Închide meniul

Trei concluzii după ce Khabib și-a anunțat retragerea. Florian Ceafalău despre victoria rusului și locul său în istorie

Reclamă

Florian Ceafalău Publicat: 25 octombrie 2020, 4:58 / Actualizat: 9 februarie 2023, 18:02

Trei concluzii după ce Khabib și-a anunțat retragerea. Florian Ceafalău despre victoria rusului și locul său în istorie

UFC

Khabib Nurmagomedov

Trei concluzii după ce Khabib și-a anunțat retragerea. Khabib Nurmagomedov l-a învins în runda a doua pe Justin Gaethje, prin finalizare la sol.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Khabib ne-a demonstrat încă o dată, așa cum anticipam înainte de meci, că este cel mai bun din lume în acest moment, și unul dintre cei mai buni din toate timpurile în acest sport. Rusul a reușit să îl devasteze pe adversar în runda a doua, după ce acesta începuse bine meciul.

Gaethje și-a folosit armele principale, conectând 10 lovituri de picior extrem de puternice, și câteva lovituri de braț, însă Khabib a fost de neclintit. Aceasta a reușit să ducă meciul la sol și doar finalul rundei l-a salvat pe Gaethje.

Nu același lucru s-a întâmplat în runda a doua, când Khabib l-a dus repede la sol pe american și l-a finalizat cu un submission denumit ”triunghi cu picioarele”.

Iată mai jos trei concluzii după ce Khabib și-a anunțat retragerea

1. Sporturile de luptă sunt 50% mental și abia apoi contează tehnica

Gaethje a fost un monstru contra lui Ferguson, pe care l-a bombardat 5 runde fără să obosească. Împotriva lui Khabib, a început să gâfâie dupa 3 minute și abia mai respira în runda a doua. Epuizarea acestuia a venit nu fizic, ci psihic. Presiunea pusă de Khabib în prima repriză a fost uriașă, mai ales că rusul a trecut prin toate loviturile aruncate de adversar!

Reclamă

Khabib spunea cu câteva zile înainte de meci că cel îl face pe el cel mai bun nu este tehnica, ci psihicul, la care se adaugă, în plan secund, tehnica. Acesta a demonstrat încă o dată că sunt foarte puțini luptători ce pot face față tensiunii unui meci la cel mai înalt nivel, iar Gaethje nu este unul dintre ei.

2. S-a retras cu adevărat Khabib?

La finalul meciului, Khabib a anunțat că se retrage. ”I-am promis mamei mele că e ultima dată când lupt fără tatăl meu, și dacă am promis, trebuie să respect asta”, au fost cuvintele dureroase ale rusului. Acesta și-a pierdut tatăl în timpul pandemiei, cel care l-a crescut și antrenat de când era mic și până a ajuns cel mai bun luptător de MMA din lume.

Am văzut multe reveniri în sporturile de contact, însă Khabib pare omul care se ține de cuvânt, cu atât mai mult cu cât nu mai are nimic de demonstrat în aceasta divizie. Singurul din top pe care nu l-a învins este Tony Ferguson, și asta pentru că nu a apucat să lupte cu el, meciul fiind programat de mai multe ori. Însă Ferguson a fost devastat de Gaethje în ultimul meci, iar acesta abia i-a făcut față lui Khabib o rundă. În rest, toți au fost învinși: McGregor, Poirier, Gaethje și alți 10 luptători din UFC, 29 în total în toată cariera.

Reclamă 4 / 0/3

Așadar, nu cred că îl vom mai vedea pe Khabib în UFC.

3. Cel mai bun din toate timpurile?

Este greu să acorzi acest titlu. E ca la fotbal, Pele a prins o eră, Maradona altă era, Messi altă eră. Fiecare a fost cel mai bun pe vremea lui, dar o comparație corectă este aproape imposibilă.

Khabib se înscrie însă cu siguranță în galeria celor mai buni luptători de MMA din istorie, alături de Fedor Emelianenko, Anderson Silva, Georges St. Pierre sau Jon Jones. Fedor a fost regele lumii timp de 10 ani, neînvins în aproape 30 de meciuri, Anderson Silva a fost primul magician al MMA-ului cu KO-urile sale suprarealiste, GSP a fost luptatorul perfect și primul care a introdus victoriile ”la siguranță” în MMA, iar Jon Jones a spulberat cea mai competitivă categorie din istoria acestui sport, fiind neînvins in 26 de meciuri, cu excepția luptei în care a fost descalificat în mod stupid.

În concluzie, e greu de spus dacă Khabib este cel mai bun din toate timpurile, dar cu siguranță putem spune că este într-o galerie aparte și foarte restrânsă de mari campioni ai acestui sport.

Recomandări
  • Khabib și-a apărat titlul UFC
  • Rusul a ajuns la un palmares de 29-0
  • La final a anunțat că se retrage

A procedat bine Istvan Kovacs când l-a eliminat pe Araujo, în Barcelona - PSG?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
15:44 Oţelul Galaţi – U Cluj LIVE TEXT (20:30). Corvinul Hunedoara îşi aşteaptă adversara din finala Cupei României. Echipe probabile 15:12 Alex Chipciu, uluit de reacţiile la adresa lui Vlad Chiricheş: „Mi se pare incredibil că lumea a crezut că nu e” 15:06 Oferta pe care a făcut-o Gigi Becali pentru Juan Bauza şi răspunsul pe care l-a dat Adrian Mititelu! 14:17 Au început negocierile cu Carlos Sainz! Ce echipe sunt pe urmele pilotului spaniol: „Are o ofertă foarte profitabilă” 14:01 Valentin Mihăilă a decis unde va juca sezonul viitor! Ce se întâmplă în aceste momente cu colegul lui Dennis Man de la Parma 13:51 VIDEOBernadette Szocs – Manyu Wang 1-4 a fost în AntenaPLAY, în optimile Cupei Mondiale de tenis de masă Macao 2024 13:33 EXCLUSIV AS.ro LIVEExpertul din fotbal care crede că Adrian Mutu a fost „lucrat” de jucătorii lui CFR Cluj: „Nu au vrut să joace” 12:52 Dennis Man şi-a decis viitorul! Unde va evolua românul din sezonul viitor 12:18 EXCLUSIV AS.ro LIVE„Gigi Becali nu e un mare antrenor” Motivul pentru care patronul FCSB-ului se va încununa campion în acest sezon! 12:00 Tabloul principal al Campionatului Mondial de Snooker! Neil Robertson va lipsi de la Crucible pentru prima oară în 20 de ani! Vezi toate știrile
Citește și