50 de ani de la ”lupta secolului”. Frazier vs Muhammad Ali: ”Dacă tu ești Dumnezeu, te găsești în locul greșit!”

De Cătălin Oprișan
Publicat: 8.03.2021, 11:20

Pe 8 martie 1971, la ”Madison Square Garden” din New York, Muhammad Ali începe mai bine meciul cu Joe Frazier, considerat a fi, de mulți, ”lupta secolului”. Dar ”Smokin'” e greu de învins și e declarat câștigător, în unanimitate, în fața a 300.000.000 de telespectatorin din întreaga lume

Profimediaimages

Ambii boxeri sunt tineri. Cassius Clay intră primul: mănuși maro, ghete albe cu șireturi roșii. În colțul celălalt, Joe Frazier, campionul. 8 martie 1971, ”Madison Square Garden”, New York. Sala-i refăcută, prinde în ea 20.000 de suflete. Alte 300.000.000, din 72 de țări, privesc meciul la televizor. Două milioane vin din Coreea de Sud, 5,4, din Italia. Cassius Clay – ori Muhammad Ali – vine cu un bagaj de 31 de victorii, dintre care 25 prin KO. Frazier, 26, 23 prin KO. Sunt 500 de agenți se securitate, cu 400 de cinematografe de pe tot cuprinsul SUA, dar și din Canada, ce retransmit ceea ce mulți au numit ”Lupta Secolului” – primul duel pentru titlul mondial între doi sportivi care nu au pierdut, niciodată, vreun meci! Burt Lancaster, unul dintre cei mai mari actori din toate timpurile, e comentator de lux: ”Acesta nu este un boxer, e un tanc!”, spune el în timp ce-l descrie pe Frazier, care s-a bărbierit înainte de întâlnire, confom regulamentului. Un bilet bun e 150 de dolari (undeva la 1.000 în 2020), bursa e de 2.500.000 dolari pentru fiecare. Frank Sinatra e acolo, în față. ”Trage” poze.

Cassius Clay o încearcă: ”Știi că în seara asta boxezi contra lui Dumnezeu, da?” ”Dacă tu ești Dumnezeu, te găsești în locul greșit!”, vine răspunsul. 

Muhammad Ali e răzvrătitul, tipul care a urlat contra războiului din Vietnam, ”The Greatest”. Frazier e cunoscut ca ”Smokin'”. E elegant, partizan al războiului. Sunt 15 reprize. Primele, ale lui Ali. Treptat, însă, Joe revine, iar Muhammad acuză cele 42 de luni de inactivitate. Runda a noua e a ”Nebunului din Louisville”, într-a 11 e numărat. Finalmente, Frazier e declarat campion, în unanimitate. ”Clay m-a făcut negru de rahat, dar l-am iertat!” ”Multe nu am de spus, Frazier e un mare campion. A demonstrat asta. Nimeni n-ar fi rezistat pumnilor pe care i-am dat!”

22 de luni mai târziu, pe 23 ianuarie 1973, Frazier va pierde tilul în lupta cu marele George Foreman. Contra lui Muhammad Ali va mai avea două întâlniri grozave: ”Super Fight”, în 1974, și ”Thilla in Manila”, în 1975. Ambele câștigate de Cassius Clay. 

Pe același subiect
Spinks (prim-plan) și miticul Muhammad Ali
FIGHT • 8 feb., 9:00
A murit Leon Spinks, singurul muritor care i-a luat o centură mondială lui Muhammad Ali. ”Nu-s cel mai mare. Doar ultimul!”

AS. RO LIVE

Radiş şi Bodnar, fetele de aur ale României, la AS.ro LIVE

Antena 1
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare
Ultimele știri
14:11 Gigi Becali, avertizat să nu facă mutarea considerată falimentară. „Dacă pleacă el, FCSB chiar va fi o echipă oarecare, care se va lupta pentru a intra în playoff” 14:09 Cum a fost ucis fiul lui Bruce Lee. ”Muniție rece!”. A murit cu 17 zile înainte de nuntă! 13:13 Mircea Rednic face ordine la Dinamo! Ultimele transferuri s-au blocat. Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească doi jucători pentru a semna 13:11 Olympique Marseille riscă o pedeapsă severă după derby-ul cu PSG. 9 poliţişti răniţi. Un suporter a intrat pe teren 13:01 Gigi Becali pregăteşte transferul iernii, în Liga 1! „Noul Belodedici”, propus la FCSB. Mutarea pentru titlu 12:49 VideoGhetele lui ”Air” Jordan s-au vândut cu 1.500.000 dolari! 12:04 Noi probleme pentru Mirel Rădoi! Poate pierde un jucător esenţial înaintea meciurilor naţionalei: „A alunecat şi a simţit o durere” 11:51 Laude pentru Laurenţiu Reghecampf: „Va avea un cuvânt greu de spus”. Antrenorul se poate lupta pentru un nou trofeu la Craiova 11:13 EXCLUSIV AS.ro LIVE„Am urcat în tren şi am mers trei zile”. Dezvăluiri spumoase ale lui Daniel Stanciu. Ce a păţit agentul FIFA într-o deplasare 10:56 Beşiktaş – Galatasaray. Nebunie la ultimul antrenament al Galatei. Mii de fani, fumigene şi torţe. Moruţan şi Cicâldău, anunţaţi titulari
Top citite
“De unde scandal, mă?” Gigi Becali a dat cărțile pe față despre relația pe care o are cu Edi Iordănescu: “Altceva nu mă interesează! Toată lumea știe asta!”
1
“De unde scandal, mă?” Gigi Becali a dat cărțile pe față despre relația pe care o are cu Edi Iordănescu: “Altceva nu mă interesează! Toată lumea știe asta!”
Close