Închide meniul
VIDEO

Luca Brecel e noul campion mondial de la Crucible. Cea mai mare surpriză din istoria snookerului. Victorie uriașă în finala cu Mark Selby

Dan Roșu Publicat: 2 mai 2023, 0:06

Luca Brecel e noul campion mondial de la Crucible. Cea mai mare surpriză din istoria snookerului. Victorie uriașă în finala cu Mark Selby

Luca Brecel e noul campion mondial de la Crucible

Luca Brecel, în timpul unui meci / Profimedia

  • Luca Brecel e noul campion mondial de la Crucible
  • Belgianul l-a învins în finală pe Mark Selby, cu 18-15

Luca Brecel e noul campion mondial, după ce a reușit cea mai mare surpriză din istoria recentă a snookerului. Belgianul a devenit primul jucător din Europa Continentală care se impune la Crucible, după victoria din finală cu Mark Selby, 18-15.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Surpriza e cu atât mai mare dacă ținem cont că Brecel nu obținuse niciun succes în precedentele prezențe la Sheffield. Mai mult, la această ediție, pe lângă victoria cu Mark Selby, el a mai eliminat două nume uriașe ale snookerului, Ronnie O`Sullivan și Mark Williams.

Luca Brecel e noul campion mondial de la Crucible

El a reușit și cea mai tare revenire din istorie, în semifinale. Si Jiahui l-a condus cu 14-5, dar europeanul a reușit să câștige nu mai puțin de 11 frame-uri consecutive și s-a impus ulterior, cu 17-15.

Reclamă

Pentru victoria de la Campionatul Mondial, Luca Brecel va încasa un premiu de 500.000 de lire sterline. Selby a pus și el mâna pe un CEC de 200.000 de lire sterline. În cazul lui Jester, el va împărți cu Kyren Wilson și premiul de 55.000 de lire sterline pentru break-ul de 147 reușit în finală.

”E cel mai rău adversar pe care îl poți avea în finală. La 16-15, nu credeam că voi mai câștiga. Ratam bilă după bilă. Nu știu cum am făcut ultimul break. Nu s-a schimbat nimic de acum 11 ani, puteam pierde în primul tur cu Ricky Walden. Am cea mai bună echipă. Le transmit lui Mark și Vicky să rămână puternici. Va fi o explozie în Belgia”, a spus Brecel după meci.

Reclamă

Luca Brecel – Mark Selby 18-15, desfășurarea finalei

Brecel a fost obișnuit să vină din urmă în ultimele două meciuri de la Crucible, lucru care nu s-a mai întâmplat și în finala cu Selby. Belgianul de 28 de ani a început cu un break de 77 de puncte, reușit în doar șase minute. A ajuns apoi la 3-0, după încă un frame consistent de 90.

Selby a punctat pentru prima oară pe tabelă în frame-ul patru, care putea merge la Brecel, care însă a ratat o bilă ușoară la jumătate. Selby a revenit cu un break de 54. Următoarele două jocuri i-au aparținut tot belgianului, care a profitat și de o rară greșeală tactică a cvadruplului campion mondial. Prima sesiune s-a terminat 6-2, după breakuri de 62 și 70, primul fiind al britanicului.

Reclamă 4 / 0/3

Selby a produs primul break de peste 100 al finalei, 134 și s-a apropiat la 3-6, dar Luca a ripostat cu unul de 99 de puncte. După încă un break de 96 al lui Selby, englezul a câștigat pentru prima oară două frame-uri consecutive în finală și a ajuns la 5-7. Dar și Brecel a răspuns cu aceeași monedă și refăcut diferența de patru jocuri.

După un break de 61 de puncte cu care a ajuns la 6-9, a urmat momentul istoric de la Crucible, când Selby a reușit primul break de 147 al unei finale de Campionat Mondial. Profitând de moment, el și-a adjudecat și ultimul frame al celei de-a doua sesiuni.

Prima sesiune de luni a debutat cu patru frame-uri câștigate consecutiv de Brecel, care și-a trecut în cont și trei break-uri de peste o sută de puncte, 113 și 101 și 141. Selby a punctat și el pe tabelă și a dus scorul la 10-13. A venit încă un break de peste 100 (119) al belgianului, care a câștigat apoi și ultimul joc al sesiunii, după încă o evoluție spectaculoasă.

Ultima sesiune a debutat cu încă un frame adjudecat de belgian, înainte ca Selby să câștige cinci frame-uri la rând, reușind și un break de 122 de puncte. Brecel a avut o oră fără punct trecut în cont, înainte să ducă scorul la 17-15. El a închis meciul cu un break de peste 100 de puncte, în aplauzele lui Mark. La final, Brecel a început să plângă.

