"Comitetul Director a aprobat ieri (luni, n. r.) planul pentru ca echipa să participe la o viitoare Superligă europeană a cluburilor", a fost declarația lui Bartomeu.
Se pare că proiectul care a fost considerat drept nerealizabil începe să devină real. O ligă a marilor cluburi, care ar face ca cele mai importante nume din Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța, să abandoneze competiția internă și formatul Champions League.
De ce este nevoie de o Super Liga?
Care ar fi însă motivul pentru o asemenea competiție? În mod cert, banii. Noua structură ar urma să fie susținută financiar de banca americană JP Morgan, a anunțat New York Times la sfârșitul anului trecut. Estimările arată că încasările anuale ale fiecărui club participant ar fi de aproximativ 500 de milioane de euro.
Prin comparație, Real Madrid a primit aproximativ 88 de milioane de euro de la UEFA atunci când a câștigat Champions League în 2016.
Super Liga, anunțată pentru 2022
Jurnaliștii de la As.com au anunțat că Super Liga va începe în 2022 și va avea o organizare similară cu cea a Ligii Nord-Americane de Baschet (NBA), cu meciuri tur-retur și un play-off pentru a decide câștigătoarea.
Totuși, formatul actual de UEFA Champions League este programat să expire abia în 2024, cel puțin în momentul de față.
Florentino Perez, președintele lui Real Madrid, este printre arhitecții acestui proiect. Dorința sa principală este ca marile cluburi, precum al său, să lase în urmă competițiile naționale și să formeze o ligă europeană care s-au juca pe un sezon întreg.
Rămâne de văzut cum va fi afectat fotbalul intern dacă un asemenea proiect devine realitate. Rivalitățile locale și tensiunile între jucători sunt cele care îi țin pe fani în priză.