Închide meniul

Fața neplăcută a Formulei 1. Analiza lui Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 27 mai 2025, 15:23

Fața neplăcută a Formulei 1. Analiza lui Adrian Georgescu

Startul cursei de Formula 1 din Monaco/ Profimedia

Dacă îl iei pe domnul Iohannis, cel mai plictisitor om de pe planetă, și-l rogi să spună un banc, asta va face situația mai hazlie? Dimpotrivă, va deveni mai bizară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Așa e și cu Marele Premiu al Principatului Monaco, această moarte a pasiunii automobilistice. Dacă-i obligi pe piloți să oprească o dată în plus la boxe, va deveni o întrecere mai vie? Nu. Doar una mai nefirească.

Adevărul e următorul. Cele 78 de tururi de circuit pot fi parcurse cu gume hard sau chiar medii fără să se oprească o singură dată la boxe. Așadar, obligativitatea vizitării boxelor de două ori nu a fost o măsură care să apară dintr-o necesitate.

Acest Mare Premiu este, de fapt, o miniprobă specială de raliu. Fiecare pilot încearcă, la calificări, să obțină un timp cât mai bun. Superb și interesant.

Problema e că, a doua zi, îi mai pun să se rotească pe pistă într-o procesiune funerară.

Reclamă
Reclamă

Măiestrie versus noroc

Așa cum am mai scris, nimic nu poate înlocui depășirea pe pistă în catalogul nostru afectiv, după cum nimic nu poate înlocui bucuria golului în sporturile cu minge. Depășirea pe la boxe nu e același lucru cu cea de pe pistă. În general, dacă depășirea pe pistă se face datorită măiestriei, cea pe la boxe apare dintr-un cumul de factori. Între acești factori, norocul e printre cei mai importanți factori.

La Monaco nu sunt curse, ci hore

De pildă, e ceea se numește ”cheap pitstop”. Întârzii cât poți să intri la boxe, sperând că, pe un asemenea traseu, cineva va greși și va ”scoate” safety-car-ul pe traseu. Atunci, tu vei pierde mai puțin timp schimbând gumele în regim de mașină de siguranță.

Până aici, să zicem că e OK. Norocul trebuie să fie parte din acest joc. Numai că nu una atât de importantă pe cât este la Monaco.

Reclamă

Vorba lui Max Verstappen, când a fost întrebat de ce nu a făcut cea de-a doua intrare la boxe decât în ultimul tur? A zis: ”Pentru că distanța față de Hamilton era atât de mare, încât aș fi putut să fac cinci opriri la boxe și tot n-aș fi pierdut poziția”. Olandezul a sperat într-un ”cheap pitstop”, dar acesta nu a venit. Tot el a propus, ironic, ca metodă de dinamizare a cursei monegasce, să se poată azvârli coji de banană în fața celorlalte mașini, ca în jocul Mario Kart.

Scandalul Singapore 2008

Dar dacă, așa cum s-a întâmplat în Singapore în 2008, colegul de echipă intră special în gard și-ți ”cumpără” o intrare gratis la boxe? Cât timp nu se poate demonstra că accidentul a fost voit, este ceva legal.

Din acest motiv Flavio Briatore a fost exclus din Formula 1. În 2008, la Singapore, la cererea lui Briatore, Nelson Piquet jr. a produs un accident pentru a-i procura colegului Alonso un avantaj imens în cursă. Iată-l acum însă pe Briatore din nou printre noi, spălat de păcate, proaspăt director al Alpine F1. Iar dacă Piquet nu s-ar fi supărat pe echipa Renault, n-am fi aflat niciodată ce s-a petrecut atunci.

Un cumul de factori

Pentru a funcționa, o cursă de Formula 1 are nevoie de un cumul de factori. În această matrice, posibilitatea fizică, spațială, a depășirii pe pistă e cea mai importantă. Dacă această posibilitate nu se îndeplinește, ea nu poate fi înlocuită de nimic.

