Ce ne poate salva de dictatură

De Adrian Georgescu
Publicat: 31.03.2025, 8:00
Actualizat: 1.04.2025, 10:33

Lando Norris şi Oscar Piastri

Lando Norris şi Oscar Piastri / Profimedia

Ce ne poate salva de dictatură. După primele două curse clasice și una de sprint din 2025, McLaren este în mod autoritar în fruntea clasamentelor. Să nu uităm însă cum a fost în 2024. După câteva Mari Premii, toată lumea era convinsă atunci că Red Bull va defila către ambele titluri. Când colo, de la începutul verii, McLaren a devenit forța dominantă. Apoi, Ferrari și Mercedes au făcut upgrade-uri reușite și am avut parte de un sezon extrem de viu, în care șapte piloți au câștigat curse.

Reclamă

Care sunt șansele ca sezonul 2025 să fie tot unul disputat? După părerea mea, sunt destule.

Reclamă

Două victorii din trei

Aversa de ploaie petrecută în timpul Marelui Premiu al Australiei, care a făcut ca Oscar Piastri să iasă temporar în decor, a făcut să nu avem până acum două ”duble” McLaren în două curse clasice.

În prima, a învins Norris. În cea de-a două cursă, cea din China, rolurile s-au inversat. Piastri a învins, iar Norris a terminat al doilea, deși o defecțiune a frânelor la mașina celui din urmă a făcut ca Russell (Mercedes) să-l pună pe Norris în pericol spre sfârșitul cursei, fără însă să-l poată depăși.

Piastri și Norris se vor lupta între ei

”Regulile papaya” au fost enunțate pentru prima oară în partea a doua a sezonului 2024, când ambii piloții McLaren au început să aibă șanse la titlul individual. Ele precizau cadrul în care piloții McLaren se pot întrece între ei. ”Un pilot McLaren evită întotdeauna contactul cu un alt concurent. Când e vorba de colegul de echipă, trebuie să aibă și mai multă grijă”, a rezumat Stella acest cod.

Contractul lui Piastri, care expira în 2026, a fost prelungit pe mai mulți ani, probabil până în 2029. Când o echipă investește pe termen lung într-un pilot, nu o face pentru a-i oferi poziția de pilot secund. În același timp, Norris este mai experimentat, are mai multe pole-uri și victorii.

Lupta e permisă cât timp nu afectează rezultatele echipei

Așadar, competiția între Norris și Piastri va rămâne, cel puțin teoretic, permisă. Dacă s-a întâmplat acest lucru anul trecut, când mulți spun că titlul individual a fost pierdut din cauza competiției intestine, probabil că lupta va fi în continuare ”la liber”.

Nu în totalitate, ci doar atunci când lupta nu afectează rezultatele echipei. În Marele Premiu al Australiei, lui Piastri i s-a transmis să nu-și atace colegul, timp de trei tururi.

“Lui Oscar i s-a spus să mențină poziția doar cât timp depășeam piloți întârziați. Eram pe primele două locuri, am fi părut niște idioți dacă ne-am fi luptat între noi și am fi ieșit în decor.

După aceea, am fost liberi să concurăm unul cu celălalt”, a afirmat Lando Norris.

Sam Bird, care pilotează pentru McLaren în seria E, e de părere că, în prima parte a sezonului, echipa va prefera să joace la siguranță. Apoi, dacă ecartul față de celelalte echipe se va mări, piloții McLaren vor putea să concureze liber unul cu celălalt.

Regulamentul egalizează șansele

Cu actualele limitări ale orelor de testare, lucrurile se schimbă des în F1. Fiind echipa învingătoare în 2024, McLaren are voie la mai puține ore de teste în model CFD și în tunelul de vânt.

