-i acorda Anei Bărbosu medalia de bronz la Jocurile Olimpice

Ana Bărbosu, la Jocurile Olimpice 2024 / Profimedia

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat motivarea hotărârii de a-i acorda Anei Bărbosu medalia de bronz în cazul finalei la sol de la Jocurile Olimpice. Ca urmare a hotărârii TAS din 10 august, Ana Maria Bărbosu urmează să primească medalia de bronz şi Jordan Chiles să returneze medalia primită la Paris.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

TAS a prezentat sentinţa integral motivată în cauzele: “TAS OG 24/15 Federaţia Română de Gimnastică şi Ana Bărbosu c. Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) şi Donatella Sacchi TAS OG 24/16 Federaţia Română de Gimnastică şi Sabrina Maneca-Voinea c. Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) şi Donatella Sacchi”.

TAS a publicat motivarea hotărârii de a-i acorda Anei Bărbosu medalia de bronz la Jocurile Olimpice

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a menţionat şi faptul că în presa americană au apărut “declaraţii scandaloase”, pe care le condamnă. “TAS condamnă declaraţiile scandaloase publicate în anumite mijloace de informare în masă din SUA, care susţin, fără să cunoască cele de mai sus şi înainte de analizarea hotărârii motivate, că această comisie, şi mai ales preşedintele acesteia, a fost părtinitoare din cauza altor angajamente profesionale sau din motive de naţionalitate. Având în vedere că niciuna dintre părţile implicate în acest caz nu a contestat vreun membru al comisiei în timpul procedurii, se poate presupune în mod rezonabil că toate părţile au fost mulţumite de audierea cazului lor de către această comisie. Orice critică ulterioară este lipsită de temei sau merit”.
La 10 august 2024, Comisia de arbitraj, compusă din Dr. Hamid G. Gharavi (FRA/IRI), preşedinte, Prof. Philippe Sands KC (GBR/FRA/MRI) şi Prof. Song Lu (CHN), a admis în parte cererea depusă de Federaţia Română de Gimnastică şi Ana Bărbosu. Comisia a stabilit că acea contestaţie depusă în numele lui Jordan Chiles în finala exerciţiului feminin la sol a fost formulată după încheierea termenului de un minut prevăzut la articolul 8.5 din Regulamentul tehnic FIG 2024 şi că punctajul iniţial de 13,666 acordat lui Jordan Chiles în finala exerciţiului feminin la sol va fi restabilit. Decizia comisiei a fost unanimă. În aceeaşi zi, FIG a confirmat că rezultatele finalei la sol de luni, 5 august 2024, vor fi modificate în conformitate cu decizia TAS, scrie news.ro.

Hotărârea motivată confirmă următoarele: 

  • Competenţa diviziei ad hoc a TAS nu a fost contestată de părţile implicate în această procedură, cu excepţia doamnei Sacchi.
  • Notificarea de numire a Dr. Hamid Gharavi în calitate de preşedinte al grupului a fost însoţită de o declaraţie scrisă care dezvăluia următorul fapt: „Reprezint România în arbitraje de investiţii în faţa ICSID (cauzele ARB/20/15, ARB/22/13 şi ARB/16/19)”.
  • Componenţa comisiei, cu Dr. Hamid Gharavi în calitate de preşedinte al comisiei, nu a fost contestată sau contestată de niciuna dintre părţi sau părţi interesate.
  • Părţile şi părţile implicate care au participat la audierea din 10 august 2024 au confirmat că nu au obiecţii cu privire la modul în care s-a desfăşurat arbitrajul şi au confirmat că dreptul lor de a fi audiate a fost respectat.
  • Înainte de audiere, comisia a acţionat pentru a se asigura că dispune de dovezile necesare pentru a-şi forma o opinie cu privire la respectarea regulii de 1 minut.
  • La audiere, părţile nu au contestat faptul că cererea doamnei Chiles a fost depusă la 1 minut şi 4 secunde după ce scorul său a fost afişat oficial pe tabela de marcaj. Toate părţile au acceptat ca fiind clar şi determinant raportul întocmit de Omega, cronometrorul oficial al Jocurilor Olimpice, şi prezentat chiar de FIG. Nicio parte nu a solicitat admiterea altor probe.
  • Articolul 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG prevede că antrenorul unei gimnaste poate înainta o sesizare cu privire la scorul D, cu condiţia ca solicitarea să fie „făcută verbal imediat după publicarea scorului sau cel târziu înainte de afişarea scorului următoarei gimnaste/sportive sau al următorului grup […]. Pentru ultima gimnastă sau ultimul grup dintr-o rotaţie, această limită este de un (1) minut după ce scorul este afişat pe tabela de marcaj. […] Solicitările verbale tardive vor fi respinse.”
  • Comisia TAS a constatat că articolul 8.5 este clar şi lipsit de ambiguitate şi că limita de timp de un minut este stabilită ca un termen limită clar şi lipsit de ambiguitate şi nu oferă nicio excepţie sau flexibilitate.
  • Comisia TAS a constatat că nicio parte nu a dovedit existenţa unui mecanism clar şi stabilit în legătură cu solicitarea doamnei Chiles sau în timpul performanţei gimnastelor pentru a aborda o chestiune atât de importantă precum momentul solicitării unei solicitări de anchetă.
  • Comisia a constatat că revizuirea care i s-a cerut să o efectueze pentru încălcarea articolului 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG nu se încadrează în aşa-numita doctrină a „terenului de joc”. Comisia nu este solicitată să intervină sau să înlocuiască judecata unui arbitru cu a sa. Aceasta nu interferează cu o decizie a vreunui arbitru sau oficial de pe teren şi nu corectează o greşeală de arbitraj sau o eroare de judecată. Mai degrabă, se pronunţă pe baza nerespectării de către FIG a obligaţiei de a institui un mecanism de monitorizare şi aplicare a unei reguli importante pe care a adoptat-o pentru a proteja sportivii şi publicul.
  • În cele din urmă, comisia a făcut următoarea declaraţie: „Comisia este pe deplin conştientă de dezamăgirea pe care acest proces de arbitraj o poate provoca dnei Chiles şi dnei Maneca-Voinea, care s-au comportat întotdeauna cu integritate şi onestitate şi au acţionat cu bună credinţă, şi antrenorilor lor respectivi. Comisia ar dori doar să sublinieze că sarcina sa este de a se pronunţa cu privire la lege şi la dovezile pe care le are în faţă, iar în acest caz ambele sunt foarte clare în ceea ce priveşte regula de un minut şi aplicarea acesteia la circumstanţele acestui caz. Comisia nu are rolul de a aplica principii de echitate, de a atribui medalii sau de a stabili că ar trebui să existe mai mulţi beneficiari ai medaliei de bronz, aşa cum au propus unele dintre părţi.”

