Marian Preda a reacţionat pe contul de Facebook, după discursul manifest al lui David Popovici. Iată promisiunea pe care i-a făcut-o rectorul Universităţii din Bucureşti lui David Popovici.
David Popovici a cerut noi bazine de înot şi investiţii masive în sport după ce a cucerit medaliile de aur şi bronz la Jocurile Olimpice de la Paris.
Promisiunea pe care i-a făcut-o rectorul Universităţii din Bucureşti lui David Popovici, după ce campionul olimpic a cerut bazine
Rectorul Universităţii Bucureşti, Marian Preda, i-a promis lui David Popovici că bazinul de înot din Grozăveşti va fi construit indiferent dacă se va implica statul sau nu.
„DAVID POPOVICI ESTE UN CAMPION EXCEPȚIONAL CARE NE INSPIRĂ ȘI NE OBLIGĂ. Este o minune de sportiv, dar și o minune de tânăr român care muncește enorm, are performanțe incredibile, îi inspiră pe alții și, în plus, înțelege contexte și probleme sociale, apoi exprimă opinii pertinente și propune soluții proactive. Sunt atât de mândru că este student la Universitatea din București! Sunt atât de bucuros că a ales să rămână în România, să se lupte cu contextul local nefavorabil și să-l schimbe în bine din interior.
Iată declarația lui de aseară, de după a doua medalie, a doua minune pe care a reușit-o în luptă nu doar cu toate talentele sportive mondiale, dar și cu toate infrastructurile uriașe ale puterilor economice, politice și sportive ale lumii:
„Nu aș spune că sunt un miracol, spunea David, dar, în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, pe australieni, care au condiții infinit mai bune decât ale noastre, au bazine să își pună și în cap, au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregătire, deci, în condițiile astea, eu mă antrenez în «Lia Manoliu», în același bazin în care am și învățat să înot…”.
România are creștere economică „miraculoasă”, are fonduri europene pentru investiții, dar nu are bani pentru sport pentru că îi alocă inechitabil și ineficient pentru pensii speciale, pentru orice creșteri de salarii cerute de sindicate, pentru acoperirea salariilor uriașe și a pierderilor la regiile autonome și de la companiile de stat ineficiente precum Tarom.
„În București, capitala României care produce un sfert din PIB, nici măcar universitățile nu au bazine de înot”
S-au construit câteva stadioane pentru fotbal, Complexul de natație de la Otopeni și câteva bazine prin țară. Apoi s-au sistat investițiile în facilități sportive. În locul unora dintre sutele de săli de sport construite în trecut în mediul rural și în mare parte nefolosite și a terenurilor de sport în pantă puteau fi făcute și investiții cu impact mai mare acolo unde există mulți copii și tineri, în marile orașe, în marile centre universitare.
