Închide meniul

Helmut Duckadam a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler

Publicat: 4 decembrie 2024, 10:07

Reclamă
Helmut Duckadam a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional Steaua României” în grad de Cavaler

Helmut Duckadam / Hepta

Helmut Duckadam a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, conform decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Duckadam a decedat, luni, la vârsta de 65 de ani. Peste 5.000 de oameni au mers la Arena Naţională, acolo unde a fost depus trupul neînsufleţit al lui Helmut Duckadam, pentru a-i aduce un omagiu „Eroului de la Sevilla”.

Helmut Duckadam, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare post-mortem a domnului Helmut Duckadam.

Astfel, în semn de omagiu pentru excepţionala carieră sportivă, pentru talentul, pasiunea, devotamentul şi profesionalismul puse în slujba afirmării fotbalului românesc pe plan internaţional, devenind un simbol al performanţelor unei generaţii, Preşedintele României a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler sportivului Duckadam Helmut”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Helmut Duckadam a avut o carieră fabuloasă

Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959.

Reclamă
Reclamă

A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).

Odată cu venirea în Bucureşti, a început şi ascensiunea lui ca jucător. Primul meci mare îl face la Bucureşti, în întâlnirea retur cu A.S. Roma din Cupa Cupelor, din toamna lui 1984, când la 0-0, în minutul 87, a apărat un penalty.

Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în faţa jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.

Reclamă

Helmut Duckadam era cunoscut drept ”Eroul de la Sevilla”

Imediat după meciul care a fost televizat de postul naţional, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieşit nechemaţi în stradă să se bucure pentru izbânda fotbaliştilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni şi au ocupat esplanada să-şi întâmpine campionii. În aproape toate colţurile ţării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost practic una albă.

După cinci zile de la finala de la Sevilla, într-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, printre care evident şi Duckadam, antrenorii Ienei şi Iordănescu, plus preşedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.

Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista „France Football”.

Un anevrism axilar a pus capăt neaşteptat carierei lui Helmuth Duckadam. Se afla la un foc de tabără, pe malul Mureşului, când a alunecat, s-a sprijinit pe mână şi, probabil, cheagul de sânge s-a deplasat blocând circulaţia în braţul drept. S-a dus la medicul din sat dar a ajuns urgent la Bucureşti unde a fost operat şi i-a fost salvat braţul.

După încheierea activităţii de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliţia de frontieră din judeţul Arad, dar s-a pensionat din motive medicale.

Înapoi la Homepage
Reclamă
Recomandări

Va rămâne Radu Drăguşin titular la Tottenham după ce revin Romero şi Van de Ven?

Loading ... Loading ...
Citește și:
1:01

Real Madrid – Celta Vigo 5-2. „Nebunie” de meci în optimile Cupei Regelui! Echipa lui Ancelotti s-a descătuşat în prelungiri

0:59

Haos la Rapid! Aaron Boupendza a refuzat să se întoarcă în Bucureşti! Motivul pentru care e supărat pe giuleşteni

0:41

Manchester United a învins-o cu 3-1 pe Southampton, după ce a revenit de la 0-1. Diallo a reuşit un hattrick

23:43 16 ian.

Mihai Stoica, mesaj vehement despre Luis Phelipe: „Dacă e copilul bolnav nu prea pui poze râzând cu gura până la urechi”

23:36 16 ian.

Echipa lui Andrei Raţiu a fost eliminată în optimile Cupei Spaniei

23:29 16 ian.

Moment controversat în Real Madrid – Celta Vigo! Oaspeţii au reclamat un penalty, iar la faza imediat următoare Kylian Mbappe a deschis scorul

1 A murit Vasile Ardeleanu! Jucătorul căruia i-a rupt piciorul Marius Lăcătuş avea 50 de ani 2 Pe ce loc a urcat Jaqueline Cristian în clasamentul WTA. Va fi cel mai bine clasată jucătoare din România 3 Jaqueline Cristian, performanţa carierei la un turneu de Grand Slam. Suma uriaşă pe care a câştigat-o la Australian Open 4 Jaqueline Cristian și-a aflat adversara din turul 3 de la Australian Open 2025! Posibil meci de gală pentru româncă în optimi 5 Suma încasată de Gabriela Ruse după ce a fost eliminată în turul 2 de la Australian Open. Românca a fost învinsă de Madison Keys 6 Ange Postecoglou a răbufnit după Arsenal – Tottenham 2-1, cu Radu Drăguşin integralist: „E inacceptabil”
Citește și