Dacă îl iei pe domnul Iohannis, cel mai plictisitor om de pe planetă, și-l rogi să spună un banc, asta va face situația mai hazlie? Dimpotrivă, va deveni mai bizară.
Așa e și cu Marele Premiu al Principatului Monaco, această moarte a pasiunii automobilistice. Dacă-i obligi pe piloți să oprească o dată în plus la boxe, va deveni o întrecere mai vie? Nu. Doar una mai nefirească.
Adevărul e următorul. Cele 78 de tururi de circuit pot fi parcurse cu gume hard sau chiar medii fără să se oprească o singură dată la boxe. Așadar, obligativitatea vizitării boxelor de două ori nu a fost o măsură care să apară dintr-o necesitate.
Acest Mare Premiu este, de fapt, o miniprobă specială de raliu. Fiecare pilot încearcă, la calificări, să obțină un timp cât mai bun. Superb și interesant.
Problema e că, a doua zi, îi mai pun să se rotească pe pistă într-o procesiune funerară.
Măiestrie versus noroc
Așa cum am mai scris, nimic nu poate înlocui depășirea pe pistă în catalogul nostru afectiv, după cum nimic nu poate înlocui bucuria golului în sporturile cu minge. Depășirea pe la boxe nu e același lucru cu cea de pe pistă. În general, dacă depășirea pe pistă se face datorită măiestriei, cea pe la boxe apare dintr-un cumul de factori. Între acești factori, norocul e printre cei mai importanți factori.
La Monaco nu sunt curse, ci hore
De pildă, e ceea se numește ”cheap pitstop”. Întârzii cât poți să intri la boxe, sperând că, pe un asemenea traseu, cineva va greși și va ”scoate” safety-car-ul pe traseu. Atunci, tu vei pierde mai puțin timp schimbând gumele în regim de mașină de siguranță.
Până aici, să zicem că e OK. Norocul trebuie să fie parte din acest joc. Numai că nu una atât de importantă pe cât este la Monaco.
