Închide meniul

TOP 10 meciuri istorice din MMA, cu Florian Ceafalău! Locul 9 – Ronda Rousey vs Holly Holm

Reclamă

Florian Ceafalău Publicat: 10 noiembrie 2020, 12:21

TOP 10 meciuri istorice din MMA, cu Florian Ceafalău! Locul 9 – Ronda Rousey vs Holly Holm

Profimedia Images

Ronda Rousey vs Holly Holm

Am vorbit în primul articol (Locul 10 – Royce Gracie vs Gerard Gordeau) despre cât de mult a însemnat Royce Gracie pentru MMA, și cum a transformat cu totul felul în care sunt văzute artele marțiale în ultimii 27 de ani. UFC 1 a dat startul unei discipline ce avea să devină o industrie de miliarde și să influențeze milioane de practicanți de arte marțiale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
LOCUL 9 – Ronda Rousey vs Holly Holm

Ce a însemnat Royce pentru MMA, ca sport, a însemnat Ronda Rousey pentru MMA-ul feminin. O practicantă de Judo foarte bună, Ronda a fost vicecampioană mondială în 2007, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2008 și dublă campioană Pan Americană. În 2011, Ronda a început un drum pe care nicio femeie nu visa să meargă. Americanca a reușit să facă din MMA-ul feminin un sport recunoscut și acceptat de toate marile promoții. 

De altfel, președintele UFC, Dana White, era total împotriva MMA-ului feminin, până la Ronda. Acesta a declarat în mai multe ocazii că singurul motiv pentru care a început să lase femeile să participe la meciuri de MMA în UFC a fost Ronda Rousey. Aceasta a fost prima femeie ce a semnat cu UFC, în noiembrie 2012, și declarată direct campioana categoriei. Mișcarea avea să fie una genială, ce a generat sute de milioane de dolari companiei, Ronda devenind un star internațional rapid.

Puțini știu că la baza carierei Rondei stă un român. Leo Frîncu, fost campion mondial de lupte greco-romane, a fost unul dintre oamenii ce au antrenat-o pe Ronda la începutul carierei. Acesta a fost decisiv mai ales în probabil cel mai dificil moment și anume convingerea mamei Rondei să își lase fiica să intre în MMA. După cum am aflat de-a lungul carierei, mama acesteia a avut o influență enormă asupra ei și a fost convinsă cu greu să își lase fiica să treacă de la Judo la MMA.

Reclamă
Regina PPV-urilor vândute: peste 6 milioane!

De când a intrat în MMA, Ronda a făcut furori. Primele 7 meciuri au fost câștigate în prima rundă, majoritatea în mai puțin de 1 minut, prin armbar, o tehnică articulară pe cot provenită din Judo. Popularitatea Rondei a fost oglindită în numărul impresionant de PPV (sistemul american de a plăti pentru a vedea gala) vândute. Dacă cineva își face griji că Ronda nu a fost unul dintre cei mai mari sportivi din istoria MMA-ului, și masculin și feminin, se poate uita pe topul celor mai vândute gale.

Ronda Rousey este pe locul 3 în topul celor mai ”vânduți” sportivi din istoria UFC, după Conor McGregor și Brock Lesnar, acesta din urmă având uriașul avantaj de proveni din wrestling, ceea ce a transferat o masă importantă de fani din WWE în UFC. Per total, Rousey a vândut peste 6 milioane de PPV în întreaga sa carieră, o sumă uriașă având în vedere că întreaga ei carieră în UFC a durat 3 ani!