Mai sunt metode de a dribla regula celor două opriri de la Monaco. S-a discutat despre varianta în care un pilot ar schimba gumele în turul de formare. Sau dacă pilotul din coada grilei intră la boxe la sfârșitul primului tur. Ar face una dintre cele două opriri obligatorii și,

turul fiind aici parcurs în 70-75 de secunde, ar ieși pe circuit pe aceeași poziție. Ar pierde doar 20-24 de secunde, dar ar obține un avantaj mare față de ceilalți. Cu puțin noroc, ar intra în puncte.

Fața urâtă a Formulei 1

Duminică, am văzut din nou trucul cel mai urât din F1. Așa-numitul joc ”în echipă”. Prin anii 90 se mai întâmpla asta, când Irvine ”lucra” pentru Schumacher.

De pildă, echipa Racing Bulls l-a folosit pe Lawson pentru a-i asigura lui Hadjar un finish în Top 6. Apoi, Albon și Sainz (ambii Williams) erau unul după celălalt, urmăriți de Russell (Mercedes). Sainz a mers special mai încet. L-a ținut pe loc pe Russell și pe cei din spatele acestuia. Astfel, Albon a luat distanță și a câștigat secunde prețioase. Ulterior, el i-a cedat înapoi poziția lui Sainz. Bineînțeles, această manevră nu este neregulamentară, dar este oribilă.

Faultați? Toți piloții din urmă, dar și cei din fruntea cursei, care deja îi depșiseră pe aceștia cu un tur, care aici e foarte scurt, de numai 3,34 kilometri. E un tur atât de scurt, încât ocupanții locurilor 9 și 10, Albon și Sainz, ultimii câștigători de puncte, au terminat la două tururi în urma învingătorului Norris.

Și toate acestea se întâmplă pentru că la Monaco nu se poate depăși. Și pentru că ne încăpățânăm să păstrăm această horă motorizată în calendar.

De ce nu oprim această farsă?

De ce se organizează curse auto? Ideea lor este să mergi, ca pilot, cu viteza maxim posibilă. Nu invers, să frânezi pentru ca un alt pilot să câștige. Orice context în care această regulă e violată, indiferent de motiv, reprezintă un fault acceptat în regulamente și o jignire a ideii de sport.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Va lua Xabi Alonso titlul în La Liga, în primul său sezon ca antrenor al lui Real Madrid?
Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
19:08

LIVE SCORESara Bejlek – Jaqueline Cristian se joacă ACUM, în turul 2 la Roland Garros

18:51

FotoOFICIAL | Luca Bărbulescu a semnat cu Dinamo! Un nou atacant pentru echipa antrenată de Zeljko Kopic

18:24

Casper Ruud, de două ori finalist la Grand Slam-ul parizian, eliminat în turul 2 la Roland Garros!

18:13

Carlos Alcaraz, în turul 3 de la Roland Garros! Campionul din 2024 a ajuns la 20 de victorii la Paris

17:38

Verdict dur despre parcursul lui Lewis Hamilton la Ferrari: „E adevărul pe care unii nu vor să îl audă”

17:29

VideoAntenaSport Update. Cele mai tari ştiri ale zilei de 28 mai

1 Programul complet al Marelui Premiu al Spaniei. Cursa e duminică, pe Antena 1 şi în AntenaPLAY (16:00) 2 Prima ofertă primită de Marius Şumudică, după plecarea de la Rapid. Echipa care l-a pus pe listă 3 EXCLUSIVGigi Becali, negocieri intense pentru transferul de marcă anunţat: „Încă puţin” 4 EXCLUSIVValentin Mihăilă, pe picior de plecare de la Parma! Ce l-a nemulţumit pe internaţionalul român 5 Răspunsul dat de Hermannstadt după oferta lui Gigi Becali pentru Ianis Stoica: „Sunt mulţi factori” 6 EXCLUSIVGigi Becali e în negocieri pentru transferul la FCSB al jucătorului de naţională! Ce a spus patronul campioanei
Citește și