Ana Maria Popescu a spus că a obţinut „cea mai chinuită medalie” din carieră, după ce a pierdut în finală la Jocurile Olimpice 2020. Ea a fost învinsă dramatic, la „tuşa de aur”.
Ana Maria Popescu: „Cea mai muncită şi mai chinuită medalie a mea”
Spadasina din România a trecut peste dezamăgirea din meciul cu chinezoaica Yiwen Sun şi s-a declarat mândră de performanţa din Japonia.
„Salutare oameni buni, e trecut de miezul nopţii, aici, la Tokyo, dar a fost o zi productivă pentru mine şi pentru Team România. Nu pot să pun încă în cuvinte ce s-a întâmplat astăzi. Am avut o zi perfectă până în finală. Acolo, am făcut o singură greşeală, pe care nu o regret.
Am muncit atât amar de vreme! E cea mai muncită şi mai chinuită medalie a mea. Am îndurat foarte mult ca să ajung aici. Am demonstrat că orice vis poate deveni realitate, dacă crezi suficient de mult în el. Vouă, celor de acasă, vă mulţumesc pentru gândurile bune şi pentru toate urările.
Şi nu uitaţi: sportivii români încă sunt în cursa pentru medalii. Eu mi-am terminat treaba aici. Mă întorc acasă bucuroasă şi fericită cu această bucăţică de metal. Vă rog să le ţineţi în continuare pumnii colegilor noştri din Team România. Vă pup pe toţi!”, a fost mesajul transmis de Ana Maria Popescu, cu medalia la gât.
Ana Maria Popescu, felicitată de soţul ei
Pavel Popescu, soţul Anei Maria Popescu, a reacţionat în exclusivitate pentru Antena Sport, după ce marea noastră sportivă a devenit vicecampioană olimpică.
„(n.r. Valorează argintul asta cât un aur?) Cu siguranță. Când câștigi medalia de argint, pierzi aurul. Întotdeauna am fost mândru de ea și pentru mine nu a contat niciodată medalia, ci să fie ea mulțumită după ce s-a terminat concursul. Dacă ea vrea să concureze și la Paris, eu nu pot să nu fiu de acord”, a declarat Pavel Popescu.
Spadasina din România a fost învinsă în finală de sportiva chineză Yiwen Sun, scor 11-10, cu tuşa de aur. La Tokyo, Ana a trecut de Tikanah Abdul Rahman, din Singapore, scor 15-10, apoi de sportiva coreeană Sera Song, scor 15-6, în sferturi de Julia Beljajeva, din Estonia, scor 15-8, iar în semifinale de o altă estonă, Katrina Lehis, scor 15-11.
Sportiva de 36 de ani a fost desemnată de trei ori cea mai bună spadasină din lume, în 2008, 2009 şi 2013. A câştigat 20 de medalii la campionatele europene şi mondiale, dar şi medalia de aur cu echipa la Jocurile Olimpice de la Rio (2016) şi medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008).
În 2020, Ana Maria Brânză a câştigat pentru a patra oară în carieră Cupa Mondială de spadă, performanţă ce nu a mai fost atinsă de niciun sportiv.