2CV avea un cost de achizitie mic, intretinerea era simpla si ieftina, iar motorul racit cu aer era usor de intretinut si dezvolta initial doar 9 CP. Consumul era mic, iar cursa lunga a suspensiei oferea un nivel de confort ridicat, masina avand si usoare capacitati off-road datorita garzii la sol mari si a posibilitatii ajustarii amortizoarelor.
Deseori poreclit „umbrela pe roti”, 2CV avea o caroserie distinctiva, cu plafon retractabil din panza, care permitea transportul unor incarcaturi agabaritice. Pana in 1955, acest plafon din panza s-a extins pana aproape de bara spate, acoperind si portbagajul masinii.
Mașina de epocă se remarcă în colecția lui Ion Țiriac
O recenzie tehnica in revista Autocar din 1953 descria modelul ca avand „un design de o ingeniozitate extraordinara, fiind fara indoiala cel mai original model de la aparitia celebrului Ford Model T „. In 2011, The Globe and Mail spunea despre 2CV ca este „o masina cum nu este alta.” Celebrul jurnalist L. J. K. Setright descria 2CV ca „cea mai inteligenta aplicare din toate timpurile a minimalismului pe o masina.
Aceasta ofera o noua definitie rationalitatii.” Cand erau intrebati despre performantele si acceleratia modelului 2CV, multi proprietari spuneau ca “ajunge de la 0 la 100 km/h intr-o zi „.
Cel mai prolific an din punct de vedere al productiei a fost 1974. Vanzarile modelului 2CV au fost revigorate de criza petrolului din 1974, devenind o declaratie de stil a tinerilor, dar si o forma functionala de transport. Noul val de popularitate a fost incurajat si de Citroen, care a organizat diferite “Raiduri” de anduranta intercontinentale in care clientii care-si cumparau un 2CV nou echipat cu un kit P.O. puteau concura in competitii care se intindeau pe mii de kilometri de drumuri desfundate.
Editiile speciale ale acestui model au aparut in 1976: SPOT a fost prima dintre acestea. Modelul expus este editia Charleston, inspirata de curentul Art-Deco: caroserie in doua nuante, schema de culori a modelelor Citroen din anii ’20.
Un 2CV galben a fost condus de James Bond in filmul For Your Eyes Only intr-o urmarire spectaculoasa in care Bond s-a folosit de abilitatile sale unice sa scape de urmaritorii sai in sedanuri Peugeot 504. Acest exemplar are un rulaj de 64.922 de kilometri„, se anunță pe tiriaccollection.ro.
Și Sophie Ayadd are succes în afaceri
Sophie Ayad şi-a deschis o afacere de senzaţie în Miami şi a făcut anunţul pe reţelele sociale. Jurnalista de origine egipteană face avere din vânzarea de haine ale celor mai cunoscuţi designeri.
Ea este stabilită de o lungă perioadă de timp în Statele Unite, acolo unde o are alături pe fiica ei, Ioana Natalia Ţiriac. După o lungă aşteptare, Sophie i-a anunţat pe urmăritorii ei de pe reţelele sociale că a reuşit să deschidă porţile proiectului ei de suflet.
„Împotriva tuturor aşteptărilor! Le mulțumesc în special copiilor și prietenilor mei pentru că au crezut în acest proiect și mi-au oferit tot sprijinul. 2 ani de negocieri intense, multe eșecuri și surprize neaşteptate – dar în sfârșit am reușit să fac asta se întâmple. Este întotdeauna imposibil până atunci când devine posibil„, a transmis Sophie Ayad pe contul ei de Instagram.
Fosta iubită a lui Ion Țiriac are 30 de ani de experiență
Femeia care are doi copii cu Ion Ţiriac are o prezentare spectaculoasă pe site-ul magazinului pe care l-a deschis. Sophie are 30 de ani de experienţă în domeniu.
„În centrul acestei operaţiuni se află vizionara, fondatoarea şi preşedinta noastră, franţuzoaica Sophie Ayad. Născută la Munchen şi crescută în SUA şi Europa, Sophie are o istorie de 30 de ani în industrie, care a început la Munchen şi s-a încheiat în cele din urmă la Miami.
A început să vândă blugi vintage americani tinerilor germani cosmopoliţi la sfârştiul anilor 80, iar în ultimii ani a trecut la concepte mai sofisticate„, se anunţă pe site-ul oficial al magazinului de haine.