Închide meniul
Foto

Petre Condrat, multiplul campion mondial la canoe, promotorul SUP-ului care vrea să ducă acest sport la nivel de performanță

Antena Sport Publicat: 30 mai 2022, 14:51 / Actualizat: 29 ianuarie 2024, 15:36

Petre Condrat promovează SUP

Petre Condrat, multiplul campion mondial la canoe, promotorul SUP

Petre Condrat promovează SUP / Arhivă personală

  • Petre Condrat e multiplul campion mondial la canoe
  • Bosnia – România (7 iunie, 21:45, Antena 1) şi România – Finlanda (11 iunie, 21:45, Antena 1)

Cu o carieră de invidiat pentru orice sportiv și cu multiple performanțe mondiale la canoe, obținute prin dorință, ambiție, multă muncă și extrem de multe sacrificii, Petre Condrat se implică activ în descoperirea și formarea de noi campioni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De data aceasta nu se limitează la canoe, ci s-a îndreptat către un al doilea sport de care s-a îndrăgostit imediat ce l-a practicat pentru prima oară, în urmă cu aproximativ 10 ani, Stand Up Paddle, pe scurt, SUP.

În termeni simpli, SUP înseamnă vâslit din picioare, pe o placă special concepută pentru acest sport, activitate care se învață în mai puțin de 20 de minute. În plus, este un sport care antrenează toți mușchii corpului și relaxează mintea. “O plimbare pe lac este întotdeauna benefică pentru oricine, indiferent care este scopul urcării pe placa SUP”, este de părere Petre Condrat, care, actualmente, antrenează și sportivii din Lotul Olimpic de Canoe al României.

Reclamă

Petre Condrat, un deschizător de drumuri ce promovează un sport care este pe lista Jocurilor Olimpice

De altfel, el este singurul multiplu campion mondial “made in România” care promovează SUP-ul la nivel de sport de performanță, mai ales că acest sport urmează a fi inclus pe lista Jocurilor Olimpice, în câțiva ani.

În plus, avantajul antrenării pe placa SUP cu gândul de performanță mondială, cântărește mult și la nivel de mândrie proprie, un viitor campion la SUP fiind un deschizător de drumuri în această direcție.

Reclamă

Condrat își face timp pentru cei interesați de SUP și oferă, cu răbdare, informații despre tehnica de urcare și menținere pe placa SUP, atât în Parcul IOR din București, cât și pe lacul Snagov, unde lucrurile nu stau cu nimic diferit. Îndiferent de locul de plimbare ales, acesta oferă același profesionalism și răbdare tuturor celor interesați de acest sport.

În prezent, alături de o întreagă echipă, organizează prima ediție a competiției Dracula SUP’er Race, găzduită, pe 5 iunie, de Complexul Sportiv Nicolae Navasart, care se vrea a fi anuală și, totodată, și etapă de concurs la Snagov.

Practic, este vorba de un festival nautic de o zi, unde pasionații de SUP se vor putea întrece într-o cursă de 10 km pe lacul Snagov. Festivalul include ateliere gratuite de inițiere în Stand Up Paddle pentru copii și adulți, iar cursa se adresează inclusiv celor care se urcă pentru prima oară pe placa SUP.
Festivalul include, pe lângă cursa de 10 km , și curse scurte de tehnical race dar și premii.

Reclamă 4 / 0/3

Venind cu perspective și abordări diferite, Petre Condrat vorbește puțin despre ce înseamnă să practici SUP în România, oferă explicații utile celor care sunt interesați să urce pe placa SUP sau să-și ghideze copiii către acest sport.

Într-un interviu deschis, antrenorul vorbește despre suișurile și coborâșurile din această zonă sportivă, încă oarecum nișată, dar și despre ce s-ar putea face pentru a duce acest sport către cele mai înalte culmi.

Petre Condrat e multiplul campion mondial la canoe / Arhivă personală
Petre Condrat e multiplul campion mondial la canoe / Arhivă personală

Sporturile nautice încep să capteze din ce în ce mai mult atenția în România. Tu ești campionul nostru mondial la canoe care acum vrea să ducă SUP-ul la nivel de performanță. De fapt, ești singurul campion mondial care se implică activ în promovarea SUP. Ce provocări ai? Te ajută renumele tău în sport, ca și nivel de încredere al oamenilor în tine ca antrenor, pe placa SUP?

În primul rând, nu toate sporturile nautice au început să capteze atenția, ci mai mult Stand Up Paddle-ul, care, de fapt, a urcat foarte mult în ierarhie ca și sport practicat pe apă, ca sport de masă.

