Închide meniul

Max, the biggest in Japan! Concluziile lui Adrian Georgescu, după Marele Premiu al Japoniei

Adrian Georgescu Publicat: 6 aprilie 2025, 15:31 / Actualizat: 6 aprilie 2025, 17:58

Reclamă
Max, the biggest in Japan! Concluziile lui Adrian Georgescu, după Marele Premiu al Japoniei

Concluziile lui Adrian Georgescu, după victoria lui Max Verstappen în Japonia | Profimedia

Max, the biggest in Japan. A fost o cursă în care, cu o singură excepție, primii zece au terminat pe pozițiile pe care au luat startul. În aceste condiții, mai mult de jumătate din victoria de duminică a olandezului a fost obținută, de fapt, sâmbătă, în calificări. Este a patra victorie consecutivă a sa la Suzuka, Max depășind astfel recordul lui Michael Schumacher.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

”Numai el poate face așa ceva”

E o nebunie!” a strigat Gianpiero Lambiase, inginerul de cursă al lui Verstappen, la încheierea turului cu care acesta a smuls pole-position la Suzuka.

„Nu cred că există un alt pilot în acest moment care să scoată dintr-o mașină mai mult decât merită aceasta”, a spus Alonso. Chiar și unul dintre cei mai acerbi critici ai lui Max, Damon Hill, i-a dat dreptate spaniolului în această chestiune.

Jos pălăria pentru Max!” a declarat și Andrea Stella, șeful McLaren F1, imediat după calificări.

Cum a făcut Max asta?

Mai ales după ce, de-a lungul weekend-ului, Max s-a tot plâns de comportamentul mașinii. Christian Horner a explicat ce s-a întâmplat. ”Am întors mașina cu susul în jos în timpul weekend-ului. Max a lucrat din greu împreună cu mecanicii pentru a pune mașina într-o fereastră de operare bună”, a afirmat șeful echipei Red Bull Racing.

Reclamă
Reclamă

Verstappen a informat echipa că a simțit o instabilitate puternică pe puntea din spate. A explicat că RB21 prezintă un comportament diferit între un viraj și altul.

Au urmat schimbări la distribuirea greutății pe cele două axe, la balanța aerodinamică, la roll bar, la suspensii și, cel mai important, la înclinarea aripii anterioare. Max a cerut o apăsare redusă la sol. Este știut faptul că Max poate pilota mașini cu o apăsare extrem de redusă la sol, ceea ce pentru ceilalți piloți este extrem de greu.

Un mare risc asumat

Așa cum a făcut deseori, vezi Qatar 2024, Max a riscat. În primul rând, prin setarea extremă, cu o apăsare foarte mică la sol. Gândiți-vă că sâmbătă prognoza meteo arăta ploaie în timpul cursei, iar setările cu apăsare mică nu mai puteau fi schimbate până la start. Dar a riscat și pe pistă. Întrebat fiind unde a riscat cel mai mult în timpul acelui tur ”atomic”, a răspuns: ”În ieșirea din primul viraj, în cele cu numerele 2, 6, 7, 8 și în curba denumită Lingura. În acele zone îmi spuneam <<Sper să țină>> și, uite, a ținut”.

Reclamă

În Q1, Max se plângea că pneurile din față nu au aderență. A avut doar cel de-al șaselea timp, la un sfert de secundă în urma lui Piastri. În Q2, distanța față de cel mai bun timp, realizat de Norris, a fost chiar mai mare. Iar în Q3, primul său tur rapid a fost mai lent cu 0,27 secunde în urma celui realizat de Piastri.

Un tur aproape perfect

Apoi a venit ”turul atomic” care a adus cel de-al 41-lea pole-position pentru Max. Verstappen nu mai obținuse unul de aproape un an și jumătate, de la Marele Premiu al Austriei din 2024. Un tur în care și-a îmbunătățit performanța din Q2 cu mai bine de jumătate de secundă.

