Va pleca Verstappen? Nu e greu să citești o nemulțumire crescândă în declarațiile lui Max despre monopostul Red Bull pe care îl are la dispoziție. Mai nou, a spus că nici nu se mai consideră candidat la titlu, ci un simplu participant la competiție. Dezamăgirea aceasta nu se manifestă de ieri, de azi, ci de aproape un an. La Marele Premiu din Bahrain, în afara obișnuitelor tare ale mașinii (lipsa de echilibru și aderența proastă), au fost, printre altele, probleme cu frânele și cu semnalizarea optică de la boxe.
Certuri și ședințe de criză
Potrivit lui Ted Kravitz, comentator la Sky Sports, după cursa din Bahrain, managerul lui Max, Raymond Vermeulen, și directorul Red Bull Junior Team, Helmut Marko, au avut un schimb încins de cuvinte. Este evident că Max s-a săturat să scoată iepuri din joben pentru a acoperi lipsa de performanță. A urmat o ședință de criză la sediul din Milton Keynes al echipei.
Clauza de performanță
Poate însă Verstappen să plece de la Red Bull, deși contractul lui expiră în 2028? După cum atât Marko, cât și Christian Horner, directorul Red Bull Racing, au zis, există o ”clauză de performanță” în înțelegerea dintre părți. Aceasta ar stipula că, dacă Verstappen este mai jos de poziția a treia în clasament, după un număr de curse din 2025, el ar fi liber să părăsească echipa. În prezent, Max este pe poziția a treia, cu 69 de puncte, în timp ce Russell, pe poziția a patra, are 63 de puncte. Și o mașină mai bună.
În acest moment, dacă ar vrea să plece, Max ar avea trei variante interesante la dispoziție.
La Mercedes?
Predicțiile despre balanța de putere din 2026 sunt destul de clare. Cu schimbarea radicală de reguli anunțată pentru la anul, Mercedes pare să redevină forța dominantă a competiției. Propulsorul său este descris ca fiind ”de pe o altă planetă”. Or, din 2026, impactul acestor propulsoare asupra performanței va fi mult mai mare decât în prezent.
Honda e cam singurul producător care poate amenința suspremația germană în domeniu. Numai că Red Bull se va despărți de Honda la finele acestui sezon și va folosi motoare proprii, sub sigla Red Bull Powertrains, construite în colaborare cu Ford. Or, constructorul american a părăsit competiția în 2004. Când un nou motorist intră sau reintră în competiție, e nevoie de cel puțin trei ani ca el să devină competitiv. Așadar, propulsorul Red Bull va fi cam al patrulea ca performanțe în 2026.
Există însă o problemă. Nu prea sunt locuri libere la Mercedes. George Russell are un sezon excelent și punctează constant de multe curse încoace. Antonelli, la rândul lui, e un talent care confirmă și care crește de la cursă la cursă. Mai mult, e sprijinit chiar de către Toto Wolff.
Ce spun alții
Bernie Ecclestone (94 de ani) crede că Max îl va înlocui la Mercedes pe Antonelli. Alții spun că va fi o rocadă Verstappen – Russell, mai ales că englezul – asemenea lui Antonelli, de altfel -, nu are un contract semnat cu Mercedes pentru 2026.
Ralf Schumacher crede că Max va pleca la Mercedes în locul lui Russell. Condiția ar fi ca Mercedes să facă primul pas. Franz Tost, cel care a lucrat cu Max la Alpha Tauri, unde a fost directorul echipei, este și el de aceeași părere. ”Max aduce un avantaj de trei zecimi de secundă pe tur. E nevoie de zeci de milioane de euro pentru a face un monopost mai rapid cu trei zecimi de secundă pe tur. Factorii de decizie știu asta”.
La Ferrari?
Lewis Hamilton a venit la Ferrari la începutul acestui sezon, cu un contract pe ”mai mulți ani”. Înțelegerea lui cu scuderia va expira, așadar, cel mai devreme la finele lui 2026.
Septuplul campion mondial a împlinit însă 40 de ani. Colegul lui de la Ferrari, Charles Leclerc, obține regulat timpi mai buni și ocupă poziții în cursă mai bune. Hamilton nu reușește încă să se adapteze la mașină și chiar el a recunoscut, după calificările din Bahrain, că e vina lui.
Potrivit lui Richard Hopkins, care a fost timp de patru ani Head of Operations la Red Bull, ”dacă Lewis ar pleca mai repede decât era prevăzut, asta ar deschide o portiță pentru Max”. Nu e singurul care crede că locul lui Max e într-un monopost roșu. ”Dacă eram în locul lui Vasseur, nu l-aș fi luat pe Hamilton. I-aș fi trimis însă lui Verstappen un cec în alb, pe care el să completeze suma”, a declarat Tom Coronel, pilot olandez din WTCC.
Sau la Aston Martin?
În ciuda racolărilor făcute mai ales anul trecut, Aston Martin este într-un declin evident față de 2024 și mai ales față de 2023. E drept, Adrian Newey nu a proiectat monopostul din acest an și se concentrează pe cel de anul viitor. La începutul lunii martie 2025, noul tunel de vânt de la Silverstone al celor de la Aston Martin a intrat în funcțiune. Este considerat a fi mai performant decât tunelul echipei Mercedes, pe care cei de la Aston Martin îl foloseau până acum.
Max Verstappen are o relație foarte bună cu Honda, iar omagiul pe care l-a adus la Suzuka motoristului nipon nu a trecut neobservat. Honda va echipa din 2026 mașinile Aston Martin. Max are o relație foarte bună și cu Adrian Newey, cel care a proiectat, în cea mai mare parte, mașinile cu care Max a obținut patru titluri de campion mondial.
Există două variante de distribuție pentru 2026. În prima, Max ar lua locul prietenului său, Fernando Alonso, care va avea 45 de ani și jumătate la debutul sezonului viitor. În cea de-a doua, fiul proprietarului, Lance Stroll, ar fi trimis să concureze în alte competiții cu motor.
S-a vorbit de o ofertă imposibil de refuzat din partea lui Lawrence Stroll pentru Max, de un miliard de euro pentru cinci ani. Verstappen a negat însă oferta.
Ce ar fi cel mai bine pentru F1
După părerea mea, Max va pleca de la Red Bull la sfârșitul acestui sezon. Cea mai bună opțiune pentru el este, de departe, Mercedes. Dar cel mai bun pilot în cea mai bună mașină ar însemna moartea competiției. De aceea, dacă va pleca, sper că va alege Aston Martin și că va merge acolo în locul lui Stroll. (Deși, ca să fim sinceri, Lance a obținut toate cele 10 puncte din 2025 ale echipei, iar Alonso niciunul.)
Am avea în 2026 din nou patru echipe puternice: McLaren, Mercedes, Ferrari și Aston Martin, cu patru tandemuri de piloți excepționale.