Eu m-am îndrăgostit de acest sport imediat ce am urcat pentru prima oară pe placă iar acum, scopul meu este să-l promovez la nivel de performanță, să formez campioni pentru România, pe care să-i duc la campionate naționale, europene, mondiale.

Din păcate, există multe provocări în acest sens pentru că oamenii încă sunt reticenți din cauza lipsei de promovare și de informare, în primul rând.
În plus, tocmai din această lipsă de informare, oamenilor le este teamă să urce pe placa de SUP.

În realitate, acest sport este foarte ușor și poate fi învățat imediat, atât de un copil cât și de o persoană cu vârstă înaintată. Tehnica este foarte simplă, iar eu, de cele mai multe ori, nu las pe nimeni să se urce pe placă fără o discuție în prealabil.

Reclamă

Cred că cei 20 de ani de când practic canoe și faptul că sunt multiplu campion mondial cântăreșc, cumva, în ceea ce privește nivelul de încredere al oamenilor pentru a urca pe placa SUP, sub supraveghrea mea. Au fost, într-adevăr, câțiva oameni care mi-au spus că le este mai comod să primească informații și sfaturi despre SUP direct de la mine.

SUP este o activitate pentru care trebuie să ai echilibru și să fii relaxat într-un mediu care se miscă, adică pe apă. Ce șanse are o persoană care nu stă prea bine la capitoul echilibru și nici nu înoată, să urce totuși pe o placă SUP?

Este foarte ușor de urcat pe placă în ciuda faptului că pare complicat. În primul rând placa este foarte stabilă, este făcută pentru începători și, practic, în 2 minute oricine poate să se ridice pe placă și să vâslească.

Dar până să să se ridice, noi îi învățăm tehnicile de ridicare, de vâslit, dar și cum să-și mențină echilibru odată ce s-au ridicat. E mult mai simplu decât pare.
Toată lumea se teme de acest echilibru care este, de fapt atât de simplu… Din experiența mea de 7 ani de când sunt în domeniu, orice client care s-a urcat pe placă a putut vâsli destul de bine și de corect după primele 5 minute. Trebuie doar atenție la sfaturile mele. Evident că poți să faci și baie chiar și la final, când vrei să cobori de pe placă, dar asta se întâmplă dacă ignori sfaturile legate de tehnica de coborâre de pe placă. Sunt extrem de puține de astfel de cazuri, oricum.

Petre Condrat e multiplul campion mondial la canoe / Arhivă personală
Petre Condrat e multiplul campion mondial la canoe / Arhivă personală

Ce dificultăți ai întâmpinat, până acum, în calitate de proprietar al unui astfel de business și care ar fi cele mai importante aspecte care te-ar ajuta în dezvoltarea acestei afaceri pornită din pasiune?

Oamenii sunt reticenți din cauza lipsei de informare și promovare. Deocamdată, acest sport nu este luat în serios prea mult, din păcate, nici de către presă. Probabil că după ce va fi sport olimpic, va mai câștiga ceva teren. Eu am pornit promovarea SUP-ului din pură pasiune, nu prea am primit vreun fel de ajutor din partea vreunui sponsor, deocamdată. Nici Federația nu are cum să ajute pentru că SUP-ul nu este un sport olimpic și doar sporturile olimpice primesc bani de la Stat. Așa că, cel mai mare ajutor pe care l-aș putea primi, deocamdată, ar fi mai mult interes pentru promovarea acestui sport și susținere financiară din partea unor sponsori cu aceeași viziune ca și a mea.

Vrei sa formezi campioni mondiali pt România. De unde dorința asta și ce te-ar ajuta cel mai mult pentru a ajunge acolo?
Da, vreau să formez campioni pentru că și eu am fost campion de mai multe ori, mondial, european. Este dorința oricărui antrenor să ajungă să aibă sportivi campioni care să-i urmeze exemplul.

Sa presupunem că o mamă vrea să își îndrume copilul către performanță mondială în SUP. La ce să se ațtepte în primă fază și care ar fi cel mai important lucru pe care ar trebui să- l știe pentru copilul ei?

În primul rând ar trebui să ia legătura cu mine să-i explic despre ce este vorba, apoi să începem antrenamentele.
Copilul trebuie să testeze prima oară, să vadă dacă îi place, apoi să înțeleagă exact despre ce sacrificii este vorba pentru performanță înaltă și să decidă dacă are sau nu disponibilitate și dorință pentru așa ceva. Performanța înseamnă sacrificiu, multe antrenamente, 2-3 antrenamente pe zi, cu cantonamente. Sunt multe dar, în primul rând, trebuie să aibă dorința de a face performanță.