Ce este însă cu adevărat fascinant este că Max nu a fost cel mai rapid pe niciunul dintre cele trei sectoare ale circuitului. Norris (S1)și Piastri (S2 și S3) au cei mai buni timpi pe cele trei sectoare. Și, să nu uităm, piloții McLaren fuseseră cei mai rapizi în Q1, Q2 și în primul tur rapid din Q3. Cu o mașină inferioară lor, Verstappen a făcut un tur aproape perfect. Cum Senna reușea în 1993 la McLaren, cu o mașină sub cea a rivalilor de la Williams, de pildă.

McLaren nu a profitat de ocazie

De ce n-au încercat cei de la McLaren o strategie mai bună în cursă? În prima fază, au recurs la un truc destul de palid. L-au chemat fals pe Norris la boxe în turul 19. Box to overtake Verstappen” i s-a spus englezului, urmat apoi de un “stay out”. Cei de la Red Bull însă n-au ”mușcat”. Apoi cei de la McLaren l-au chemat pe Piastri la boxe la sfârșitul turului 20. Decizia echipei a fost motivată de intrarea lui Russell, de pe poziția a cincea, care putea să ducă la un undercut la adresa lui Piastri.

Mark Hughes explică bine de ce nu l-au chemat pe Norris la boxe mai întâi, cum se face de obicei în astfel de situații. Revenit pe traseu, Norris s-ar fi pomenit cu Bearman (locul 10) în față și ar fi fost încetinit.

După ce Oscar a intrat, Max a mers și el la boxe în turul 21, de teama unui undercut al australianului. Numai că imediat cei de la McLaren l-au chemat și pe Norris la boxe. Puteau totuși să-l păstreze pe circuit, măcar pentru încă un tur. Gumele sale nu păreau atât de deteriorate astfel încât să nu reziste în condiții optime.

Un calcul greșit

Au mizat ei pe faptul că vor face o schimbare rapidă și Norris va ieși în fața lui Max? Greu de crezut și mai ales de înțeles de ce au jucat astfel. Max a ieșit de la schimb un pic în fața lui Norris și l-a aruncat pe iarbă pe acesta, chiar pe breteaua ieșirii de la boxe.

În același articol recomandat mai sus se spune că, degradarea pneului mediu fiind mai mică decât era de așteptat, Norris nu ar fi câștigat mare lucru. În schimb, el s-ar fi expus undercut-ului lui Piastri sau chiar al lui Leclerc.

Personal, cred însă că ar fi fost o decizie mult mai bună decât să intre la boxe în același tur cu Verstappen. Aceste două secunde de diferență pe care le-a avut Max au fost suficiente pentru a evita ca olandezul să fie depășit la boxe. La fel scriu și cei de la Funoanalisitecnica.com. Și cei de la The Guardian.

Mai ales că și Piastri merita o șansă la victorie, nu numai Norris.

Max a gestionat cursa impecabil

Cu o mașină mai slabă, un avantaj pentru Max a fost faptul că, în cea mai mare parte, a rulat primul. Neprimind turbulențe – așa-numitul ”dirty air” – de la o mașină din față, a putut să-și gestioneze bine uzura pneurilor, menținându-le într-o temperatură mai bună. La asta au contribuit și apăsarea redusă la sol, dar și recenta reasfaltare a unei părți din circuit.

Cine a fost perdantul aici? În primul rând, Piastri. Norris a stat în expectativă, pe poziția a doua, la cam două secunde în urma lui Max. A sperat ca anvelopele acestuia să se uzeze mai repede – acesta e marele avantaj al monoposturilor McLaren – și să-l atace. Dar și pneurile hard C1, folosite pentru prima oară în acest sezon, s-au dovedit foarte rezistente la degradare. Australianul a cerut permisiunea de trece înaintea lui Norris, pentru a duce el asaltul asupra lui Verstappen. Părea mai rapid decât Lando. Nu a primit acceptul, așa că, după ce a rulat câteva tururi bune în ”aerul murdar” al colegului de echipă, a renunțat.

Balanța înclină spre Norris?

O zonă în care Norris suferă, prin comparație cu Piastri, este modul în care frânează. El acționează frâna în timp ce intră în viraj într-o măsură mai mare decât colegul de echipă. Genul acesta de manevră îl poate favoriza în virajele mai strînse. Dacă virajul e însă unul lung – cum este la Suzuka așa-numita Lingură – acest fapt poate duce la apariția granulării la anvelopele din față. Cei de la McLaren au identificat problema și au schimbat modul de acțiune al frânelor pe mașina lui Norris.