Reclamă 4 / 0/3

TOP 10 PPV vândute de UFC
1. McGregor vs Khabib – 2,400,000 PPV
2. McGregor vs Diaz 2 – 1,600,000 PPV
3. McGregor vs Diaz 1 – 1,317,000 PPV
4. Usman vs Masvidal – 1,300,000 PPV
5. McGregor vs Alvarez – 1,300,000 PPV
6. Lesnar vs Mir – 1,300,000 PPV
7. McGregor vs Aldo – 1,200,000 PPV
8. Lesnar vs Carwin – 1,160,000 PPV
9. Rousey vs Holm – 1,100,000 PPV
10. Rousey vs Nunes – 1,100,000 PPV

Ieșire dureroasă din scenă

Ronda Rousey a fost exemplul perfect de sportiv potrivit cu antrenor nepotrivit. Edmond Tarverdyan este de departe cel mai slab antrenor din istoria MMA-ului. Armeanul a ajuns de râsul lumii după cele două meciuri pierdute de Ronda Rousey, înfrângeri ce au dus, din păcate, la retragerea acesteia din MMA. Tarverdyan nu doar că nu a fost în stare să o facă pe aceasta să evolueze din puncte de vedere tehnic, dar a avut influențe negative în toate aspectele carierei Rondei. Din păcate, un fenomen și un diamant precum Ronda a colaborat cu cel mai incompetent antrenor din istoria MMA-ului. Dacă ar fi avut puterea să schimbe antrenorul la timp, Ronda ar fi continuat să fie imaginea MMA-ului feminin și în 2020.

Nu îmi place să dau exemple din înfrângeri, dar meciul dintre Rousey și Holm a fost de departe cel mai important meci de MMA din partea feminină a acestui sport. A fost momentul de maxim al popularității Rondei și un moment de răscruce în acest sport. Această înfrângere a însemnat ieșirea din scena a unuia dintre cei mai importanți atleți din istoria MMA-ului, înfrângerea ce a urmat, cu Nunes, fiind doar picătura ce a umplut paharul.

Din păcate, cele două înfrângeri suferite au fost extrem de dureroase, la propriu dar mai ales la figurat. O femeie puternică dar o fire sensibilă, Ronda s-a retras definitiv după ce a fost făcută KO de Holly Holm și Amanda Nunes. Din păcate, scena MMA-ului este mult mai săracă de 4 ani, dar Ronda a lăsat în spate o moștenire imensă. Toate femeile care practică MMA în UFC, și chiar în celelalte promoții de top, îi datorează acest lucru într-o oarecare parte Rondei Rousey.

Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
25
apr.
0:39
Gigi Becali l-a comparat pe Florinel Coman cu Diego Maradona: „Asta a făcut la FCSB!”. Propunere în direct de 500.000 de euro
25
apr.
0:21
Decizia luată de Gigi Becali, după gafa colosală a lui Ştefan Târnovanu din Sepsi – FCSB 2-2: „Înseamnă că nu vede bine!”
25
apr.
0:07
„Mi-am bătut joc!” Ştefan Târnovanu şi-a asumat toată răspunderea după Sepsi – FCSB 2-2. Răspuns la ameninţările lui Gigi Becali
25
apr.
0:05
Cât de gravă e accidentarea lui Florinel Coman, din Sepsi – FCSB! Anunţ înaintea confruntării cu Gică Hagi: „Să rupem blestemul!”
23:40 Cum poate deveni FCSB campioană, după remiza cu Sepsi! Roş-albaştrii, la un pas de titlu 22:40 Sepsi – FCSB 2-2. Coman s-a „rupt”, Târnovanu a gafat. Sărbătoarea de titlu a roş-albaştrilor se amână, după un meci de coşmar! 22:40 Fabrizio Romano a anunţat că Xavi va rămâne la Barcelona! Cine l-a făcut pe antrenorul catalanilor să se răzgândească 22:35 VIDEOImagini COLOSALE din vestiarul Unirii Slobozia, după promovarea în Liga 1! S-a sărbătorit pe „modelul” Inter 22:30 VIDEOAEK – Panathinaikos 3-0 şi Aris – Olympiacos 1-1 au fost în AntenaPLAY! Pas uriaş spre titlu pentru AEK. Probleme pentru Lucescu 22:26 Florinel Coman s-a accidentat în Sepsi – FCSB! Lovitură pentru „Mbappe”, înainte de EURO 2024 Vezi toate știrile
Citește și