Interviu pe larg cu Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare de Counter Strike din lume. La jumătatea lunii ianuarie, românca Ana Dumbravă a primit cea mai inaltă distincție din CS:GO.
Într-o gală organizată în Suedia, la Stockholm, Ana a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter Strike din lume.
Interviu pe larg cu Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare de Counter Strike din lume
Ana a povestit, în exclusivitate pentru AS.ro, cum a început drumul ei în eSports și a oferit detalii despre ce presupune această călătorie în lumea jocurilor virtuale. Totodată, ea îi încurajează pe pasionații de jocuri video să ducă pasiunea la următorul nivel, exact cum a făcut și ea.
– Întâi de toate, felicitări pentru premiu, Ana! Ai fost desemnată cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume. Ce înseamnă pentru tine acest premiu și cât de important e? Bănuiesc că vine după mulți ani de activitate în domeniu.
– Acest premiu înseamnă enorm de mult pentru mine, îmi dovedește cât de mult m-am dezvoltat ca jucător, dar și ca persoană în cei 7 ani de carieră. Chiar de la început am visat acest moment și mi-am dorit nespus de mult să ajung pe acel podium. Sper că prin acest rezultat, pot ajuta și alte persoane, care au fost în aceeași situatie ca mine, să își îndeplinească visurile.
– Hai să ne întoarcem la începuturile carierei tale în eSports. Cum a luat naștere această pasiune pentru lumea jocurilor video?
– Sinceră să fiu, mereu am fost pasionată de gaming / jocurile pe PC. Îmi aduc aminte acele momente petrecute împreună cu fratele meu în fața calculatorului. La început trebuia să împărțim un singur calculator și mereu ne băteam pentru el, obișnuiam să ne jucăm diverse jocuri. La un moment dat, familia mea mi-a achiziționat primul meu calculator și pot spune că din acel moment am început cu adevărat să descopăr lumea jocurilor video.
– Care a fost momentul în care te-ai hotărât că vrei să duci această pasiune la următorul nivel?
– Am luat această hotărâre, de a juca la nivel de profesioniști, în momentul în care am descoperit lumea eSports-ului. Acest lucru s-a întâmplat la sfarșitul anului 2014. Atunci am văzut pentru prima dată un eveniment CS:GO pe Twitch. Am simțit această senzație ciudată, ca și cum eu mă joc în locul acelui jucător profesionist.
M-am simțit de–a dreptul conectată cu tot ceea ce se întâmplă în jurul evenimentului: de la sunetele publicului, de la fazele/clutch-urile jucatorilor, absolut totul. În acel moment, mi-am promis că voi ajunge și eu acolo și voi face orice e posibil ca să ajung pe o scenă internațională.
Ana Dumbravă: „Este greu să trăiești cum o face un jucător profesionist!”
– Cât de mult timp petrece un jucător pe zi antrenându-se pentru competiții?
– În general, un jucător profesionist depune un număr mare de ore în fața calculatorului pentru a se dezvolta. Absolut fiecare persoană are un regim diferit și bazat pe nevoile sale. De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că un orar bun este benefic pentru sănătatea fizică și cea mentală.
De obicei, un jucător se antrenează cel puțin 6-8 ore cu echipa sa (anumite pauze sunt necesare: de odihnă, mâncare, sport etc.), aici intervin și orele petrecute individual (jocuri cu prietenii/solo, antrenament pentru reflexe, utilități, teorie etc.). Într-adevăr, este greu să traiești cum o face un jucător profesionist. Anumite sacrificii trebuie făcute pentru a putea ajunge la un nivel înalt.
– In prezent, concurezi pentru Team Nigma. Ne-ai putea spune mai multe? Reprezintă o țară anume? România are astfel de echipe la cel mai înalt nivel?
– Concurez pentru echipa Nigma Galaxy de aproximativ 2 ani de zile. Nigma este un club din Emiratele Arabe care m-a susținut și a făcut tot posibilul să am condiții de înaltă calitate. De asemenea, echipa noastră este internațională, eu fiind singura româncă.
Am luat decizia să mă „deconectez” din scena românească deoarece am considerat că o echipă internațională mă va ajuta să acumulez mai multe informații, să învăț un stil diferit de joc. Sunt și în România totuși echipe cu potențial mare de dezvoltare și jucători foarte talentați care merită să li se acorde o șansă în cele mai înalte ligi.
