Surprinzător este faptul că în 1914, anul declanșării Primului Război Mondial, campionatul din Anglia nu s-a întrerupt, iar titlul a fost câștigat de Everton. A urmat însă o pauză de patru ani, între 1915 și 1919, perioadă în care mulți dintre jucătorii profesioniști s-au înrolat în armată.
Chiar și în acele vremuri grele, fotbalul nu a dispărut definitiv. Existau echipe formate din soldați, se juca chiar și în lagărele pentru prizonieri, dar existau și echipe de fotbal feminin în fabricile din Marea Britanie.
Meciul din "no man's land"
Există o mulțime de mărturii care descriu un meci de fotbal jucat între soldații englezi și germani, în ziua de Crăciun a anului 1914.
"Câțiva englezi au scos o minge din tranșee și a început un meci de fotbal. A fost ceva fantastic și în același timp ciudat. Mulțumită fotbalului și Crăciunului, dușmanii de moarte s-au comportat ca și cum ar fi fost prieteni de-o viață", este mărturia din jurnalul lui Kurt Zehmisch, locotenent german în Primul Război Mondial, redată de ESPN.
Al Doilea Război Mondial, cea mai lungă pauză de fotbal
Pe 8 septembrie 1939, englezii anunțau că toate meciurile de fotbal, cu excepția celor organizate de forțele armate, sunt suspendate. A urmat cea mai lungă pauză de fotbal din istorie, care a durat șase ani, până în 1945.
Nici atunci, însă, meciurile nu au dispărut de tot. Soldații erau încurajați să joace fotbal pentru a se menține în formă și s-au organizat inclusiv câteva amicale pentru strângeri de fonduri, dar și pentru a-i încuraja pe britanici să se înroleze în armată. Potrivit revistei Picture Post, până în aprilie 1940, 629 de jucători profesioniști din Anglia au schimbat echipamentul de joc cu uniforma militară. Spre exemplu, fotbaliștii lui Liverpool formau o bună parte din Regimentul Regelui, iar căpitanul lui Bolton Wanderers, Harry Goslin, a decedat pe frontul din Italia, în 1944.
Marele îngheț din 1963 – fotbalul suspendat pentru 10 săptămâni
Ultima pauză forțată din Anglia s-a produs în iarna dintre 1962 și 1963. S-au înregistrat atunci cele mai scăzute temperaturi din istorie (-20 de grade Celsius) și ninsori abundente, iar competițiile fotbalistice au fost înghețate, la propriu, timp de zece săptămâni. Nu s-a mai jucat aproape deloc, de la Crăciun până pe 11 martie.
Amânarea partidelor a dus la o aglomerare a programului competițional. Spre exemplu, Manchester United, câștigătoarea Cupei Angliei din 1963, a fost nevoită să joace 24 de meciuri în interval de o lună și jumătate.
- În Primul și în Al Doilea Război Mondial, competițiile fotbalistice au fost întrerupte
- Meciurile nu au dispărut de tot în acele perioade, pentru că soldații jucau fotbal în tranșee
- Fotbalul din Anglia a mai avut o pauză de zece săptămâni, în 1963
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- „Cea mai proastă repriză făcută vreodată” Gică Hagi nu s-a ferit de cuvinte după înfrângerea cu Oţelul: „Doare, v-am zis că e un an greu”
- Imaginile deznădejdii! Cum a fost surprins Gică Hagi după ce Farul a fost învinsă în prelungiri de Oţelul lui Dorinel Munteanu!
- Dorinel Munteanu s-a descătuşat după ce l-a învins pe Hagi: „Victoria este meritată!” Anunţ despre meciul cu FCSB