Miodrag Belodedici a decis să rămână în fosta Iugoslavie în decembrie 1988. Pentru că nu s-a mai întors, la începutul lui 1989, la Forban, Steaua l-a declarat dezertor și l-a trimis pe Puiu Iordănescu să ”negocieze” înapoierea sa. În van. A fost suspendat 10 luni, apoi a ajuns la Steaua Roșie Belgrad. Situația politică se încingea în țara vecină.
13 mai 1990. Stadionul ”Maksimir”, Zagreb. Dinamo, echipa din localitate, are meci cu Steaua Roșie Belgrad. ”Deja se simțea în aer miros de război”, spune Belo la AS.ro LIVE. Pe scurt, croați contra sârbi, catolici vs ortodocși. În plus – și acest lucru contează enorm – peste 3.000 de ultrași de la Belgrad, oamenii din ”Delije”, fac deplasarea. Pe teren se află gazdele, ”Bad Blue Boys”. Se iese la încălzire. Boban sau Suker vs Prosinecki, Savicevic, Pancev sau Penev. Belodedici e într-un colț. ”Ni se spusese încă de la aterizare să fim precauți (n.r. – Uniunea Democratică a lui Franjo Tudjman se impusese clar, naționalismul croat mustea prin toți porii), dar eu nu mă gândeam la război”, spune Belo.
AS.ro LIVE | Vezi mai jos declaraţiile lui Miodrag Belodedici
Două ore baricadați în vestiar!
Imaginile sunt greu de vizualizat. Cei de la ”Bad Blue Boys” rup gardul, pătrund pe gazon. Forțele de securitate sunt depășite numeric. Zvonimir Boban are 22 de ani. Vede un milițian – pe Refik Ahmetovic, etnic sârb – care bătea croații. Aleargă spre el și, cu o lovitură în piept, îl doboară. Peste ani, Ahmetovic declara că ar fi putut riposta, gândindu-se chiar să tragă…”Ni s-a spus să fugim spre vestiare. Ne-am baricadat acolo. O ploaie de obiecte cădea din tribune. Mulți dintre colegii mei erau înarmați cu pistoale. De fapt, cam toți, cred că eram singurul fără armă”, adaugă Belo. ”Am stat vreo două ore închiși în vestiar, am privit pe un gemuleț de la baie, care dădea spre stadion tot ceea ce se petrece. Apoi ne-am suit într-un blindat, am plecat direct spre aeroport. Meciul nu s-a mai jucat, campionatul s-a întrerupt”, mai adaugă Belo. Unii spun că este o exagerare, pentru că oricum granițele Iugoslaviei erau fragile, dar despre meciul din 13 mai se vorbește ca despre ”partida ce a pornit un război”…
În 1992, după ce Cornel Drăgușin și Cornel Dinu au mers la Belgrad după Miodrag Belodedici, pentru a-l convinge că nu va mai avea de suferit în România, primul jucător din lume cu două trofee de Champions League cu două echipe diferite, se întoarce în țară. Nu înainte de a cuceri, cu Steaua Roșie, în 1991, trofeul continental.
AS.ro LIVE e de luni până vineri, de la 10.30