Ferrari și Mercedes sunt acum în urma celor de la McLaren, dar distanța nu e atât de mare. Deocamdată nu reușesc să se apropie, dar vor exista în curând upgrade-uri. Scuderia a făcut greșeli umane, de gestionare ale curselor, iar Mercedes se luptă cu o problemă mai veche, supraîncălzirea anvelopelor din spate, mai ales în virajele lente. Ambele formații au însă tandemuri redutabile de piloți.

Red Bull îl are pe Max. Asta pare, deocamdată, să fie suficient pentru Red Bull. Rămâne de văzut dacă Yuki Tsunoda se va dovedi mai bun decât a fost Lawson în primele două curse.

Care sunt atuurile McLaren

Am scris aici că McLaren are un sistem de răcire a frânelor nou și mai bun.

De asemenea, geometria suspensiilor anterioare a fost schimbată față de sezonul trecut, pentru a împiedica ”scufundarea” botului în timpul frânărilor violente. Dar atuul principal al celor de la McLaren, începând de anul trecut, au fost aripile flexibile.

Și la acest capitol forul mondial începe să închidă portițele. Chiar dacă nu poate organiza teste dinamice – să măsoare deformațiile aripilor în timpul deplasării -, FIA tot reduce marjele de deformație, atât pentru aripile frontale, cât și pentru așa-zisul MiniDRS din spate.

Este posibil ca pe liniile drepte, acolo unde efectul aripilor elastice se simte cel mai mult, aceste limitări să se simtă. În China, de pildă, vitezele de top ale monoposturilor MCL39 au fost printre cele mai mici.

Există și puncte slabe

În plus, când pneurile sunt reci sau în curs de încălzire, mașinile MCL39 nu sunt formidabile. Nu întâmplător, Hamilton a câștigat singura cursă de sprint de până acum. Acest format nu avantajează McLaren nici pe departe precum cursele clasice, deoarece McLaren gestionează foarte bine încălzirea anvelopelor. De asemenea, când rulează în spatele altui monopost, în așa-numitul ”aer murdar”, mașinile McLaren nu se descurcă grozav.

Reclamă
Recomandări
  • WTT Champions Incheon 2025 e în direct în AntenaPLAY între 1 şi 6 aprilie
  • PAOK - Olympiacos e duminică, de la ora 19:30, LIVE în AntenaPLAY
  • Cine ia titlul în La Liga în acest sezon?



    *după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

    Citește și:
    20:56

    Lovitură pentru Arsenal, înainte de dubla cu Real Madrid! Gabriel s-a rupt şi ratează tot sezonul

    20:30

    VideoJurnal Antena Sport | Fratele lui Drăguşin, Alex, i-a dat pe spate pe Chefii la Cuţite cu un preparat grecesc

    20:19

    VideoJurnal AntenaSport | Japonezul Amane Kumagai a fost cucerit de bucătăria românească

    19:11

    EXCLUSIVSituaţia reală a lui Florin Tănase la FCSB. Condiţiile în care poate prinde super-transferul la Espanyol

    19:10

    LIVE TEXTCFR Cluj – Universitatea Craiova 0-0. În Gruia se decide ultima semifinalistă a Cupei României

    18:55

    Mihai Stoica a dezvăluit cine e cel mai deştept om pe care l-a cunoscut: „Nu am cum să ajung la nivelul lui”

    1 Marius Şumudică, ca şi plecat de la Rapid! Anunţ incredibil despre viitorul lui: „Cum să stai când acţionarul te boxează zilnic?”s 2 Echipa gândită de Elias Charalambous la FCSB, pentru derby-ul cu Dinamo. Cine îi va înlocui pe Florin Tănase şi Adrian Şuts 3 Alex Chipciu a făcut show după U Cluj – CFR Cluj 1-0: „Nu mai avem voie în America, poate mergem în Europa cu fotbalul”! Ce a spus de FCSBs 4 Revenire crucială la FCSB înaintea Derby de România! Jucătorul care s-a întors sub comanda lui Elias Charalambouss 5 Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământs 6 Prima mutare a verii de la Dinamo. Anunţul lui Andrei Nicolescu: „Am activat clauza”s