Închide meniul

50 de ani de la ”lupta secolului”. Frazier vs Muhammad Ali: ”Dacă tu ești Dumnezeu, te găsești în locul greșit!”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 8 martie 2021, 11:20

50 de ani de la ”lupta secolului”. Frazier vs Muhammad Ali: ”Dacă tu ești Dumnezeu, te găsești în locul greșit!”

Profimediaimages

O imagine greu de crezut: martie 1971, Cassius Clay e numărat!

Ambii boxeri sunt tineri. Cassius Clay intră primul: mănuși maro, ghete albe cu șireturi roșii. În colțul celălalt, Joe Frazier, campionul. 8 martie 1971, ”Madison Square Garden”, New York. Sala-i refăcută, prinde în ea 20.000 de suflete. Alte 300.000.000, din 72 de țări, privesc meciul la televizor. Două milioane vin din Coreea de Sud, 5,4, din Italia. Cassius Clay – ori Muhammad Ali – vine cu un bagaj de 31 de victorii, dintre care 25 prin KO. Frazier, 26, 23 prin KO. Sunt 500 de agenți se securitate, cu 400 de cinematografe de pe tot cuprinsul SUA, dar și din Canada, ce retransmit ceea ce mulți au numit ”Lupta Secolului” – primul duel pentru titlul mondial între doi sportivi care nu au pierdut, niciodată, vreun meci! Burt Lancaster, unul dintre cei mai mari actori din toate timpurile, e comentator de lux: ”Acesta nu este un boxer, e un tanc!”, spune el în timp ce-l descrie pe Frazier, care s-a bărbierit înainte de întâlnire, confom regulamentului. Un bilet bun e 150 de dolari (undeva la 1.000 în 2020), bursa e de 2.500.000 dolari pentru fiecare. Frank Sinatra e acolo, în față. ”Trage” poze.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cassius Clay o încearcă: ”Știi că în seara asta boxezi contra lui Dumnezeu, da?” ”Dacă tu ești Dumnezeu, te găsești în locul greșit!”, vine răspunsul. 

Muhammad Ali e răzvrătitul, tipul care a urlat contra războiului din Vietnam, ”The Greatest”. Frazier e cunoscut ca ”Smokin'”. E elegant, partizan al războiului. Sunt 15 reprize. Primele, ale lui Ali. Treptat, însă, Joe revine, iar Muhammad acuză cele 42 de luni de inactivitate. Runda a noua e a ”Nebunului din Louisville”, într-a 11 e numărat. Finalmente, Frazier e declarat campion, în unanimitate. ”Clay m-a făcut negru de rahat, dar l-am iertat!” ”Multe nu am de spus, Frazier e un mare campion. A demonstrat asta. Nimeni n-ar fi rezistat pumnilor pe care i-am dat!”

22 de luni mai târziu, pe 23 ianuarie 1973, Frazier va pierde tilul în lupta cu marele George Foreman. Contra lui Muhammad Ali va mai avea două întâlniri grozave: ”Super Fight”, în 1974, și ”Thilla in Manila”, în 1975. Ambele câștigate de Cassius Clay. 

Reclamă
Recomandări

Cine va fi golgheterul Ligii 1?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
22:00 LIVE VIDEOLeicester – Southampton 0-0. Liderul din Championship vrea să se distanţeze în fruntea clasamentului 21:59 Dinamo Bucureşti – Skjern Handbold 28-27, în turul sferturilor European League 21:51 Dinamo şi FCU Craiova, ultimele clasate în Liga 1! Cum arată clasamentul în play-out cu 3 etape înainte de final 21:16 „Sper să le stricăm sărbătoarea” Anunţul lui Laszlo Dioszegi înainte de Sepsi – FCSB! 21:08 Dan Petrescu nu va aştepta finalul sezonului! Când va reveni pe banca lui CFR Cluj 21:00 LIVE VIDEOAl Hilal – Al Ain se joacă ACUM, AntenaPLAY! Se stabileşte prima finalistă din Liga Campionilor Asiei 20:45 Romario Benzar, scos cu ambulanţa de pe teren în Botoşani – Dinamo! Fault teribil comis de Hakim Abdallah 20:40 FC Botoşani – Dinamo 2-1. Dezastru pentru „câini”, care au primit un alt gol în prelungiri! „Roş-albii”, pe loc de retrogradare! 20:30 Mark Williams – Si Jiahui 9-10. Galezul, out de la Campionatul Mondial de snooker. Chinezul, evoluţie perfectă în decisiv 20:28 Scene uluitoare la meciul Botoşani – Dinamo! Motivul incredibil pentru care Bogdan Andone a fost eliminat! Scandal şi în tribune Vezi toate știrile
Citește și