Închide meniul

Euro 2020 | Protocoale, testări, fani și stadioane. Tot ce trebuie să știi despre desfășurarea Campionatului European în vreme de pandemie

Alexandru Ivan Publicat: 10 iunie 2021, 20:05

Reclamă
Euro 2020 | Protocoale, testări, fani și stadioane. Tot ce trebuie să știi despre desfășurarea Campionatului European în vreme de pandemie

Cum se va desfășura Euro 2020

UEFA a rezistat apelurilor ca Euro 2020 să fie găzduit de o singură ţară, preferând să menţină planurile unei competiţii pe tot continentul. Au pierdut organizarea Dublin şi Bilbao, astfel că din 12 au rămas 11 oraşe gazdă, în locul oraşului Bilbao ajungând să găzduiască patru meciuri Sevilla

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În contextul în care Europa încă are probleme cu pandemia, în unele ţări înregistrându-se creşteri în ceea ce priveşte numărul cazurilor de infectare cu coronavirus şi existând îngrijorare în legătură cu noi variante ale virusului, pentru UEFA urmează un test dur în perioada competiţiei pe care a menţinut-o aproximativ în formatul iniţial, scrie espn.com.

Cum vor funcţiona protocoalele Covid-19 la Euro 2020?

Deja am asistat la o schimbare făcută pentru reducerea potenţialului impact al coronavirusului: UEFA a decis ca fiecare lot să fie format din 26 de jucători în loc de 23 de jucători. Aceasta pentru ca naţiunile participante să aibă suficiente resurse chiar şi în cazul testării pozitive a unor jucători cu coronavirus sau a necesităţii ca unii jucători să stea în izolare dacă au intrat în contact cu persoane infectate.

Scoţia a fost nevoită să omită şase jucători de la un meci amical cu Olanda, săptămâna trecută, din precauţie, după ce mijlocaşul John Fleck a fost testat pozitiv cu covid-19. Fleck este în izolare în cantonamentul Scoţiei din Spania şi ar putea rata primul meci de la Euro 2020, cu Cehia, din 14 iunie.

Şi spaniolul Sergio Busquets este în izolare după ce a fost găsit infectat şi probabil va rata meciul de luni al Spaniei cu Suedia. Spania a convocat patru noi jucători pentru a participa la pregătiri în “bulă”, pentru situaţia în care Busquets va trebui să fie înlocuit.

Reclamă
Reclamă

Dacă echipele vor avea cazuri pozitive în timpul turneului, respectivii jucători sau membri ai stafurilor vor trebui să intre în izolare, la fel cum au procedat Fleck şi Busquets.

Există posibilitatea ca meciurile să fie amânate cu cel mult 48 de ore dacă echipele au mai puţin de 13 jucători disponibili şi pentru ca fotbalişti suplimentari să fie chemaţi, dar doar dacă fotbaliştii în carantină sunt “retraşi definitiv” din lotul de 26. Totuşi, dacă o echipă nu se poate prezenta la meci în 48 de ore de la ora programată iniţial, partida nu se va juca şi echipa cu jucători infectaţi va pierde meciul cu 0-3.

UEFA speră că protocoalele existente, constând în “bule” sigure în care să se afle jucătorii, stafurile şi personalul cheie, vor contribui la desfăşurarea competiţiei cu cât mai puţine elemente perturbatoare.

Reclamă

Jucătorii şi stafurile nu vor fi nevoiţi să aibă contact direct cu presa pentru a-şi îndeplini îndatoririle media, pentru a se reduce riscul transmiterii virusului. Conferinţele de presă vor avea loc online, iar zona mixtă va fi una “de la distanţă”, nu convenţională.

Care va fi situaţia fanilor? Vor fi stadioanele pline?

Oraşele-gazdă ale turneului final s-au angajat ca la meciuri să fie prezenţi spectatori în număr redus, dintre organizatoare doar Budapesta pregătindu-se pentru un stadion plin la meciuri, însă cu proceduri de siguranţă îmbunătăţite şi cu cerinţe stricte pentru toţi cei care vor intra în arenă.

La Munchen, vor putea fi prezenţi la fiecare meci cel mult 14.500 de fani (aproximativ 22 la sută din capacitatea totală), iar pe stadionul Wembley vor putea fi prezenţi cel puţin 22.500 de fani (25 la sută din capacitate). La Sevilla, stadionul La Cartuja va fi ocupat în proporţie de 30 la sută (18.000 de fani), în timp ce arenele din Baku şi Sankt Petersburg vor primi spectatori la 50 la sută din capacitatea totală.

Unele gazde ar putea mări numărul de spectatori pe parcursul turneului, în funcţie de restricţiile valabile în ţările respective. Stadionul Wembley, care va găzdui semifinalele şi finala, ar putea fi la capacitate maximă, cu 90.000 de fani în tribune, în fazele superioare, dacă planurile autorităţilor britanice de renunţare la restricţii la 21 iunie vor rămâne valabile. Espn notează însă că este puţin probabil ca arena să fie plină la vreun meci.

