Închide meniul

TOP 10 meciuri istorice din MMA, cu Florian Ceafalău! Locul 8 – Nogueira vs Bob Sapp

Reclamă

Florian Ceafalău Publicat: 12 noiembrie 2020, 15:57

TOP 10 meciuri istorice din MMA, cu Florian Ceafalău! Locul 8 – Nogueira vs Bob Sapp

Youtube

Nogueira vs Bob Sapp

Am vorbit în primele două episoade despre două meciuri ce au însemnat începuturile MMA-ului, masculin respectiv feminin. Astăzi vom vorbi despre una dintre cele mai spectaculoase forme de MMA, un show inventat în vremurile antice și adaptat perfect de japonezi, așa numitele ”freak shows”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Încă de pe vremea gladiatorilor, oamenii au avut plăcerea de a venea lupte între forțe disproporționate. Fie că era vorba de 1 contra 3, bărbați vs femei, pitici vs giganți, oameni vs animale și așa mai departe, freak show-urile au atras un număr important de oameni în arene. Japonezii au știut să adapteze perfect aceste nevoi ale oamenilor și au oferit câteva meciuri de-a dreptul epice.

LOCUL 8 – Nogueira vs Bob Sapp

Dacă UFC 1 a însemnat startul MMA-ului în forma modernă, greul acestui drum a fost dus de promoția japoneză Pride. Mână în mână cu celebrul circuit de kickboxing K-1, Pride a oferit meciuri antologice și a creat superstaruri mondiale din niște sportivi ce nu aveau o altă scenă de expunere, UFC fiind doar o promoție „underground”. Lansat la doar 4 ani de la UFC 1, în octombrie 1997, Pride a oferit o rețetă cu totul diferită față de UFC. 

Japonezii au avut alte reguli, cum ar fi interzicerea loviturilor de cot dar permiterea loviturilor de picior la cap când adversarul este căzut. De asemenea, prima rundă dura 10 minute, iar celelalte două câte 5 minute, iar meciul se judeca per total, nu în sistemul pe runde ca în UFC. Pe lângă diferențele de regulament, Pride a venit și cu un concept diferit de meciuri. Confruntările nu se făceau în funcție de un clasament, ci mai mult după dorințele publicului. Astfel am ajuns să vedem unii dintre cei mai buni luptători din lume față în față cu unii sportivi ce debutau în MMA, sau aveau un palmares dezastruos.

Preferații japonezilor au fost însă uriașii. Aceștia erau puși să lupte uneori între ei, dar de cele mai multe ori cu adversari mult mai mici decât ei. Astfel am ajuns să avem celebrele ”freak shows” ce au oferit deliciul fanilor și au ajutat enorm la dezvoltarea și popularizarea MMA-ului la nivel mondial.

Reclamă

Fedor (1,83m), atârnat de mâna gigantului Hong-man Choi (2,18m)

Nu se poate face o listă de sportivi ce au participat în celebrele freak shows fără să îi menționăm pe:

Meciul dintre Nogueira si Bob Sapp este exemplul perfect de freak show, atât prin natura celor doi luptători, ci și prin cum s-a desfășurat. La momentul meciului, în 2002, Bob Sapp abia apăruse pe scena luptelor din Japonia, și încă nu avusese cariera… să îi spunem unică, pe care viitorul i-o rezervase. Americanul câștigase primele 2 meciuri din carieră, prin KO în prima repriză. A urmat meciul cu Rodrigo Nogueira, cel care avea să ajungă o legendă a acestui sport. 

Reclamă 4 / 0/3

Brazilianul nu era un începător, ca Sapp, având 16 victorii și 1 înfrângere la ora meciului și tocmai ce câștigase centura de campion în Pride la categoria grea, dar așa cum ne obișnuiseră japonezii, asta nu conta deloc. Practic, aceștia au pus campionul să lupte cu un colos cu 2 meciuri în palmares. Rezultatul a fost unul pe măsură.

Dacă de obicei freak show-urile se termină repede cu victoria sportivului mai valoros, aici lucrurile au fost puțin dramatice. Chiar la începutul meciului, Sapp îl ridică pe Nogueira de jos și îl trântește direct în cap, o manevră ce, fără exagerare, l-ar fi putut costa viața pe Nogueira. Sapp nu se oprește aici ci îl bate bine de tot pe Nogueira timp de 10 minute. Evident extenuat, americanul nu mai are energie să lupte și Nogueira îl prinde într-o tehnică articulară în runda a doua. 

Un meci ce poate fi revăzut oricând. La 18 ani de la disputare, Nogueira vs Sapp rămâne un etalon greu de egalat în MMA-ul modern. Freak show-urile au fost, cum spuneam, o parte importanta din istoria acestui sport și, făcute cu cap, ar putea atrage un public important și în 2020, când MMA-ul a evoluat spre un sport ”regularizat” de tot felul de comisii. Dar să nu îi subestimăm niciodată pe japonezi. În MMA, ei au inventat apa caldă.

Citește și – Locul 10 – Royce Gracie vs Gerard Gordeau

Citește și – Locul 9 – Ronda Rousey vs Holly Holm

Reclamă
Recomandări
  • Nogueira vs Bob Sapp a rămas un ”clasic”
  • Japonezii au inventat meciurile ”freak show”
  • Unii sportivi au făcut carieră din astfel de meciuri

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
18
apr.
23:57
PAOK – Club Brugge 0-2. Răzvan Lucescu a ratat calificarea în semifinalele Conference League! Dueluri „de foc” în semifinale
18
apr.
23:50
„Steaua fără nume!” Marcel Răducanu, verdict despre sezonul de vis făcut de FCSB! Mesaj direct pentru echipa lui Gigi Becali
18
apr.
23:45
„Nu vreau să creez tensiune!” Vlad Chiricheş, mesaj ferm pentru Edi Iordănescu: „Regret că am spus asta! M-am hazardat!”
18
apr.
23:38
„Să dea mai mult, la cât sunt plătiți!” Ioan Ovidiu Sabău și-a atacat jucătorii după Oțelul – U Cluj 2-1!
18
apr.
23:14
Scene uluitoare cu Emiliano Martinez în Lille – Aston Villa. La un pas să fie eliminat! A dansat ca în finala Cupei Mondiale
18
apr.
23:12
„Ne lipsește partea financiară! Avem cel mai mic buget!” Dorinel Munteanu, strigăt de ajutor după calificarea în finala Cupei
18
apr.
22:47
Dan Nistor s-a prăbuşit emoţional după înfrângerea cu Oţelul: „Frustrant şi dureros! Mulţi nu vom dormi la noapte!”
18
apr.
22:41
„E dureros!” Alex Chipciu și-a turnat cenușă în cap după ce și-a dat autogol în Oțelul – U Cluj! A vorbit și despre noul obiectiv
18
apr.
21:55
„Mulți patroni încearcă să îl imite” Ovidiu Burcă, laude la scenă deschisă pentru Gigi Becali! A spus și de ce are succes FCSB
18
apr.
21:43
Oţelul – Corvinul este finala Cupei României! Gălăţenii s-au calificat după un autogol marcat de Chipciu în minutul 90
Vezi toate știrile
Citește și