Gimnasta Ana Maria Bărbosu va intra în posesia medaliei de bronz de la Jocurile Olimpice în cadrul unei ceremonii care va avea loc, vineri după-amiază, la Casa Olimpică din Bucureşti.

Federaţia Română de Gimnastică a anunţat luni seara că TAS a respins solicitarea formulată de Federaţia de Gimnastică a Statelor Unite, Jordan Chiles, şi Comitetul Olimpic al Statelor Unite de a redeschide cazul concursului de la sol, de la Jocurile Olimpice. Oficialii USA Gymnastics au confirmat, luni, că Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) nu va reveni asupra deciziei prin care îi cere gimnastei Jordan Chiles să returneze medalia de bronz care i-a fost acordată la exerciţiul de la sol la Jocurile Olimpice de la Paris, dar promit că vor continua eforturile pentru ca sportiva americană să păstreze medalia care ar trebui să-i revină Anei Bărbosu.

Reclamă
Reclamă 4

TAS a anulat contestaţia pentru exerciţul la sol depusă de antrenoarea lui Chiles, care i-a adus sportivei în concurs medalia de bronz, spunând că a venit cu 4 secunde mai târziu de limita de timp, de un minut, pentru un astfel de demers. USA Gymnastics a prezentat dovezi suplimentare la TAS duminică, după ce organismul internaţional cu sediul la Lausanne decisese în favoarea unui apel al româncei Ana Bărbosu, care va urca astfel pe locul al treilea în concurs. USA Gymnastics a contestat decizia TAS, spunând duminică într-un comunicat că federaţia a prezentat dovezi video la TAS ce au arată că antrenoarea echipei SUA, Cecile Landi, a făcut primul apel cu 13 secunde înainte de termenul-limită.

Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a declarat sâmbătă seara că va respecta decizia instanţei şi recunoaşte locul al treilea ocupat de Ana Bărbosu. Comitetul Internaţional Olimpic, la rândul său, a confirmat duminică hotărârea, anunţând că redistribuie medalia.

TAS a decis sâmbătă că solicitarea lui Landi de a adăuga 0,1 la scorul lui Chiles a ieşit din intervalul de un minut. Comitetul ad hoc al TAS a scris că solicitarea lui Landi a venit la 1 minut şi 4 secunde după ce scorul iniţial al lui Chiles a fost afişat.

Reclamă

Rebeca Andrade din Brazilia a câştigat aurul, iar Simone Biles din SUA a fost medaliată cu argint. Ca urmare a deciziei TAS, Anei Bărbosu îi revine bronzul, iar Jordan Chiles trebuie să returneze medalia primită la Paris.

La ce echipă va juca Ianis Hagi în noul sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
12:53

Mauricio Pochettino a devenit selecţionerul SUA, una din gazdele World Cup 2026. Anunţul făcut de americani

12:39

Gigi Becali se luptă cu o echipă din Anglia pentru înlocuitorul lui Darius Olaru! Cu cine mai negociază jucătorul dorit de FCSB

11:46

Dumitru Dragomir l-a propus pe Andrei Vlad la CFR Cluj! Mesaj direct pentru Neluțu Varga: „E cel mai bun din țară!”

11:35

Darius Olaru, aproape de un transfer bombă. O fostă câştigătoare a Ligii Campionilor negociază pentru căpitanul FCSB

11:22

CFR Cluj – Maccabi Petach Tikva LIVE TEXT (20:00). Dan Petrescu luptă pentru play-off-ul Conference League. Echipele probabile

11:06

Coşmarul continuă pentru Zhang Shuai. A stabilit un record negatic unic în istoria tenisului

1 FotoIubita lui Marius Ștefănescu, mesaj superb în ziua în care jucătorul a împlinit 26 de ani: „Te iubesc enorm!” 2 Real Madrid a câştigat Supercupa Europei. Mbappe, gol la debut şi primul trofeu european din carieră. Prima reacţie a francezului 3 Astana – Corvinul 6-1. Hunedorenii şi-au încheiat parcursul european, după dezastrul din Kazahstan 4 Gest uriaş pentru Ana Bărbosu, după medalia de bronz cucerită la Paris! Suma pe care o va încasa gimnasta 5 Ce ne spun cifrele Formulei 1! Analiza lui Adrian Georgescu 6 Răzvan Lucescu, prima reacţie după eliminarea dramatică din Liga Campionilor: „Am avut calificarea în mâinile noastre”
Citește și