Te uiți la cursele de Formula 1 și te întrebi ce truc va mai folosi Verstappen pentru a-l ține în urmă pe Lando Norris. În acest moment, pare a avea resurse inepuizabile.
Ce s-a întâmplat la sprint
În cursa de sprint i-a mers de minune. După ce a fost depășit de Lando în virajul al treilea – Curba Remus –, Verstappen a revenit și a depășit pe interior în următorul viraj. După aceea, pilotul olandez a pus aproximativ jumătate de secundă pe tur între el și piloții McLaren. Piastri, care a profitat de lupta celor doi, a urcat pe locul secund, dar nu l-a mai putut pune în pericol pe Max.
Dar o cursă de sprint are aproximativ 100 de kilometri, iar una normală cel puțin 305, și nu se fac schimburi de pneuri, decât în cazuri extreme. Lungimea unei curse de sprint – în Austria au fost 23 de tururi – îi avantajează pe cei de la Red Bull, pentru că este distanța optimă pentru monoposturile RB20 în raport cu uzura cauciucurilor. După 80-90 de kilometri, mașinile lor încep să nu se mai „înțeleagă” atât de bine cu pneurile medii, în timp ce monoposturile McLaren sunt încă în intervalul optim. Asta s-a văzut foarte bine în Spania și în ambele curse din Austria.
Cu ce modificări au venit actorii principali
Cei de la McLaren au adus câteva modificări aerodinamice importante la Spielberg. Au schimbat suspensiile frontale și elementele laterale ale aripii din față, pentru a dirija cât mai bine aerul pe lângă roțile anterioare și pentru a găsi o mai bună gestionare a curentului de aer la viteze mici. Au modificat „beam wings”, acele elemente aerodinamice care preiau aerul ieșit prin difuzor. S-au făcut modificări și în zona radiatorului.
După ce au avut un upgrade aerodinamic important în Spania, cei de la Red Bull nu au raportat îmbunătățiri aerodinamice deosebite în Austria. La cursa următoare, cea de la Silverstone, se așteaptă însă o evoluție semnificativă.
În ultimele zile s-a discutat mult despre faptul că Verstappen a testat recent monopostul din 2022, RB18, la Imola (testarea unui monopost anterior nu e interzisă de regulament). Problema principală a mașinii actuale, RB20, este că, la trecerea peste denivelări și vibratoare înalte – cum s-a întâmplat la Monaco -, devine greu controlabilă. RB18 nu avea această problemă și cei de la Red Bull încearcă rezolvarea prin revenirea la variante mai vechi.
Care sunt avantajele Red Bull, care sunt avantajele McLaren
Verstappen e mai rapid pe liniile drepte și în virajele de viteză mare, însă piloții McLaren beneficiază de o tracțiune mai bună și au îmbunătățit extraordinar comportamentul mașinilor în virajele de viteză mică și medie. Ajutați și de configurația aripii anterioare – despre care concurența Red Bull susține că ar avea deformări mai mari decât cele admise de regulament -, ei ies mai bine din viraje. Când însă se rulează în regim DRS, cei de la Red Bull sunt dominanți. Cum sunt trei zone DRS pe un traseu relativ scurt, este clar de ce Max a fost primul și la sprint, și în ambele sesiuni de calificări.
Vitezele de top ale celor mai rapizi piloți sunt comparabile. Vinerea, Verstappen a atins o viteză maximă de 332 kilometri pe oră, George Russell a avut una de 323, iar viteza de top a lui Lando Norris a fost de 321 kilometri pe oră.