Închide meniul

Euro 2020 | Protocoale, testări, fani și stadioane. Tot ce trebuie să știi despre desfășurarea Campionatului European în vreme de pandemie

Reclamă

Alexandru Ivan Publicat: 10 iunie 2021, 20:05

Euro 2020 | Protocoale, testări, fani și stadioane. Tot ce trebuie să știi despre desfășurarea Campionatului European în vreme de pandemie

DPA Images / John Walton via Hepta

Cum se va desfășura Euro 2020

  • Euro 2020 este aici
  • Cum se va desfășura competiția

UEFA a rezistat apelurilor ca Euro 2020 să fie găzduit de o singură ţară, preferând să menţină planurile unei competiţii pe tot continentul. Au pierdut organizarea Dublin şi Bilbao, astfel că din 12 au rămas 11 oraşe gazdă, în locul oraşului Bilbao ajungând să găzduiască patru meciuri Sevilla

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În contextul în care Europa încă are probleme cu pandemia, în unele ţări înregistrându-se creşteri în ceea ce priveşte numărul cazurilor de infectare cu coronavirus şi existând îngrijorare în legătură cu noi variante ale virusului, pentru UEFA urmează un test dur în perioada competiţiei pe care a menţinut-o aproximativ în formatul iniţial, scrie espn.com.

Cum vor funcţiona protocoalele Covid-19 la Euro 2020?

Deja am asistat la o schimbare făcută pentru reducerea potenţialului impact al coronavirusului: UEFA a decis ca fiecare lot să fie format din 26 de jucători în loc de 23 de jucători. Aceasta pentru ca naţiunile participante să aibă suficiente resurse chiar şi în cazul testării pozitive a unor jucători cu coronavirus sau a necesităţii ca unii jucători să stea în izolare dacă au intrat în contact cu persoane infectate.

Scoţia a fost nevoită să omită şase jucători de la un meci amical cu Olanda, săptămâna trecută, din precauţie, după ce mijlocaşul John Fleck a fost testat pozitiv cu covid-19. Fleck este în izolare în cantonamentul Scoţiei din Spania şi ar putea rata primul meci de la Euro 2020, cu Cehia, din 14 iunie.

Şi spaniolul Sergio Busquets este în izolare după ce a fost găsit infectat şi probabil va rata meciul de luni al Spaniei cu Suedia. Spania a convocat patru noi jucători pentru a participa la pregătiri în “bulă”, pentru situaţia în care Busquets va trebui să fie înlocuit.

Reclamă

Dacă echipele vor avea cazuri pozitive în timpul turneului, respectivii jucători sau membri ai stafurilor vor trebui să intre în izolare, la fel cum au procedat Fleck şi Busquets.

Există posibilitatea ca meciurile să fie amânate cu cel mult 48 de ore dacă echipele au mai puţin de 13 jucători disponibili şi pentru ca fotbalişti suplimentari să fie chemaţi, dar doar dacă fotbaliştii în carantină sunt “retraşi definitiv” din lotul de 26. Totuşi, dacă o echipă nu se poate prezenta la meci în 48 de ore de la ora programată iniţial, partida nu se va juca şi echipa cu jucători infectaţi va pierde meciul cu 0-3.

UEFA speră că protocoalele existente, constând în “bule” sigure în care să se afle jucătorii, stafurile şi personalul cheie, vor contribui la desfăşurarea competiţiei cu cât mai puţine elemente perturbatoare.

Reclamă 4 / 0/3

Jucătorii şi stafurile nu vor fi nevoiţi să aibă contact direct cu presa pentru a-şi îndeplini îndatoririle media, pentru a se reduce riscul transmiterii virusului. Conferinţele de presă vor avea loc online, iar zona mixtă va fi una “de la distanţă”, nu convenţională.

Care va fi situaţia fanilor? Vor fi stadioanele pline?

Oraşele-gazdă ale turneului final s-au angajat ca la meciuri să fie prezenţi spectatori în număr redus, dintre organizatoare doar Budapesta pregătindu-se pentru un stadion plin la meciuri, însă cu proceduri de siguranţă îmbunătăţite şi cu cerinţe stricte pentru toţi cei care vor intra în arenă.

La Munchen, vor putea fi prezenţi la fiecare meci cel mult 14.500 de fani (aproximativ 22 la sută din capacitatea totală), iar pe stadionul Wembley vor putea fi prezenţi cel puţin 22.500 de fani (25 la sută din capacitate). La Sevilla, stadionul La Cartuja va fi ocupat în proporţie de 30 la sută (18.000 de fani), în timp ce arenele din Baku şi Sankt Petersburg vor primi spectatori la 50 la sută din capacitatea totală.

Unele gazde ar putea mări numărul de spectatori pe parcursul turneului, în funcţie de restricţiile valabile în ţările respective. Stadionul Wembley, care va găzdui semifinalele şi finala, ar putea fi la capacitate maximă, cu 90.000 de fani în tribune, în fazele superioare, dacă planurile autorităţilor britanice de renunţare la restricţii la 21 iunie vor rămâne valabile. Espn notează însă că este puţin probabil ca arena să fie plină la vreun meci.

În Trafalgar Square va exista un “fan zone” cu capacitate de 12.500 de persoane pentru meciurile Angliie, precum şi pentru semifinale şi finală, însă numai pentru suporterii care au bilete. Pentru “fan zone” nu este necesară testarea covid, ceea ce l-a făcut pe Sakthi Karunanithi, director în domeniul sănătăţii publice în Anglia, să descrie aceste zone pentru fani drept potenţiale locuri de propagare masivă a coronavirusului dacă fanii nu vor fi testaţi înainte de intrare.

În fiecare oraş “fan zone”-urile depind de restricţiile locale.