SUP-ul este pe lista sporturilor candidate la Jocurile Olimpice. Ca și campion mondial la canoe știi ce înseamnă sacrificiul, iar ca antrenor, ți-ai dus sportivii până la Jocurile Olimpice. După cât timp de antrenamente un copil cu potențial ar putea urca pe podium pentru prima oară?

Da, SUP-ul este pe lista JO, în 2024 va fi o etapă demonstrativă la Paris, iar din 2028 va fi probă olimpică. Sacrificiul este imens, dar în momentul în care ai rezultate, sacrificiul nu mai este resimțit ca un sacrificiu.

Un copil cu calități deosebite poate ajunge campion și în 3-4 ani. Depinde cum se implică acel copil în antrenamentele date de antrenor. Trebuie să treacă prin mai multe etape de juniorat, tineret și apoi la seniori… Durează, dar dacă este un copil excepțional, rezultatele vin mai repede, clar.

Antrenezi pe placa SUP de ani buni. Considerând evoluția acestui sport, în România, comparabil cu alte țări, îl vezi ca pe un sport cu potențial mare la noi în țară?

Da, antrenez SUP de ani de zile, dar mai mult ca și sport de masă. Evoluția este imensă, într-adevăr , dar comparabil cu alte țări care au deja și fete și băieți campioni mondiali, noi încă bâjbâim. Și asta tot din cauza lipsei de promovare.
Cluburile private nu au puterea de a duce SUP-ul la acest nivel pentru că trebuie investit foarte mult timp dar și bani. Noi timp am investit, dar bani nu am avut de unde, așa că am rămas cu mult în urmă. Însă, din ceea ce am văzut la competițiile organizate până acum, avem ceva șanse să ajungem și noi la campionatele mondiale cu sportivi destul de buni.

Luând în calcul lipsa de o promovare sănătoasă, implicit a popularității, ai spune că este un sport și o afacere care ar merita investiții de timp, efort și bani? Ce te motivează pe tine, personal, în a merge mai departe, deși nu este un business ușor de susținut la momentul actual?

Mă motivează dorința de a vedea sportivi care să meargă la un campionat mondial și să fie acolo în liga mare, în elita mondială. În plus eu iubesc acest sport care este și extrem de relaxant, frumos și sănătos. Este un sport care merită, are potențial.

Ce presupune un antrenament de începător/ avansat/ sportiv care tinde către performanță?

Un antrenament de începător înseamnă ieșitul pe placă, se învață corect tehnica de vâslit și apoi plimbarea pe lac. Avansații au antrenamente puțin mai intense, pe lungimi diferite de apă, deja aici se vorbește de zeci de km de vâslit, pe zi, iar apoi când intensitatea crește la 80-100 % deja vorbim de performanță, adică 5000-6000 de kilometri vâsliți pe apă . Cam asta e paritatea.

Ce urmează pentru tine în vara asta? După Dracula SUP’er Race, se mai pregătesc alte evenimente?

În vara asta urmează antrenamente atât în parcul IOR cât și pe lacul Snagov. Organizăm tabere pentru copii unde aceștia se pot antrena mai mult timp sub supravegherea noastră, mai avem în plan și alte competiții. De obicei pe paginile de Instagram și Facebook anunțăm ce evenimente avem.

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
19:11 CSM Bucureşti – Dunărea Brăila 35-35! „Thriller” în Liga Naţională de handbal! Brăilencele au reuşit o revenire de senzaţie 18:51 Victor Angelescu, dezvăluire de ultimă oră în scandalul materialelor pirotehnice: „Ştiam că fanii dau cu torţe cu FCSB” 18:50 Sandro Tonali, acuzat de Federaţia Engleză că a pariat din nou! De câte ori a încălcat regulamentul după transferul la Newcastle 18:12 Reacţie categorică a presei din Scoţia, după anunţul făcut de Ianis Hagi: „Este impresionant” 18:00 Tudorel Stoica a reacţionat după declaraţiile lui Gică Hagi despre fiul său, Ianis: „A exagerat, îi face rău băiatului lui” 17:42 Dani Alves şi Robinho, desfiinţaţi de un fost coechipier: „Dacă îi făceau asta fiicei mele, nu mai eram la interviu acum” 16:59 Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală din Antalya! Românca, fără set pierdut de la revenirea în circuit 16:57 Bocciu şi ceilalţi doi ultraşi ai Rapidului rămân în arest! Decizia de ultimă oră a instanţei 16:43 VideoCamelia Bălțoi prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari știri ale zilei de 28 martie 16:39 Andrei Borza a reacţionat, după ce a fost pus la zid de Edi Iordănescu! Replica fundaşului de la Rapid după escapada de la Iaşi Vezi toate știrile