Închide meniul

Lando e noul prinț de Monaco! Comentariul lui Adrian Georgescu după victoria pilotului de la McLaren

Publicat: 26 mai 2025, 8:00 / Actualizat: 26 mai 2025, 10:44

Comentarii
Lando e noul prinț de Monaco! Comentariul lui Adrian Georgescu după victoria pilotului de la McLaren

Lando Norris / Profimedia Images

Lando e noul prinț de Monaco. După cum știe toată lumea, la Monaco e foarte greu să depășești. În general, dacă pilotul din pole nu pierde întâietatea în primul viraj, e greu să-i mai iei victoria. Voi reveni mâine cu niște concluzii despre această cursă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Foarte interesante – și, ca de obicei la Monaco, foarte importante – au fost calificările. Doi piloți au strălucit în acest weekend la Monaco

Charles, ca la el acasă

Unul este Charles Leclerc, ”the local boy”. Monegascul e constant foarte bun pe această pistă. A dominat clar toate cele trei antrenamente oficiale, precum și prima sesiune de calificări. De altfel, mai ales datorită lui, Ferrari a avut un reviriment neașteptat. Având însă în vedere specificul acestui circuit, rămâne de văzut dacă scuderia va confirma evoluția bună și în următoarele curse.

Apoi, din urmă a răsărit Lando Norris. Englezul l-a bătut pe Charles cu 0,011 secunde în Q2. Apoi, în Q3, a făcut nu unul, ci două tururi rapide pe softuri.

De ce au preferat cei de la McLaren soft-urile în calificări

După cum scriam, pneul soft de la Monaco, specificația C6, a fost special construit pentru această cursă. Ar părea de la sine înțeles că e 100% anvelopa de folosit în calificări. Numai că ”moliciunea” sa oferă nu doar o aderență bună, ci și deplasări laterale în virajele lente, fiind și foarte sensibilă la supraîncălzire. De aceea, unii piloți – printre care Leclerc, în Q2 – au încercat să facă și tururi de calificare cu mediile. În ceea ce-l privește pe monegasc, a fost cu o secundă mai lent cu mediile decât fusese cu soft-urile în Q1.

Reclamă
Reclamă

O problemă cu gumele medii este că ele sunt foarte utile în cursă. Echipele primesc însă dreptul de-a folosi de-a lungul unui weekend doar patru seturi de astfel de gume.

Gume preîncălzite special mai puțin

Alții au încercat să optimizeze performanța soft-urilor într-un mod foarte interesant. Regulamentul spune că pneurile pot fi încălzite, în stare de repaus, doar până la 70 de grade Celsius și pentru o durată de maximum două ore. În mod normal, aceasta ar trebui să fie temperatura pneurilor în momentul în care învelitoarele electrice sunt date jos și mașinile ies de la boxe spre circuit. Să nu preîncălzești gumele până la 70 de grade înseamnă că ele vor intra în fereastra ideală de temperatură mai târziu. Ceea ce, cum s-a întâmplat și la Imola, poate fi ceva de dorit pe o astfel de pistă. O altă măsură interesantă pentru acest tip de circuit este umflarea anvelopelor la o presiune mai mare. Aceasta duce la o rigidizarea mai mare a pereților laterali, fiind îmbunătățită stabilitatea în virajele rapide.

Bazându-se pe datele extrase din antrenamente, cinci piloți erau deciși să nu folosească gumele medii în calificări, păstrând un set nou pentru cursă. Mai ales că, fiind obligatorii două opriri, putea fi aleasă o strategie cu două montări de anvelope medium. Aceștia au fost Oscar Piastri, Lando Norris, Lewis Hamilton, Isack Hadjar și Liam Lawson.

Reclamă

Cum i-a smuls Lando sceptrul lui Leclerc

Pe cei de la McLaren i-a ajutat echilibrul aerodinamic excelent al mașinii, care uzează mai puțin gumele. Puntea din față a primit o apăsare aerodinamică sporită, fără a compromite balanța. Aceasta a dus la un comportament supravirator, unul dorit în acest context, pe o pistă cu multe viraje de viteză mică. Supravirarea ajută la rotirea monopostului în curbe și uzează mai puțin pneurile roților motoare.

Unul dintre cele două tururi rapide ale lui Lando, realizate în Q3, nu doar că l-a așezat pe prima poziția a grilei. A reprezentat și recordul absolut pe circuitul de la Monaco. Este o performanță extraordinară, având în vedere că aici puterea motorului aproape că nu contează. E prima oară în patru ani când Charles Leclerc nu obține prima poziție a grilei în acest Mare Premiu.(Dacă doriți să vedeți unde a câștigat Lando și unde a pierdut Charles, aveți aici un articol bun.)

În tururile rapide, ceea ce pierdea Leclerc în T1 recupera în T2. În T3, McLaren-ul a făcut diferența. Până în penultimul viraj, SF-25 a avut un mic avantaj și a fost practic pe pole position. Charles a fost în fața lui Norris aproape pe tot parcursul turului, de la virajul 4 la virajul 17.

Trecerea peste vibratoare însă destabiliza mai mult monopostul Ferrari, care a pierdut pole-ul în penultimul viraj.

Și, a doua zi, șansa de a obține încă o victorie acasă.

 

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Va ajunge FCSB în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor?
Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
21:24
LIVE TEXTUniversitatea Craiova – FC Argeș 0-0. Oltenii lui Mirel Rădoi, la primul meci al sezonului pe “Oblemenco”
21:23
România, duel cu Canada în primul meci pentru locurile 9-12 de la Campionatul Mondial de nataţie
21:10
Hermannstadt – Metaloglobus 2-2! Primul punct în Liga 1 pentru nou promovată
21:02
Două schimbări în lotul FCSB-ului pentru “dubla” cu Shkendija. Lista trimisă la UEFA de campioană
20:40
VideoJurnal AntenaSport | Goana după aur
20:37
VideoJurnal AntenaSport | Iute ca săgeata
1 EXCLUSIVSimona Halep, aproape de o colaborare spectaculoasă în tenis: “Am vorbit deja cu ea” 2 Cele mai tari transferuri din vara din 2025 | Florian Wirtz, transferat de Liverpool. Trent Alexander-Arnold, la Real Madrid 3 Un jucător de la CFR Cluj și-a reziliat contractul din cauza restanțelor salariale! 4 Mihai Rotaru face curăţenie la Universitatea Craiova: “Paguba e mare sezonul acesta”. Câţi jucători pleacă din Bănie 5 Horaţiu Moldovan şi-a găsit echipă! Portarul naţionalei României se întoarce în La Liga 6 Gigi Becali a iertat un titular de la FCSB pe care l-a făcut praf: “M-a mirat! N-a fost el”
Citește și