În Trafalgar Square va exista un “fan zone” cu capacitate de 12.500 de persoane pentru meciurile Angliie, precum şi pentru semifinale şi finală, însă numai pentru suporterii care au bilete. Pentru “fan zone” nu este necesară testarea covid, ceea ce l-a făcut pe Sakthi Karunanithi, director în domeniul sănătăţii publice în Anglia, să descrie aceste zone pentru fani drept potenţiale locuri de propagare masivă a coronavirusului dacă fanii nu vor fi testaţi înainte de intrare.

În fiecare oraş “fan zone”-urile depind de restricţiile locale.

În ceea ce priveşte intrarea în stadioane pentru a asista la meciuri, fiecare oraş are cerinţe diferite de testare pentru fani. La Budapesta de exemplu, pentru obţinerea brăţării covid-19 sunt necesare un bilet valabil pentru meci şi un test pentru coronavirus negativ sau dovada vaccinării. În oraşele care găzduiesc meciuri la Euro 2020, deţinătorii de bilete vor avea diverse intervale orare pentru intrarea în stadion, urmând să li se verifice şi temperatura şi existând şi posibilitatea la unele arene să se facă teste rapide covid. Regulile impuse presupun ca unii fani să ajungă în stadion cu trei ore înainte de startul meciului.

Cum vor fi deplasările de la un meci la altul?

În timp ce echipele participante beneficiază de excepţii care le permit tuturor jucătorilor şi stafurilor cu acreditări să călătorească liber între locurile de desfăşurare a competiţiei, pentru fani deplasările de ls un meci la altul probabil va fi mai dificilă, din cauza regulilor care diferă de la oraş la oraş.

Azerbaidjan a decis ca fanii echipelor care joacă la Baku să fie exceptaţi de la carantină, în cazul în care testul covid pe care îl fac are rezultat negativ. Ungaria are aceeaşi regulă pentru fanii echipelor care joacă la Budapesta.

În Rusia, guvernul a decis să nu existe carantină pentru deţinătorii de bilete la meciurile de la Sankt Petersburg, dar din cauza temerilor legate de varianta Delta a coronavirusului în Marea Britanie, fanii care vin din Regatul Unit trebuie să stea în carantină într-un hotel din Rusia timp de 14 zile. Anglia ar putea juca la Sankt Petersburg în sferturile de finală, la 2 iulie, ceea ce ar fi o problemă pentru fani, deoarece aceştia nu ar avea timp să îndeplinească criteriul carantinei.

La Munchen, tot din cauza temerilor llegate de varianta Delta, fanii care vin din Marea Britanie trebuie să stea în carantină zece zile.

Fanii englezi, scoţieni şi galezi au dificultăţi în ceea ce priveşte deplasările, însă şi pentru suporterii altor echipe, care vor face deplasarea în Marea Britanie, va fi dificil. Guvernul britanic a adoptat un regim strict de testare pentru toţi cei care vin în ţară, însă toate participantele la Euro 2020 fiind pe lista ţărilor cu risc, vizitatorii din ţările respective trebuie să stea în carantină 10 zile. Vizitatorii pot ieşi din carantină după cinci zile, dar trebuie să prezinte teste cu rezultat negativ la două zile, la cinci zile şi opt zile de la sosirea în ţară.

Înapoi la Homepage
Reclamă

Cine va fi campioana de iarnă a Ligii 1?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
14:35

Meciul Astana – Chelsea se va juca în condiţii meteo extreme! Ce temperatură vor resimţi jucătorii la ora partidei

14:18

Juri Cisotti, departe de FCSB! Reacţia oficială a Oţelului Galaţi

13:34

„Am stabilit” Sepsi OSK a făcut anunţul despre viitorul lui Denis Ciobotariu. Ce se întâmplă cu transferul la Rapid

13:22

Neluţu Varga i-a decis viitorul lui Dan Petrescu la CFR Cluj după „umilinţa” cu U Cluj

13:06

„Trăiesc de pe o zi pe alta” Mitică Dragomir, tranşant la adresa lui Dorinel Munteanu. Ce sfat i-a dat antrenorului de la Oţelul

12:37

Pep Guardiola a rămas fără energie! Spaniolul a anunţat singurul scenariu prin care ar pleca de la Manchester City

1 FotoCe studii are Kelly Piquet, iubita lui Max Verstappen. Influenceriţa este cu 9 ani mai mare decât cvadruplul campion mondial 2 Zile decisive pentru Marius Şumudică, la Rapid: „Dacă nu bate Buzăul, sunt şanse mari să fie demis” 3 Carlos Sainz, cel mai rapid în testele pentru Williams. Fostul pilot Ferrari l-a întrecut pe Charles Leclerc în sesiunea de la Abu Dhabi 4 România – Polonia 24-29. Tricolorele au încheiat Campionatul European cu o înfrângere. Eşec dureros pentru handbalistele lui Pera 5 Lovitură pentru Şumudică şi Dan Şucu pe piaţa transferurilor! Jucătorul interzis în Giuleşti: „E de domeniul fantasticului!” 6 „Este un tip grozav” Max Verstappen a spus pe cine ar vrea să aibă coechipier din 2025. Ce se întâmplă cu Sergio Perez la Red Bull
Citește și