În ceea ce priveşte intrarea în stadioane pentru a asista la meciuri, fiecare oraş are cerinţe diferite de testare pentru fani. La Budapesta de exemplu, pentru obţinerea brăţării covid-19 sunt necesare un bilet valabil pentru meci şi un test pentru coronavirus negativ sau dovada vaccinării. În oraşele care găzduiesc meciuri la Euro 2020, deţinătorii de bilete vor avea diverse intervale orare pentru intrarea în stadion, urmând să li se verifice şi temperatura şi existând şi posibilitatea la unele arene să se facă teste rapide covid. Regulile impuse presupun ca unii fani să ajungă în stadion cu trei ore înainte de startul meciului.

Reclamă

Cum vor fi deplasările de la un meci la altul?

În timp ce echipele participante beneficiază de excepţii care le permit tuturor jucătorilor şi stafurilor cu acreditări să călătorească liber între locurile de desfăşurare a competiţiei, pentru fani deplasările de ls un meci la altul probabil va fi mai dificilă, din cauza regulilor care diferă de la oraş la oraş.

Azerbaidjan a decis ca fanii echipelor care joacă la Baku să fie exceptaţi de la carantină, în cazul în care testul covid pe care îl fac are rezultat negativ. Ungaria are aceeaşi regulă pentru fanii echipelor care joacă la Budapesta.

În Rusia, guvernul a decis să nu existe carantină pentru deţinătorii de bilete la meciurile de la Sankt Petersburg, dar din cauza temerilor legate de varianta Delta a coronavirusului în Marea Britanie, fanii care vin din Regatul Unit trebuie să stea în carantină într-un hotel din Rusia timp de 14 zile. Anglia ar putea juca la Sankt Petersburg în sferturile de finală, la 2 iulie, ceea ce ar fi o problemă pentru fani, deoarece aceştia nu ar avea timp să îndeplinească criteriul carantinei.

La Munchen, tot din cauza temerilor llegate de varianta Delta, fanii care vin din Marea Britanie trebuie să stea în carantină zece zile.

Fanii englezi, scoţieni şi galezi au dificultăţi în ceea ce priveşte deplasările, însă şi pentru suporterii altor echipe, care vor face deplasarea în Marea Britanie, va fi dificil. Guvernul britanic a adoptat un regim strict de testare pentru toţi cei care vin în ţară, însă toate participantele la Euro 2020 fiind pe lista ţărilor cu risc, vizitatorii din ţările respective trebuie să stea în carantină 10 zile. Vizitatorii pot ieşi din carantină după cinci zile, dar trebuie să prezinte teste cu rezultat negativ la două zile, la cinci zile şi opt zile de la sosirea în ţară.

A procedat bine Istvan Kovacs când l-a eliminat pe Araujo, în Barcelona - PSG?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
0:54 Tabloul semifinalelor din UEFA Champions League! Dueluri stelare pentru finala de pe Wembley 0:49 Manchester City – Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d) și Bayern – Arsenal 1-0! Dramatism în sferturile Ligii! Se știu semifinalistele 17
apr.
23:57
Câţi bani a câştigat Corvinul Hunedoara, după calificarea istorică în finala Cupei României
17
apr.
23:25
„S-ar potrivi!” Mesaj clar despre posibilul transfer de vis al lui Dennis Man la Borussia Dortmund
17
apr.
23:20
Corona Brașov este campioana României la hochei! Echipa de sub Tâmpa a reușit o „triplă” istorică
17
apr.
22:55
Anunţ teribil pentru Simona Halep! Motivul pentru care ar putea să nu primească wild card la Roland Garros
17
apr.
22:41
Sorin Cârțu l-a luat la țintă pe jucătorul dorit de Gigi Becali la FCSB! Avertisment pentru patronul roș-albaștrilor
17
apr.
22:12
Bernadette Szocs – Manyu Wang, LIVE VIDEO (13:00, AntenaPLAY), în optimile Cupei Mondiale de tenis de masă Macao 2024
17
apr.
22:07
„Finalele se câștigă!” Florin Maxim a uimit pe toată lumea după ce Corvinul s-a calificat în finala Cupei României!
17
apr.
21:37
Cum le-a dat Corvinul o lovitură uriașă cluburilor din playoff! Ce înseamnă calificarea echipei din Liga a 2-a în finala Cupei
Vezi toate știrile
Pe același subiect
Kylian Mbappe, în meciul Franța - Elveția, de la Bucureșt
Euro 2020 • 19 iun., 17:49
Kylian Mbappe a vrut să se retragă de la națională după ce a ratat penalty-ul decisiv din Franța – Elveția, de la Euro 2020!
Fotbal extern • 28 mart., 16:38
Christian Eriksen va reveni pe stadionul unde a suferit stopul cardiac la Euro 2020: „Voi alerga exact în locul în care s-a întâmplat totul!”. Ce a spus înaintea meciului Danemarca – Serbia
Şeicul lui Newcastle vrea să transfere un jucător dorit de Barcelona
Fotbal extern • 4 ian., 23:25
Şeicul lui Newcastle a dat lovitura! Primul transfer făcut de Mohammed Bin Salman. S-a înţeles cu un titular din finala EURO 2020
Christian Eriksen
Fotbal extern • 4 nov., 13:28
Inter îl dă la schimb pe Christian Eriksen. Cu cine negociază campioana Italiei pentru a scăpa de salariul uriaș al danezului
Finala EURO 2020, de pe Wembley, a fost un eveniment „super-propagator” de Covid-19
Fotbal • 21 aug., 9:42
Finala EURO 2020, de pe Wembley, ar fi fost un eveniment „super-propagator” de Covid-19. Detalii incredibile din Anglia