Închide meniul
Video

Italia – Spania: ”I-am pus nasul lui Luis Enrique la loc. Sânge peste tot! Vestiarul, o morgă!”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 6 iulie 2021, 14:00

Luis Enrique e plin de sânge, Sandor Puhl nu vede nimic, iar Italia merge în semifinale, contra Bulgariei

În vara lui 1994, Italia și Spania se duelează la Boston. Mauro Tassotti îl lovește, cu cotul, în plină figură, pe Luis Enrique, la 2-1 pentru băieții lui Sacchi. Sandor Puhl nu acordă nimic, actualul tehnician al ibericilor e plin de sânge, imaginea face înconjurul lumii. Azi , la un nou duel dintre cele două, fanii își aduc aminte de ”momentul ’94”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La 27 de ani de atunci, Senen Cortegoso își aduce perfect aminte fiecare detaliu. Studiase medicina, terminase la Pontevedra, stagiu la Tenerife, când se ivise posibilitatea de a se alătura loturilor spaniole de fotbal. Treptat, ajunsese și la echipa națională. ”Situația era cam ca acum: Luis Enrique venea de la Real Madrid, unde mai mult stătea pe banca de rezerve. Javier Clemente se încăpățâna, însă, și-l băga titular la echipa națională. Era pariul său, la fel cum Morata e a lui <<Lucho>>”, pornește să povestească Cortegoso.

Spania mersese destul de bine atunci, în ciuda faptului că în grupă pornise cu două egaluri: la deschidere, surprinzător, contra Coreei de Sud, apoi cu Germania. Venise victoria cu Bolivia, Guardiola, din penalty, și Caminero, de două ori, și se ieșise din faza grupelor, de pe locul secund, dar fără înfrângere. A doua zi de iulie, 1994, ”eliminatoria” cu Elveția. Un 3-0 sec, cu actualul selecționer iberic printre marcatori și întâlnirea cu Italia, venită după un 2-1 chinuit cu Nigeria lui Amunike, în prelungiri.

Luis Enrique e groggy

9 iulie 1994, ”Foxboro Stadium”, Boston. Spania vine cu Hierro, Nadal ori Bakero, italienii răspund cu Maldini ori cei doi Baggio. Dino deschide scorul în minutul 25, Caminero egalează când trecuse o oră de joc. Celălalt Baggio, ”Codiță”, face 2-1 în ’88. Apoi se intră în prelungirile ”firești”. Fază în careul lui Pagliuca. Tassotti îl lovește, cu cotul, în plină figură, pe Luis Enrique. Cel mai clar 11 metri din istoria omenirii. Jucătorul lui Real e plin de sânge, dar regretatul Sandor Puhl nu dă nimic. Nimic! Nici măcar nu se consultă cu tușierul. ”Voiam să-i omor și pe arbitru, și pe Tassotti!”, avea să declare, a doua zi, Senen Cortegoso. Imaginile fac înconjurul lumii. Meciul, în șort, are un prosop plin se sânge, cu care încearcă să-l dreagă pe Luis Enrique. ”I-am potrivit nasul. Când l-am pus la loc, am auzit, așa, cra, cra. Se așezau cartilajele și oasele. Era sânge peste tot”, mai povestește el. Ibericii sar să-l bată pe Tassotti. Hierro se dă la Donadoni, Puhl intervine. I se cere să se consulte cu asistentul, nici nu vrea să audă. Luis Enrique e olecuță groggy.

Se termină așa, 2-1 pentru Italia. ”Mi-a luat mult să-l liniștesc după ce și-a revenit. Luis era nervos, scuipa sânge, voia să se ia la harță cu cineva. Când am intrat în vestiar… doamne, era ca la morgă! Nimeni nu vorbea nimic, toți se uitau în podea”. Trupa lui Arrigo Sacchi trece de Bulgaria în semifinale, apoi pierde ultimul act cu Brazilia, la penaltyuri, cu ratarea lui Baggio.

Reclamă

Mauro Tassotti: ”Cotul ăla mi-a terminat cariera”

Joao Havelange, bătrânul președinte FIFA, vrea să arate că e un dur, dar judecă numai pe jumătate: Mauro Tassotti primește – pe baza imaginilor video, un fel de bunic al VAR-ului de astăzi – opt etape de suspendare. Sandor Puhl e ”sancționat” cu o semifinală și cu arbitrarea marii finale. Așa e viața… Luis Enrique își revine și continuă cariera la echipa națională. Trei ani mai târziu, fluierașul ungur ”uită” să treacă ceva important în actul arbitral al partidei Feyenoord – Manchester United și UEFA îi acordă un an de pauză. ”Am pierdut oportunitatea de a juca o finală de Campionat Mondial. La 34 de ani, a fost greu să mai revin. Cotul acela mi-a terminat cariera, m-am căit toată viața mai apoi”, avea să spună Tassotti.

Devenea asistentul lui Carlo Ancelotti, apoi, când Andri Șevcenko ajungea antrenor la naționala Ucrainei, îl lua, acolo, secund. Se regăsea cu Luis Enrique în Liga Națiunilor. Asturianul era cel care decidea să meargă să-l salute. Un gest frumos, de reconciliere.

Azi, în semifinalele EURO 2020, Spania dă piept cu Italia. Logic, nu e prima dată când se duelează după ”momentul ’94”, dar, de fiecare dată când se întâlnesc, cotul lui Tassotti revine în actualitate.

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări
  • Luis Enrique nu evolua la Real, dar era titular la naționala Spaniei
  • Tassotti venea de la marele AC Milan, unde aduna 583 de partide

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
14:23 Răzvan Burleanu i-a fixat termenul limită lui Edi Iordănescu: „Acesta este obiectivul nostru” 14:14 „A suferit atât timp fără vină..” Ion Țiriac o cere pe Simona Halep la Jocurile Olimpice! A dat și un verdict despre „Simo” 13:45 „Recoltă bună, fermierii mei” Granzii din Premier League au fost făcuţi praf, după o săptămână europeană de coşmar 13:40 „Fără subiectivism!” Cristi Balaj, verdict sincer despre lupta pentru locul 2 din Liga 1! Ce a spus despre șansele CFR-ului 13:24 Veste de ultim moment despre Alexandru Băluţă! Ce se întâmplă cu mijlocaşul, înainte de FCSB – Rapid 13:09 Julian Nagelsmann rămâne selecționerul Germaniei! Federația a anunțat prelungirea contractului 12:58 Max Verstappen, despre condiţiile extreme din calificările pentru sprintul din MP al Chinei: „Ca şi cum ai conduce pe gheaţă” 12:49 Constantin Budescu a plecat de la Farul Constanța! Ultimele detalii despre situația mijlocașului 12:24 „Nu avem patroane!” Gigi Becali nu a mai prins bilete la FCSB – Rapid! Întâmplare uluitoare înainte de marele derby 12:09 Farul Constanța – CFR Cluj, LIVE TEXT (20:30). Luptă incendiară între Gică Hagi și ardeleni! Echipele probabile Vezi toate știrile
Citește și