Închide meniul

TOP 10 meciuri istorice din MMA, cu Florian Ceafalău! Locul 6 – Georges St. Pierre vs BJ Penn 2

Florian Ceafalău Publicat: 3 decembrie 2020, 15:40

TOP 10 meciuri istorice din MMA, cu Florian Ceafalău! Locul 6 – Georges St. Pierre vs BJ Penn 2

UFC

St. Pierre vs BJ Penn

  • GSP și BJ Penn sunt două legende
  • Cei doi au luptat de 2 ori
  • Ambele meciuri au fost câștigate de GSP

31 ianuarie 2009. UFC organizează primul meci din istoria promoției ce pune față în față doi campioni en-titre. Georges St Pierre și BJ Penn erau la acea vreme cele mai mari nume din UFC, și printre cei mai mari la nivel mondial. Era perioada de tranziție dintre Pride și UFC, în ceea ce privește sportul MMA, și între o promoție bună și una uriașă, în ceea ce privește UFC-ul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Meciul dintre cei doi a fost unul ce a pus MMA-ul, dar mai ales UFC-ul, într-o nouă lumină strălucitoare. Era pentru prima dată când vedeam doi sportivi ce dețin centuri în categorii diferite, că luptă unul împotriva celuilalt. GSP și BJ Penn mai avuseseră un meci, cu 3 ani înainte, câștigat de canadian la decizie, dar niciunul dintre ei nu avea o centură. Acum însă, era confruntarea titanilor. Și confruntare a titanilor a fost.

 

Reclamă
Doi campioni dominanți, două stiluri diferite

GSP era deja cel mai dominant campion din istoria categoriei 77kg, în timp ce BJ Penn distrugea categoria 70kg de o manieră brutală. Cei doi erau exponenții a două stiluri total diferite. St Pierre era recunoscut pentru tacticizarea excesivă a meciurilor, pentru capacitatea sa de a duce meciul la sol și de a controla lupta acolo, în timp ce BJ Penn era un expert în lupta la sol și avea un box foarte bun. 

De altfel, puțini știu că BJ Penn este primul non-brazilian ce a ieșit campion mondial la Jiu Jitsu Brazilian, cel mai eficient stil în lupta la sol. Acest lucru se întâmpla în 2000. Mai mult de atât, BJ Penn este una dintre cele mai ”rapide” centuri negre din istoria BJJ-ului. În acest stil, centura neagră se obținea pe acea vreme, în medie, într-un interval de aproximativ 10 ani. Acesta a primit centura neagră în doar 3 ani, fapt ce a stârnit un val de critici la adresa antrenorului său, culmea, un brazilian. La doar câteva săptămâni de la promovarea la neagră, BJ Penn a ieșit campion mondial la centuri negre, lucru ce a pus capăt criticilor și l-a transformat pe hawaian într-o adevărată legendă a BJJ-ului.

Reclamă

Lucrurile nu au mers însă la fel de bine în meciul cu GSP. Canadianul a controlat extrem de bine meciul. Acesta a folosit foarte mult clinch-ul pentru a-l obosi pe BJ Penn, anulându-i astfel loviturile periculoase de braț, iar la sol i-a anulat toate atacurile. După 4 runde, BJ Penn a fost nevoit să renunțe, dar meciul nu s-a oprit aici.

Hawaianul l-a acuzat pe GSP ca s-a uns cu vaselină pentru a fi alunecos în lupta la sol. Acesta nu a avut dreptate… dar nici nu a greșit. În urma anchetei, s-a văzut că unul dintre secunzii lui GSP, cel care îl ungea cu vaselină pe față pe acesta între runde (lucru permis de regulament), îl atingea apoi și pe umeri, pe spate și pe piept pe acesta, înainte să se șteargă pe mâini de vaselină. Secundul a fost penalizat de Comisia Atletică, după meci, dar rezultatul luptei a rămas neschimbat.

Echipa lui BJ Penn a și scos atunci un video prin care arată cum a trișat Georges St. Pierre, însă, în afară de imaginea negativă creată pe moment în jurul lui GSP, nu s-a schimbat nimic.

