Închide meniul

Helmut Duckadam a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler

Publicat: 4 decembrie 2024, 10:07

Reclamă
Helmut Duckadam a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional Steaua României” în grad de Cavaler

Helmut Duckadam / Hepta

Helmut Duckadam a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, conform decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Duckadam a decedat, luni, la vârsta de 65 de ani. Peste 5.000 de oameni au mers la Arena Naţională, acolo unde a fost depus trupul neînsufleţit al lui Helmut Duckadam, pentru a-i aduce un omagiu „Eroului de la Sevilla”.

Helmut Duckadam, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare post-mortem a domnului Helmut Duckadam.

Astfel, în semn de omagiu pentru excepţionala carieră sportivă, pentru talentul, pasiunea, devotamentul şi profesionalismul puse în slujba afirmării fotbalului românesc pe plan internaţional, devenind un simbol al performanţelor unei generaţii, Preşedintele României a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler sportivului Duckadam Helmut”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Helmut Duckadam a avut o carieră fabuloasă

Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959.

Reclamă
Reclamă

A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).

Odată cu venirea în Bucureşti, a început şi ascensiunea lui ca jucător. Primul meci mare îl face la Bucureşti, în întâlnirea retur cu A.S. Roma din Cupa Cupelor, din toamna lui 1984, când la 0-0, în minutul 87, a apărat un penalty.

Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în faţa jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.

Reclamă

Helmut Duckadam era cunoscut drept ”Eroul de la Sevilla”

Imediat după meciul care a fost televizat de postul naţional, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieşit nechemaţi în stradă să se bucure pentru izbânda fotbaliştilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni şi au ocupat esplanada să-şi întâmpine campionii. În aproape toate colţurile ţării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost practic una albă.

După cinci zile de la finala de la Sevilla, într-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, printre care evident şi Duckadam, antrenorii Ienei şi Iordănescu, plus preşedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.

Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista „France Football”.

Un anevrism axilar a pus capăt neaşteptat carierei lui Helmuth Duckadam. Se afla la un foc de tabără, pe malul Mureşului, când a alunecat, s-a sprijinit pe mână şi, probabil, cheagul de sânge s-a deplasat blocând circulaţia în braţul drept. S-a dus la medicul din sat dar a ajuns urgent la Bucureşti unde a fost operat şi i-a fost salvat braţul.

După încheierea activităţii de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliţia de frontieră din judeţul Arad, dar s-a pensionat din motive medicale.

Reclamă

Este Daniel Bîrligea cel mai bun atacant pe care îl are România în acest moment?

Loading ... Loading ...
Citește și:
0:11

Ianis Hagi, printre cei mai buni jucători ai lui Rangers, în victoria la scor de tenis! Nota primită de „Prinţ”

0:00

Mohamed Salah i-a doborât recordul lui Wayne Rooney! Performanţa incredibilă a egipteanului, realizată într-un timp mult mai scurt

0:00

Ianis Hagi, două assist-uri în victoria lui Rangers! Arsenal – Manchester United 2-0! Mbappe a ratat un penalty în Athletic Bilbao – Real Madrid 2-1

23:37 4 dec.

Manchester City a rupt „blestemul” şi a demolat-o pe Nottingham Forest! Newcastle şi Liverpool, egal dramatic în cel mai nebun meci al serii

23:32 4 dec.

„Avem nevoie de 10 faze pentru a marca!” Alexandru Mitriţă şi-a lăudat un coechipier, după ce Universitatea Craiova a învins-o pe Petrolul

22:47 4 dec.

VIDEOIanis Hagi, două pase de gol geniale la Rangers! Fiul „Regelui” i-a cucerit pe scoţieni: „Sclipitor!”

1 De ce nu a fost Perez înlocuit mai repede? Analiza lui Adrian Georgescu 2 Transfer şoc în Liga 1 pentru jucătorul la care Gigi Becali renunţă: „Îl va lua CFR Cluj” 3 Gigi Becali vrea să îl transfere pe Louis Munteanu! Oferta pe care a făcut-o pentru atacantul lui CFR Cluj 4 VIDEORomânia – Franţa 8-3, în AntenaPLAY! Victorie de senzaţie a tricolorilor în Stage 2 la Cupa Mondială Echipe Mixte 2024! 5 Mihai Stoica i-a propus lui Gigi Becali un fotbalist din Liga 1: „E bun” 6 FotoIon Ţiriac şi-a îmbogăţit colecţia cu doi super-bolizi Porsche! Una dintre maşini s-a produs în doar 70 de exemplare
Citește și