Am vorbit în primul articol (Locul 10 – Royce Gracie vs Gerard Gordeau) despre cât de mult a însemnat Royce Gracie pentru MMA, și cum a transformat cu totul felul în care sunt văzute artele marțiale în ultimii 27 de ani. UFC 1 a dat startul unei discipline ce avea să devină o industrie de miliarde și să influențeze milioane de practicanți de arte marțiale.
LOCUL 9 – Ronda Rousey vs Holly Holm
Ce a însemnat Royce pentru MMA, ca sport, a însemnat Ronda Rousey pentru MMA-ul feminin. O practicantă de Judo foarte bună, Ronda a fost vicecampioană mondială în 2007, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2008 și dublă campioană Pan Americană. În 2011, Ronda a început un drum pe care nicio femeie nu visa să meargă. Americanca a reușit să facă din MMA-ul feminin un sport recunoscut și acceptat de toate marile promoții.
De altfel, președintele UFC, Dana White, era total împotriva MMA-ului feminin, până la Ronda. Acesta a declarat în mai multe ocazii că singurul motiv pentru care a început să lase femeile să participe la meciuri de MMA în UFC a fost Ronda Rousey. Aceasta a fost prima femeie ce a semnat cu UFC, în noiembrie 2012, și declarată direct campioana categoriei. Mișcarea avea să fie una genială, ce a generat sute de milioane de dolari companiei, Ronda devenind un star internațional rapid.
Puțini știu că la baza carierei Rondei stă un român. Leo Frîncu, fost campion mondial de lupte greco-romane, a fost unul dintre oamenii ce au antrenat-o pe Ronda la începutul carierei. Acesta a fost decisiv mai ales în probabil cel mai dificil moment și anume convingerea mamei Rondei să își lase fiica să intre în MMA. După cum am aflat de-a lungul carierei, mama acesteia a avut o influență enormă asupra ei și a fost convinsă cu greu să își lase fiica să treacă de la Judo la MMA.
Regina PPV-urilor vândute: peste 6 milioane!
De când a intrat în MMA, Ronda a făcut furori. Primele 7 meciuri au fost câștigate în prima rundă, majoritatea în mai puțin de 1 minut, prin armbar, o tehnică articulară pe cot provenită din Judo. Popularitatea Rondei a fost oglindită în numărul impresionant de PPV (sistemul american de a plăti pentru a vedea gala) vândute. Dacă cineva își face griji că Ronda nu a fost unul dintre cei mai mari sportivi din istoria MMA-ului, și masculin și feminin, se poate uita pe topul celor mai vândute gale.
Ronda Rousey este pe locul 3 în topul celor mai ”vânduți” sportivi din istoria UFC, după Conor McGregor și Brock Lesnar, acesta din urmă având uriașul avantaj de proveni din wrestling, ceea ce a transferat o masă importantă de fani din WWE în UFC. Per total, Rousey a vândut peste 6 milioane de PPV în întreaga sa carieră, o sumă uriașă având în vedere că întreaga ei carieră în UFC a durat 3 ani!