Reclamă 4 / 0/3

Doar 4 meciuri Campion vs Campion în istoria UFC

GSP vs BJ Penn 2 este cu siguranță unul dintre meciurile de referință din istoria MMA-ului. De la acest meci, UFC a mai pus în scenă trei astfel de meciuri:

Eddie Alvarez (campion la 77kg) vs Conor McGregor (campion la 70kg)
Stipe Miocic (campion la grea) vs DC Cormier (campion la 95kg)
Chris Cyborg (campioană la 65kg) vs Amanda Nunes (campioană la 61kg)

De obicei, promoția preferă să nu sacrifice un campion în detrimentul celuilalt, dar dacă ne uităm la lista scurtă de meciuri, observăm clar intenția UFC-ului. În primul meci este clar că a fost o decizie de marketing să îi ofere lui McGregor șansa la titlu în fața unui Alvarez mediocru, DC este de 10 de ori mai marketabil decât Stipe iar pe Cyborg au urât-o mereu cei din UFC, deși nici Nunes nu este vreun PPV superstar.

Singurul meci Campion vs Campion posibil în 2021

În prezent, singurul meci de titlu între divizii care ar putea fi pus în practică este Adesanya vs Blachowicz (foto mai sus), care este de altfel și în cărți pentru martie 2021. Altfel, toți ceilalți 5 campioni au anunțat că nu au de gând să schimbe categoria. Cu excepția lui Miocic, care e la grea și nu are unde să se ducă. Dar Miocic îl așteaptă pe Jon Jones, cel mai mare semi-greu din istorie, care se pregătește de debutul la HW. Va fi un meci cel puțin bun, dacă nu chiar istoric.

Citește și  Locul 10 – Royce Gracie vs Gerard Gordeau

Reclamă

Citește și Locul 9 – Ronda Rousey vs Holly Holm

Citește și Locul 8 – Nogueira vs Bob Sapp

Citește și Locul 7 – Randy Couture vs James Toney

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23:35 Simona Halep nu va participa la Stuttgart! Anunţul organizatorilor turneului din Germania 23:35 Pierdere importantă pentru FCSB înainte de meciul cu Farul! Fotbalistul lui Gigi Becali care e în pericol să îşi încheie sezonul! 23:01 FotoHoraţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se! 23:01 Viorel Moldovan, sfat preţios pentru jucătorul pus la zid de Edi Iordănescu: „La muncă, copile! Trece trenul pe lângă tine” 22:16 VideoCampioana europeană Mihaela Cambei e gata să dea lovitura la Cupa Mondială de haltere, LIVE în AntenaPLAY! Cum se pregăteşte 22:15 Reacţia lui Edi Iordănescu după ce Gică Hagi l-a lăudat pe Ianis Hagi şi a dat de înţeles că trebuie să fie la EURO 2024 21:50 Eliza Samara – Wang Yidi (vineri, 07:30, AntenaPLAY), duel pentru sferturile de finală de la WTT Champions Incheon 2024 21:37 VideoAlimentele care le dau energie „tricolorilor” din naţionalele de tineret ale României! Puştii le recomandă tuturor românilor 21:29 Cum a trăit Toto Wolff momentul în care Lewis Hamilton i-a spus că pleacă la Ferrari: „Cred că a fost dificil pentru el” 20:30 Anunţul lui Andrei Nicolescu după decizia teribilă primită de Dinamo: „Vom ataca”! Planul „câinilor” pentru a scăpa de sancţiune! Vezi toate știrile
Pe același subiect
Gala de MMA Hexagone 14 este LIVE azi în AntenaPLAY de la ora 21:30
FIGHT • 10 feb., 21:20
Gala de MMA Hexagone 14 a fost în AntenaPLAY. Un român luptă în Franța
Înfrângere dureroasă pentru Diana Belbiță! Adversara i-a fracturat mâna la finalul primei runde
FIGHT • 4 feb., 18:13
Înfrângere dureroasă pentru Diana Belbiță! Adversara i-a fracturat mâna la finalul primei runde
Moment istoric în MMA! Prima femeie din Arabia Saudită care semnează cu o promoție puternică
Fight • 31 ian., 13:41
Moment istoric în MMA! Prima femeie din Arabia Saudită care semnează cu o promoție puternică
Gala Hexagone MMA Paris este LIVE VIDEO în AntenaPLAY, vineri 26 ianuarie de la 21:30
Fight • 26 ian., 23:59
Gala Hexagone MMA Paris a fost LIVE VIDEO în AntenaPLAY
Bomba începutului de an: ”Vrem să îl aducem pe Conor McGregor la următoarea gală Heroes MMA”
FIGHT • 15 ian., 16:12
Bomba începutului de an: ”Vrem să îl aducem pe Conor McGregor la următoarea gală Heroes MMA”