Am vorbit în primele două episoade despre două meciuri ce au însemnat începuturile MMA-ului, masculin respectiv feminin. Astăzi vom vorbi despre una dintre cele mai spectaculoase forme de MMA, un show inventat în vremurile antice și adaptat perfect de japonezi, așa numitele ”freak shows”.
Încă de pe vremea gladiatorilor, oamenii au avut plăcerea de a venea lupte între forțe disproporționate. Fie că era vorba de 1 contra 3, bărbați vs femei, pitici vs giganți, oameni vs animale și așa mai departe, freak show-urile au atras un număr important de oameni în arene. Japonezii au știut să adapteze perfect aceste nevoi ale oamenilor și au oferit câteva meciuri de-a dreptul epice.
LOCUL 8 – Nogueira vs Bob Sapp
Dacă UFC 1 a însemnat startul MMA-ului în forma modernă, greul acestui drum a fost dus de promoția japoneză Pride. Mână în mână cu celebrul circuit de kickboxing K-1, Pride a oferit meciuri antologice și a creat superstaruri mondiale din niște sportivi ce nu aveau o altă scenă de expunere, UFC fiind doar o promoție „underground”. Lansat la doar 4 ani de la UFC 1, în octombrie 1997, Pride a oferit o rețetă cu totul diferită față de UFC.
Japonezii au avut alte reguli, cum ar fi interzicerea loviturilor de cot dar permiterea loviturilor de picior la cap când adversarul este căzut. De asemenea, prima rundă dura 10 minute, iar celelalte două câte 5 minute, iar meciul se judeca per total, nu în sistemul pe runde ca în UFC. Pe lângă diferențele de regulament, Pride a venit și cu un concept diferit de meciuri. Confruntările nu se făceau în funcție de un clasament, ci mai mult după dorințele publicului. Astfel am ajuns să vedem unii dintre cei mai buni luptători din lume față în față cu unii sportivi ce debutau în MMA, sau aveau un palmares dezastruos.
Preferații japonezilor au fost însă uriașii. Aceștia erau puși să lupte uneori între ei, dar de cele mai multe ori cu adversari mult mai mici decât ei. Astfel am ajuns să avem celebrele ”freak shows” ce au oferit deliciul fanilor și au ajutat enorm la dezvoltarea și popularizarea MMA-ului la nivel mondial.
Fedor (1,83m), atârnat de mâna gigantului Hong-man Choi (2,18m)
Nu se poate face o listă de sportivi ce au participat în celebrele freak shows fără să îi menționăm pe:
- 1. Bob Sapp – 1,96m și 160kg, provenit din fotbal american
- 2. Akebono – 2,03m și 150kg, provenit din Sumo
- 3. Hong-man Choi – 2,18m și 160kg, provenit din lupte coreene
- 4. Zuluzinho – 2,01m și 180kg, provenit din vale tudo
- 5. Butterbean – 1,80m și 170kg, provenit din box
- 6. Takayama – 1,96m și 125kg, provenit din wrestling
- 7. Giant Silva – 2,18m și 175kg, provenit din wrestling
- 8. James Thompson – 1,96m și 120kg, provenit din rugby
- 9. Bobby Ologun – 1,85m și 100kg, vedetă TV
- 10. Semmy Schilt – 2,12m și 130kg, cu mențiunea că Schilt a ajuns apoi o legendă în Kickboxing, dar în MMA a avut un palmares de 26-14, pierzând printre altele 3 meciuri cu Yuri Kondo, care avea 1,80m și 77kg. De altfel, Schilt a ajuns să câștige primul titlu K-1 la 10 ani de când începuse să lupte în Japonia.
Meciul dintre Nogueira si Bob Sapp este exemplul perfect de freak show, atât prin natura celor doi luptători, ci și prin cum s-a desfășurat. La momentul meciului, în 2002, Bob Sapp abia apăruse pe scena luptelor din Japonia, și încă nu avusese cariera… să îi spunem unică, pe care viitorul i-o rezervase. Americanul câștigase primele 2 meciuri din carieră, prin KO în prima repriză. A urmat meciul cu Rodrigo Nogueira, cel care avea să ajungă o legendă a acestui sport.
