Cât a costat ceremonia de deschidere de pe Sena, de la JO de la Paris 2024. Evenimentul spectaculos din această vară a costat statul francez o sumă uriaşă. Ceremonia de deschidere de pe Sena a avut loc pe 26 iulie 2024.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, un eveniment spectaculos desfăşurat pe Sena, a costat aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit unui raport anexat la proiectul de lege a finanţelor Franţei pentru 2025, relatează Le Monde.
Cât a costat ceremonia de deschidere de pe Sena, de la JO de la Paris 2024. Prima cifră oficială
Potrivit calculelor Le Monde, bazate pe cifrele furnizate în raport privind efortul financiar public în domeniul sportului, se pare că Jocurile Olimpice de la Paris au costat statul francez şi colectivităţile locale cel puţin 2,8 miliarde de euro. Previziunile iniţiale erau de 1,47 miliarde de euro şi apoi au ajuns la 2,4 miliarde de euro.
Raportul de 102 pagini oferă o primă cifră oficială privind costul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice pe Sena: „aproximativ 100 de milioane de euro”.
Această cifră corespunde strict sumelor alocate de comitetul de organizare, fără a lua în considerare costul pentru stat al garantării securităţii evenimentului. În iulie, Le Canard Enchaîné menţiona un cost total de 122 de milioane de euro. Cu titlu de comparaţie, ceremonia de la Londra 2012, de pe stadionul Wembley, a costat aproximativ 30 de milioane de euro.
În această vară, la Paris, a avut loc ediţia cu numărul treizeci și trei a Jocurilor Olimpice de vară. Ceremonia de deschidere a avut loc pe data de 26 iulie 2024, iar cea de închidere pe 11 august 2024. Timp de 3 săptămâni, capitala Franţei a găzduit 329 de probe sportive, în cadrul a 32 de sporturi.
Ceremonia de deschidere de la JO de la Paris 2024 a stârnit adevărate controverse
Evenimentul de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a stârnit controverse semnificative printre creştini. Totul a pornit de la un spectacol care a prezentat personaje drag queen așezate ca în pictura Le Festin des Dieux de Jan van Bijlert. Opera înfățișează diferiți zei greci participând la un banchet pe Muntele Olimp. Mulți au perceput spectacolul ca ironie faţă de Cina cea de Taină. Cu toate acestea, Sărbătoarea zeilor este la rândul ei o parodie a picturii lui da Vinci. Artistul a găsit o metodă pentru a-i picta pe Hristos şi apostolii săi sub masca unui subiect mitologic.
După declanșarea acestui scandal, directorul artistic al ceremoniei a reacţionat. Thomas Jolly a declarat că nu s-ar fi inspirat de Cina cea de Taină. Organizatorii și-au cerut scuze, subliniind că spectacolul a fost menit să celebreze diversitatea și toleranța comunității, nu să își bată joc de credințe religioase.