O tăcere de neînțeles. În F1 există un fenomen interesant. Red Bull și Max Verstappen sunt, deseori, cei care îndrăznesc, alegând setări extreme și strategii adaptate condițiilor. Într-adevăr, poate ar fi fost mai bine pentru ei să facă din start o mașină rapidă. Pe de altă parte, dacă ar fi făcut-o, campionatul s-ar fi terminat destul de repede.
În același timp, McLaren, deși are mașina cea mai rapidă, e deseori doar echipa reactivă. Cea rapidă în aproape sesiunile de antrenamente și calificări, care se apără în cursă și apoi explică de ce n-a putut ataca.
Cum e, totuși, să ai cea mai rapidă mașină, dar să alegi să nu te lupți pentru victorie? Jacques Villeneuve are perfectă dreptate: ”Este de parcă n-ar vrea să câștige”.
Problema mea, ca urmăritor detașat și nepartizan al competiției, este că, în prea multe cazuri, nu există de fapt competiție. Există însă mereu calcule. Există un set de reguli interne care complică lupta. Există o colecție nouă de scuze și explicații, pentru după cursă.
Ce ar fi făcut Senna, de pildă?
Imaginați-vi-l pe Senna în ipostaza lui Lando Norris sau a lui Oscar Piastri din Japonia. Ce credeți, ar fi încercat să atace poziția liderului? Ar fi întrebat prin radio dacă are voie să treacă în față? Senna este cel care a spus: ”Eu nu concurez pentru locul al doilea”.
Că Senna nu a putut învinge, în zeci de cazuri, e una. Dar întotdeauna el a fost setat mental să încerce să treacă primul linia de sosire. Au trecut însă peste 30 de ani de când Senna și Prost se luptau liber între ei, din sânul aceleiași echipe, McLaren.
”Regulile Papaya” nu reglementează nimic
Părerea mea este că acesta e motivul pentru care McLaren nu a putut cu adevărat ataca titlul la piloți anul trecut. Ba chiar a fost aproape să-l piardă și pe cel la echipe. Anume, faptul că nu ia hotărâri clare, pe care apoi toată lumea să le asume și să le respecte. O scaldă, cum se zice.
Așa-numitele ”reguli Papaya” sunt o glumă. Ele spun, în esență, asta: ”Așa cum piloții McLaren au grijă să nu se acroșeze cu alți piloți, ei trebuie să aibă o grijă suplimentară să nu se acroșeze între ei”. Este ca și cum ai zice, la fotbal: ”Trebuie să facem cumva astfel încât să dăm mai multe goluri decât adversarul fără să ne faultăm între noi”.