Trupul neînsufleţit al lui Helmut Duckadam a fost adus la Arena Naţională. Foştii colegi şi fanii îi pot aduce un ultim omagiu „Eroului de la Sevilla”.
Printre cei care au venit deja la Arena Naţională să îl omagieze pe Helmut Duckadam se află Miodrag Belodedici şi Viorel Moldovan.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Helmut Duckadam a ajuns la Arena Naţională
Update 22:00: Fanii din Peluza Sud au ajuns la priveghiul lui Helmut Duckadam. Mesajele afişate, la Arena Naţională, de suporterii Stelei.
Update 19:40: Fanii lui Dinamo au trimis o coroană de flori la Arena Naţională: „Helmut, Respect! Suporterii dinamovişti”, a fost mesajul scris pe coroană.
Update 19.10: Fanii din Peluza Nord au ajuns la Arena Naţională. „Duckadam, Duckadam! Te vom iubi mereu, te vom iubi mereu!„, au scandat aceştia în timp ce au aprins torţe şi fumigene. Au afişat şi un banner uriaş.
Update 18.40: Marius Lăcătuş şi-a luat rămas bun de la Helmut Duckadam! „Fiara”, cu lacrimi în ochi: „Este prea dureros!”
Update 18.30: George Ogăraru a venit la priveghiul lui Helmut Duckadam alături de portarii Academiei Steaua.
„Un moment foarte greu, cu foarte multă durere. Mult regret, dar și cu amintirea unui om extraordinar, care a lăsat în spate o moștenire, probabil, de neegalat. O moștenire pe care trebuie să o lăsăm și copiilor, Academia Stelei a adus astăzi portarii aici, ei să poată să ducă mai departe ceea ce el a început.
Ar trebui să meargă aceste cuvinte (n.r. „Apără Duckadam!”) din generație în generație, să le dea încredere portarilor că nimic nu e imposibil. El a demonstrat asta, recordul lui nu a fost doborât”, a declarat George Ogăraru.
Update 16:00: La Arena Naţională au venit şi mulţi dintre componenţii Stelei 86. Victor Pițurcă, Marius Lăcătuș, Anghel Iordănescu, Tudorel Stoica, Adrian Bumbescu şi Ștefan Iovan sunt numai câţiva dintre cei care au ajuns la catafalcul lui Helmut Duckadam. Aceştia au adus o coroană de flori roş-albastre.
Update 15:30: Peste 5.000 de oameni au trecut pe la Arena Naţională pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Helmut Duckadam.
Update 15:00: Ion Ţiriac a venit să îşi ia rămas bun de la Helmut Duckadam.
„Un mare sportiv, un mare român, care a plecat puţin prea devreme. Recordul lui va dăinui multă vreme. Trebuie să onorăm un asemenea om şi să îi purtăm amintirea cu noi cât mai lung”, a declarat Ion Ţiriac despre regretatul Helmut Duckadam.
Update 14:30: Jucătorii FCSB-ului, însoţiţi de preşedintele Valeriu Argăseală şi managerul general Mihai Stoica au venit să îi aducă un ultim omagiu lui Helmut Duckadam. Mihai Stoica a plâns. Cu toţii sunt vizibil afectaţi de decesul fostului preşedinte de imagine al FCSB-ului. (IMAGINI ÎN GALERIA FOTO)
Familia lui Helmut Duckadam, prin soţia regretatului portar al Stelei, Alexandra, a făcut apel să îi fie respectată intimitatea în aceste momente foarte dificile. Văduva lui Duckadam preciza că Helmut Duckadam va fi incinerat, aceasta fiind rugămintea „Eroului de la Sevilla”, pe care familia a decis să o respecte.
La Arena Naţională a fost deschis accesul pentru ca fanii şi toţi cei care l-au iubit pe Helmut Duckadam să îşi ia rămas-bun de la „Eroul de la Sevilla”. Miodrag Belodedici a adus o coroană de flori din partea FRF, alături de secretarul general adjunct Gabriel Bodescu şi Răzvan Rotaru.
Helmut Duckadam a încetat din viaţă luni, în jurul orei 11:00, din pricina unui accident vascular hemoragic. „Eroul de la Sevilla” a fost operat pe cord deschis în luna septembrie a acestui an şi se afla în recuperare. El a ajuns de urgenţă la Spitalul Militar. Medicii au făcut tot posibilul pentru a-i salva viaţa, dar, din nefericire, au fost nevoiţi să constate decesul.
Duckadam a suferit numeroase intervenţii chirurgicale în ultimii ani. El mărturisea că a constatat primele probleme cardiovasculare înainte să apere cele 4 penalty-uri în finala de la Sevilla.
Helmut Duckadam a avut o carieră fabuloasă
Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959.
A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
Odată cu venirea în Bucureşti, a început şi ascensiunea lui ca jucător. Primul meci mare îl face la Bucureşti, în întâlnirea retur cu A.S. Roma din Cupa Cupelor, din toamna lui 1984, când la 0-0, în minutul 87, a apărat un penalty.
Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în faţa jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.
Helmut Duckadam era cunoscut drept ”Eroul de la Sevilla”
Imediat după meciul care a fost televizat de postul naţional, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieşit nechemaţi în stradă să se bucure pentru izbânda fotbaliştilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni şi au ocupat esplanada să-şi întâmpine campionii. În aproape toate colţurile ţării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost practic una albă.
După cinci zile de la finala de la Sevilla, într-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, printre care evident şi Duckadam, antrenorii Ienei şi Iordănescu, plus preşedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.
Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista „France Football”.
Un anevrism axilar a pus capăt neaşteptat carierei lui Helmuth Duckadam. Se afla la un foc de tabără, pe malul Mureşului, când a alunecat, s-a sprijinit pe mână şi, probabil, cheagul de sânge s-a deplasat blocând circulaţia în braţul drept. S-a dus la medicul din sat dar a ajuns urgent la Bucureşti unde a fost operat şi i-a fost salvat braţul.
După încheierea activităţii de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliţia de frontieră din judeţul Arad, dar s-a pensionat din motive medicale.
- Jucătorul pentru care Gică Hagi a insistat la Farul! Mesajul pe care i l-a transmis lui Gică Popescu: „Bă, e bombă. Adu-l!”
- Petrolul – Universitatea Craiova 0-0, în grupele Cupei României! Metalul Buzău – Dinamo s-a terminat 0-0! „Câinii”, şanse mici de calificare
- Mihai Stoica știe cum se poate rezolva conflictul dintre Aaron Boupendza și fanii Rapidului: „Se va face pace”