Unde a pierdut Piastri cursa?

De fapt, eroarea lui Oscar s-a produs în Q3. Atunci, el a greșit puțin în virajul al doilea, altfel s-ar fi clasat cu siguranță în fața lui Norris și chiar și în fața lui Max. Vă reamintesc, australianul a avut cei mai buni timpi pe S2 și S3.

Cu Piastri în pole, probabil că Oscar ar fi câștigat. Cu el pe poziția secundă a grilei, cursa ar fi fost mult mai interesantă.

Personal, mi s-a părut că Norris a fost mai preocupat de duelul intestin cu Piastri decât de cel cu Verstappen. Fac o speculație aici. Norris știe că mașina McLaren e mai bună decât cea Red Bull. Știe, probabil, că dezvoltările ulterioare vor mări distanța față de o echipă care nu-i mai are pe Adrian Newey și pe Rob Marshall (acum chiar la McLaren). De aceea, pentru Norris, adversarul principal e mai degrabă colegul de echipă.

Ferrari încă înoată

Ar mai fi câteva lucruri de remarcat. În continuare, piloții Mercedes punctează constant, chiar dacă nu se pot apropia de victorie. La Ferrari, Leclerc e în continuare mai rapid. Hamilton încă nu s-a adaptat pe deplin la monopostul SF-25, dar încearcă strategii alternative în curse.

Lewis a declarat că ideea de a începe cu pneuri hard nu a dat roade. Englezul miza pe o posibilă apariție a mașinii de siguranță pe circuit, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Depinde însă din ce unghi privești chestiunea. În același timp, Hamilton a fost singurul dintre piloții din Top 10 care a câștigat în cursă o poziție, terminând pe locul 7.

Din nou Max versus McLaren

Concluzia? McLaren are cea mai bună mașină, Red Bull are cel mai bun pilot.

În clasament, Max s-a apropiat la un singur punct de Lando. Toate cele 61 de puncte cucerite până acum de Red Bull au fost aduse de olandez. Firesc, echipa din Milton Keynes se va concentra pe obținerea titlului la individual, mai mult chiar decât în sezonul trecut.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Cine va câştiga titlul în La Liga?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
9:18

Zeljko Kopic, „taxat” după ce Dinamo a ajuns la trei înfrângeri consecutive în play-off: „E un antrenor bun, dar…”

9:09

Alex Ovechkin, felicitat de legendele sportului mondial, după ce a doborât recordul lui Wayne Gretzky

8:59

Marius Şumudică, criticat după ce a răbufnit în urma victoriei cu Dinamo! „E o seară frumoasă pentru toată lumea, au câștigat”

8:56

Marius Şumudică, „săgeţi” către FCSB după derby-ul câştigat cu Dinamo. „Credeţi că domnul Şucu are nevoie de asta?”

8:45

VIDEOVangelis Pavlidis a scris istorie pentru Benfica, după hat-trick-ul din derby-ul cu Porto. Niciun alt jucător nu a mai reuşit asta

8:42

Singura reacţie a lui Dan Şucu după Rapid – Dinamo 1-0

1 Mircea Lucescu, reacţie imediat după FCSB-U Cluj! Singurii jucători remarcaţi de selecţionerul României: „Ei au fost cei mai buni” 2 Adrian Mititelu l-a făcut praf pe Ioan Ovidiu Sabău după FCSB – U Cluj 1-0: „Îşi bate joc de el! S-a făcut de râs” 3 FotoSalariul uriaş pe care Răzvan Burleanu îl are. Lovitură financiară de proporţii 4 Andrei Nicolescu, răspuns pentru Gigi Becali! Ce spune despre schimbul Musi-Politic: „Am să vorbesc” 5 „Mă gândeam că îşi numără dinţii!” Adrian Porumboiu, vehement despre penalty-ul primit de FCSB cu U Cluj 6 Cristi Balaj a răbufnit în direct după penalty-ul primit de FCSB, în meciul cu U Cluj: „Să nu mă pornească, pentru că după mă opresc greu”
Citește și