Luca Brecel s-a îmbătat teribil înaintea meciului cu Ronnie O`Sullivan

Pe de altă parte, Brecel a aplicat o tactică neortodoxă la Sheffield. Belgianul a povestit că nu s-a antrenat decât 15 minute înainte de primul meci, dar și că a consumat băuturi alcoolice până la 6 dimineața, înainte de duelul cu Ronnie.

„Este probabil cea mai mare victorie a mea. E bine să te simţi aşa. Eram pregătit înainte de acest turneu. Asta chiar dacă înainte de primul meci, pe 14 aprilie, m-am antrenat doar 15 minute. Putea să fie greu pentru mine, dar am jucat bine.

M-am chinuit de-a lungul timpului cu meciurile lungi. De aceea îmi fac jocul meu şi atac tot ce se poate ataca. Dacă aş juca precum Mark Selby, nu aş fi capabil să câştig un meci atât de lung. M-aş chinui să rămân concentrat.

Reclamă

Chiar şi în prima sesiune cu Ronnie, eram plictisit în scaunul meu. Ceea ce e ciudat. Trebuie să mai lucrez la asta. Înainte de turneu, am petrecut foarte mult, am stat treaz până la 6 dimineaţa. Am jucat FIFA cu prietenii mei, am băut alcool şi nu m-am antrenat.

Chiar şi după ce l-am bătut pe Mark Williams, am ajuns acasă la 7 dimineaţa, cu maşina. În seara următoare, am ieşit din nou afară şi m-am întors mort de beat. Următoarea zi a trebuit să vin aici. Am condus din nou. E o pregătire total diferită, dar mi-a mers bine până acum”, a spus Brecel, după victoria cu Ronnie, citat de The Sun.

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
15:42 Stadionul pe care va juca Dinamo, după sancțiunea primită! Anunț de ultim moment: „Îi ajutăm cu orice!” 14:56 Dan Şucu, mesaj pentru fanii Rapidului, după ce ultraşii au ajuns în arest: „Au început campaniile de dezinformare” 14:24 Cristiano Bergodi, reacție fermă înainte de Universitatea Craiova – Rapid: „Ne-a prăbușit!” Ce a spus despre Dan Șucu 14:03 Surpriză de proporții! Max Verstappen ar fi favorit să-i ia locul lui Lewis Hamilton la Mercedes 13:25 Italienii dau de pământ cu George Puşcaş după ultimele evoluţii ale atacantului lui Bari: „Până acum a fost dezamăgitor” 13:24 Adrian Mutu își poate pierde una dintre vedetele de la CFR Cluj! Poate prinde transferul carierei în Premier League sau Serie A 12:09 Cine îi poate lua locul de titular lui Ștefan Târnovanu la FCSB! Anunțul lui Mihai Stoica: „Nu poți să-i dai gol” 11:53 Programul românilor la Cupa Mondială de haltere. Competiţia e în AntenaPLAY, în perioada 31 martie – 11 aprilie 11:20 VIDEO„E un imbecil!” Cea mai dură reacție despre Fernando Alonso, după incidentul cu George Russell din Australia 11:15 Florin Prunea a anunţat care e jucătorul de la FCSB care „este imposibil să facă parte din lotul României la EURO 2024” Vezi toate știrile
Pe același subiect
Barry Hawkins e în semifinalele Champion of Champions!
AntenaPLAY • 15 nov., 0:00
Barry Hawkins e în semifinalele Champion of Champions! Victorii entuziasmante cu Luca Brecel şi Robert Milkins!
Mark Allen este primul semifinalist la Champion of Champions 2023
AntenaPLAY • 13 nov., 23:35
Mark Allen este primul semifinalist la Champion of Champions 2023. Competiția este în AntenaPLAY
Tabloul complet al meciurilor din grupele Champion of Champions 2023
Snooker • 9 nov., 12:58
Tabloul complet al meciurilor din grupele Champion of Champions 2023. Turneul e live în AntenaPLAY (13-19 noiembrie)
Openul Irlandei de Nord începe azi
Snooker • 23 oct., 15:08
Openul Irlandei de Nord începe azi! Programul complet și lista absenților importanți
Ronnie O’Sullivan a rămas pe primul loc în clasamentul mondial
Snooker • 6 oct., 14:35
Ronnie O’Sullivan a rămas pe primul loc în clasamentul mondial, chiar dacă a fost eliminat surprinzător la Openul englez