Închide meniul

Când fotbalul se oprește: cele mai lungi pauze din istorie

Reclamă

Antena Sport Publicat: 31 martie 2020, 14:15

Când fotbalul se oprește: cele mai lungi pauze din istorie

iwm.org.uk

Fotbalul s-a întrerupt și în timpul celor două războaie mondiale

Surprinzător este faptul că în 1914, anul declanșării Primului Război Mondial, campionatul din Anglia nu s-a întrerupt, iar titlul a fost câștigat de Everton. A urmat însă o pauză de patru ani, între 1915 și 1919, perioadă în care mulți dintre jucătorii profesioniști s-au înrolat în armată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar și în acele vremuri grele, fotbalul nu a dispărut definitiv. Existau echipe formate din soldați, se juca chiar și în lagărele pentru prizonieri, dar existau și echipe de fotbal feminin în fabricile din Marea Britanie. 

Meciul din "no man's land"

Există o mulțime de mărturii care descriu un meci de fotbal jucat între soldații englezi și germani, în ziua de Crăciun a anului 1914.

"Câțiva englezi au scos o minge din tranșee și a început un meci de fotbal. A fost ceva fantastic și în același timp ciudat. Mulțumită fotbalului și Crăciunului, dușmanii de moarte s-au comportat ca și cum ar fi fost prieteni de-o viață", este mărturia din jurnalul lui Kurt Zehmisch, locotenent german în Primul Război Mondial, redată de ESPN. 

Al Doilea Război Mondial, cea mai lungă pauză de fotbal

Pe 8 septembrie 1939, englezii anunțau că toate meciurile de fotbal, cu excepția celor organizate de forțele armate, sunt suspendate. A urmat cea mai lungă pauză de fotbal din istorie, care a durat șase ani, până în 1945. 

Reclamă

Nici atunci, însă, meciurile nu au dispărut de tot. Soldații erau încurajați să joace fotbal pentru a se menține în formă și s-au organizat inclusiv câteva amicale pentru strângeri de fonduri, dar și pentru a-i încuraja pe britanici să se înroleze în armată. Potrivit revistei Picture Post, până în aprilie 1940, 629 de jucători profesioniști din Anglia au schimbat echipamentul de joc cu uniforma militară. Spre exemplu, fotbaliștii lui Liverpool formau o bună parte din Regimentul Regelui, iar căpitanul lui Bolton Wanderers, Harry Goslin, a decedat pe frontul din Italia, în 1944. 

Marele îngheț din 1963 – fotbalul suspendat pentru 10 săptămâni

Ultima pauză forțată din Anglia s-a produs în iarna dintre 1962 și 1963. S-au înregistrat atunci cele mai scăzute temperaturi din istorie (-20 de grade Celsius) și ninsori abundente, iar competițiile fotbalistice au fost înghețate, la propriu, timp de zece săptămâni. Nu s-a mai jucat aproape deloc, de la Crăciun până pe 11 martie. 

Amânarea partidelor a dus la o aglomerare a programului competițional. Spre exemplu, Manchester United, câștigătoarea Cupei Angliei din 1963, a fost nevoită să joace 24 de meciuri în interval de o lună și jumătate. 
 

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări

Cine va fi golgheterul Ligii 1?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23
apr.
23:37
VIDEOLeicester – Southampton a fost live în AntenaPLAY. Liderul din Championship, victorie categorică
23
apr.
23:29
„Nu am mai trăit aşa ceva în viaţa mea!” Zeljko Kopic s-a prăbuşit emoţional, după ce Dinamo a fost învinsă de Botoşani
23
apr.
23:19
Ce a spus Bogdan Andone după victoria uriaşă cu Dinamo despre momentul în care a „explodat” la arbitri şi a văzut cartonaşul roşu
23
apr.
23:12
„Începe hegemonia FCSB-ului?” Răspunsul dat de Mihai Pintilii! Roş-albaştrii, la un pas de primul titlu după nouă ani
23
apr.
23:01
Marius Şumudică, sfătuitorul din umbră al lui Valeriu Iftime! Cum s-a implicat la Botoşani: „Îi mulţumescu mult!”
23
apr.
22:53
AS.ro LIVE | Alexandru Corneschi este invitatul lui Dan Pavel. Poveştile de senzaţie ale celui mai rapid maratonist român
23
apr.
22:50
Dennis Politic a cedat şi a transmis un mesaj categoric, după Botoşani – Dinamo 2-1: „Suntem penibili!”
23
apr.
22:20
„Ceva nu se leagă!” Răzvan Patriche, la pământ după ce Dinamo a fost învinsă în prelungiri de Botoşani
23
apr.
22:18
Ionel Dănciulescu a găsit principalul vinovat după ce Dinamo a fost învinsă de FC Botoşani: „Interpretează foarte prost”
23
apr.
21:59
Dinamo Bucureşti – Skjern Handbold 28-27, în turul sferturilor European League
Vezi toate știrile
Citește și