Mercedes apasă accelerația. E cumva surprinzător că nu am apucat, după două curse clasice și una de sprint, să vorbim despre Mercedes. Până la urmă, este echipa aflată în prezent pe locul al doilea în clasament, cu doar 21 de puncte în urma celor de la McLaren. Mai ales că, după unele surse, au cea de-a doua mașină din Formula 1 din punctul de vedere al vitezei pe turul de circuit. O spune și Toto Wolff, director al Mercedes F1, după cursa din China. Este echipa care a înregistrat vitezele de top în ambele sesiuni de calificări din China, și pentru sprint, și pentru cursa clasică. Este echipa care n-a mai avut un start atât de bun în sezon din 2021, când, dealtfel, au câștigat și ultimul titlu la constructori.
Doi piloți rapizi
De aceea, până să vorbim despre mașină, trebuie să vorbim despre cei doi piloți. Chiar dacă nu au câștigat până acum o cursă în 2025, Russell și Antonelli dovedesc o constanță de invidiat. Ambii au obținut puncte în toate cursele de până acum, inclusiv în cea de sprint. Italianul e doar al zecelea pilot din istoria F1 care a terminat mai sus de cea de-a șasea poziție în primele două curse clasice din sezonul de debut. De asemenea, Russell a avut, în ultimele zece curse, 9 clasări printre primii cinci, 4 clasări pe podium și o victorie.
Ce a adus W16 față de W15
Cele două mari schimbări aduse anul trecut de monopostul W15 au fost reconfigurarea sistemului de suspensii din spate – trecerea de la sistemul pullrod la pushrod – și deplasarea poziției de pilotaj cu 10 centimetri spre spatele mașinii. A fost, totodată, ultimul monopost construit potrivit mai degrabă dorințelor lui Lewis Hamilton, care ceruse insistent acea deplasare.
În ceea ce privește monopostul W16, cutia de viteze este aceeași din 2024 și nu există modificări ale ampatamentului sau în poziționarea cockpitului. Mercedes încearcă să repare eticheta de „mașină inconstantă” primită anul trecut. Mașinile trebuie să obțină o apăsare bună la sol, menținând în același timp un echilibru bun atât în virajele lente, cât și în cele rapide. Marea problemă a monopostului W15 a fost, în 2024, comportamentul în virajele lente, în care spatele mașinii e predispus la o rotație excesivă.
Balanța este deplasată mai mult spre față și, din acest motiv, la ieșire se observăm o tendință de supravirare. De aici, există o anumită lipsă de tracțiune la părăsirea virajelor lente.
Buni în calificări
Să comparăm timpii lui Russell în cursa din China cu cele ale câștigătorului Oscar Piastri. Există o diferență de aproximativ 0,2 – 0,6 secunde pe tur pe pneul mediu. De asemenea, una de aproximativ 0,1 – 0,5 secunde pe pneul dur. În același timp, lupta lui Russell cu Norris la începutul fiecărui stint ar fi putut provoca și o uzură prematură a pneurilor.
În calificări, la viteza extrasă de-a lungul unui singur tur, între McLaren și Mercedes a fost foarte mică diferența. Russell a avut un timp excelent, până când Piastri a făcut un tur de calificare extraordinar. Turul anterior al australianului ar fi fost încă suficient pentru obținerea pole-ului, dar cu doar 0,02 secunde mai bun.
Gestionarea supraîncălzirii pneurilor
Un alt domeniu către care Mercedes și-a concentrat eforturile este gestionarea degradării anvelopelor din spate. În timpul sezonului 2024, W15 a suferit adesea din cauza supraîncălzirii excesive a acestor pneuri. Puntea din spate fiind cea motoare, respectiva supraîncălzire a limitat performanța în ceea ce privește tracțiunea. Aici, la managementul pneurilor, este de altfel capitolul la care McLaren domină clar întreaga grilă. Piastri și Norris au reușit să mențină timpi pe tur constanți. Aceștia au scăzut odată cu nivelul de combustibil, fără a supraîncălzi anvelopele.