Ana Dumbravă: „Niciodată nu mi-am pierdut speranța”
– Cât de competitivă e lumea asta a sporturilor virtuale? Ți-a fost greu sa ajungi la cel mai înalt nivel?
– Orice sport competitiv este foarte greu la început. Trebuie să sacrifici enorm de mult și să te dedici strict pe activitatea la care vrei să progresezi. Mereu trebuie să fii informat cu privire la meta-ul jocului, să fii cu un pas înaintea adversarului.
Din experiența mea, pot spune că a fost destul de dificil, ținând cont că a trebuit să îmi las nevoile și timpul personal la o parte. A trebuit să depun un număr enorm de mare în fața jocului și să învăț multe lucruri. Nimeni nu a fost acolo să mă ajute cu acest lucru, doar familia m-a susținut cum a putut. Niciodată nu mi-am pierdut speranța și am continuat să muncesc. Daca îți dorești ceva, îl poți obține.
– Cât de dezvoltat este acest domeniu al eSports în România?
– În momentul de față consider că România este încă în acea perioadă de dezvoltare. Sunt convinsă că se poate face mult mai mult. Avem jucători talentați cu potențial foarte mare, publicul românesc începe să crească, totul începe să dea roade. Sper că în viitorul apropiat Romania va ajunge la acele standarde premium.
– Revenind la tine și la cariera ta, cum arată o zi de competiție pentru Ana Dumbravă?
– Pot spune că o zi de competiție pentru mine este una clasică, având în vedere că nu am niciun mic secret la mijloc. De fiecare dată mă asigur că am avut un somn eficient, o masă corectă și o mentalitate de fier. Având în vedere că „cea mai importantă unealtă a unui jucător este creierul”, încerc să fiu relaxată și sigură pe mine că voi ajuta echipa să câștige.
– Din punct de vedere individual, este limpede: ești cea mai bună din lume. Care este însă cea mai mare realizare alături de echipa ta? Cel mai important turneu câștigat?
– Anul 2022 a fost cel mai favorabil pentru noi. În acest an am obținut toate titlurile ESL mari (Dallas, Valencia, Sweden, Girl Gamer Ceuta) și am avut cele mai bune rezultate de până acum. Sunt foarte mândră de echipa mea și nu ne vom opri din acest drum al succesului.
– Dintre toți cei care se apucă de eSports, câți reușesc să ajungă într-un punct în care să și trăiască din așa ceva? Sunt foarte puțini, nu?
– Din câte am văzut, multe persoane încep această carieră, dar majoritatea se opresc într-un final. Cum am spus mai devreme, acest drum nu este pentru toată lumea. Nu oricine este pregatit să își sacrifice timpul și să își schimbe stilul de viață pentru eSports. Tentația de a te lăsa este foarte mare, aici intervine cât de important este acest lucru pentru tine. Eu nu regret nicio decizie din trecutul meu, sunt în locul unde am visat să fiu. Îmi doresc ca pe viitor lumea să aprecieze mai mult munca noastră, susținerea și prezența lor fiind esențială.
– Care ar fi sfatul tău pentru tinerii din România care visează să ajungă gameri profesioniști?
– Îi sfătuiesc să fie pregătiți pentru noi obstacole și momente dificile, să ignore persoanele care le doresc răul și care nu-i înțeleg, să muncească și să rămână consistenți și să o facă din pasiune. Nu există o cale ușoară sau o scurtătură către succes.
– Crezi că acesta este viitorul? O să ajungă eSports să ocupe un loc și la Jocurile Olimpice de exemplu, într-un viitor mediu spre îndepărtat?
– Esports va ajunge în timp parte din Jocurile Olimpice, dar la bază vor sta tot principii ale sportului tradițional: antrenamentul, teoria, disciplina, munca, perseverența, performanța etc.
- Interviu pe larg cu Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare de Counter Strike din lume
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Alegeri prezidenţiale şi parlamentare 2024 în România. Rezultate, prezenţă la vot, exit-poll-uri. Cine sunt candidaţii din sport
- Cum arată şi cu ce se ocupă acum Dennis Şerban, fostul fotbalist al Stelei şi al lui Dinamo! Lovitura financiară importantă dată de fostul jucător
- Reacţia lui Conor McGregor, după ce a fost condamnat de un tribunal să plătească despăgubiri pentru un viol. Victima a izbucnit în plâns