Închide meniul

Chile şi Peru cer excluderea Ecuadorului de la Cupa Mondială 2022. De la ce a pornit totul

Dan Roșu Publicat: 1 octombrie 2022, 11:49

Reclamă
Chile şi Peru cer excluderea Ecuadorului de la Cupa Mondială 2022. De la ce a pornit totul

Chile şi Peru cer excluderea Ecuadorului de la Cupa Mondială 2022

Echipa Ecuadorului, înaintea unui meci cu Japonia / Profimedia Images

Chile şi Peru cer excluderea Ecuadorului de la Cupa Mondială 2022. Cele două federaţii s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, pentru a cere anularea calificării Ecuadorului la Cupa Mondială de fotbal din acest an, ultima lor cale de atac, după ce au eşuat în faţa FIFA, informează AFP.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De mai multe luni, cele două federaţii sud-americane contestă validitatea naţionalităţii ecuadoriene a jucătorului Byron Castillo, care a evoluat în preliminariile CM 2022.

Ele au sesizat mai întâi Comisia de Apel a FIFA, care a respins demersul lor în primă instanţă, în iunie, iar apoi în apel, la jumătatea acestei luni.

Chile şi Peru cer excluderea Ecuadorului de la Cupa Mondială 2022

Federaţiile din Chile şi Peru solicită acum ca TAS, care „îşi pregăteşte” calendarul procedural, să tranşeze litigiul „cel mai târziu pe 10 noiembrie”.

Prin acest demers, Peru intenţionează să recupereze biletul Ecuadorului pentru turneul final din Qatar, în timp ce Chile doreşte ca cele opt meciuri jucate de Byron Castillo în calificări să fie declarate pierdute de Ecuador, ceea ce i-ar repune pe chilieni pe locul al patrulea în preliminariile sud-americane, sinonim cu calificarea la CM 2022.

Reclamă
Reclamă

„Este necesar ca un organism juridic precum TAS să examineze situaţia şi să acţioneze în conformitate cu legea”, a declarat secretarul general adjunct al Federaţiei peruane de fotbal, Sabrina Martin.

Chile a sesizat FIFA în luna mai

„Nu căutăm un avantaj extrasportiv”, dar punctele ar trebui atribuite naţionalei Peru şi cu echipei Chile, „dacă se dovedeşte folosirea de documente false” de către jucătorul selecţionatei Ecuadorului, a estimat FPF într-un comunicat.

Chile a sesizat FIFA în luna mai pentru „utilizarea unui certificat de naştere fals, declaraţie falsă privind vârsta şi naţionalitate falsă” în cazul lui Byron Castillo.

Reclamă

Federaţia chiliană a asigurat atunci că „există nenumărate dovezi că jucătorul s-a născut în Columbia, în oraşul Tumaco pe 25 iulie 1995 şi nu pe 10 noiembrie 1998 în oraşul ecuadorian Playas”.

Federaţia ecuadoriană de fotbal (FEF) a respins aceste acuzaţii, asigurând că Byron Castillo este „înregistrat în mod corespunzător la autoritatea juridică competentă” şi are „toate actele în regulă”.

Castillo, fundaşul dreapta al echipei ecuadoriene Barcelona Guayaquil, a jucat în cele două meciuri din preliminariile CM 2022 împotriva Chile. Dacă ar fi câştigat „la masa verde” cele două partide, Chile ar fi putut încheia pe locul 4 grupa de calificare, obţinând biletele pentru Mondialul din Qatar. Byron Castillo a evoluat în total în opt meciuri din preliminariile CM 2022.

Peru, care a încheiat preliminariile sud-americane pe locul al cincilea, a pierdut barajul internaţional cu Australia (4-5 la lovituri de departajare), pentru calificarea la Mondialul din Qatar.

Selecţionata Ecuadorului a fost repartizată în Grupa A a Cupei Mondiale 2022, din care mai fac parte Qatar, Olanda şi Senegal.

Reclamă
Recomandări

Reuşeşte FCSB să o învingă şi pe PAOK în Europa League?

Loading ... Loading ...
Citește și:
20:00

LIVE TEXTCFR Cluj – UTA 1-1. Tachtsidis a egalat! Duel „tare” între Dan Petrescu şi Mircea Rednic

19:37

Dan Petrescu a rămas „mască”, după greşeala uriaşă a lui Ciprian Deac din CFR Cluj – UTA! Imaginile surprinse

19:35

„Se deghizează!” Andrei Rațiu, comparat cu Zinedine Zidane de Marca după Rayo – Leganes 1-1. Nota primită de român

19:21

Irina Begu, eliminată de la China Open! A fost învinsă de Mira Andreeva, în turul al 2-lea

18:46

Poli Iași – U Cluj 1-0! Prima înfrângere a sezonului pentru liderul Ligii 1! Săndoi continuă seria rezultatelor pozitive

18:41

Italienii s-au convins de Horaţiu Moldovan, după al treilea meci ca titular la Sassuolo! Nota primită

1 FotoDavid Popovici a refuzat un cadou de o valoare uriaşă, în România! „Îl scot la licitaţie” 2 FotoAdelina Chivu, dezvăluiri tulburătoare despre cea mai cumplită accidentare a lui Cristi Chivu: „Era într-o euforie că n-a murit” 3 VIDEOAdina Diaconu, victorie clară cu Balazova la China Smash 2024! Competiţia este exclusiv în AntenaPLAY 4 „Un moment greu!” Vlad Chiricheş, dezvăluiri despre suferinţa prin care a trecut la FCSB. Cât l-au afectat criticile lui Becali 5 „Îi măresc contractul şi îi iau un apartament!” Ce jucător va răsplăti Gigi Becali, după FCSB – RFS 4-1 6 VIDEOAl Ahly – Zamalek 1-1 (3-4 d.l.d). Zamalek a câştigat Supercupa CAF după un meci nebun. Dramatism total în AntenaPLAY
Citește și