Gabriel Băicuş vrea să cucerească vârfurile Everest şi Lhotse, în 24 de ore. Acesta poate deveni primul alpinist român care reuşeşte această performanţă extraordinară, pe care a şi denumit-o „2 vârfuri în 24 de h”. Gabriel a oferit toate detaliile acestei expediţii, în cadrul emisiunii AS.ro LIVE.
„Mă aflu în cort, la tabăra de bază, la 5.300 de metri. Aşteptam cu nerbădare să vorbesc cu voi, cu cei de acasă. M-am aclimatizat. Am adaptat corpul la presiune atmosferică foarte mică şi la temperaturi negative şi la lipsa de oxigen. În această noapte, la ora 2:00, voi pleca spre taberele superioare, pentru a atinge cele două vârfuri, Everest şi Lhotse, în mai puţin de 24 de ore.
Gabriel Băicuş vrea să cucerească vârfurile Everest şi Lhotse, în 24 de ore
Ce înseamnă în mai puţin de 24 de ore? Din momentul în care ating unul din cele două vârfuri, în cazul meu, ating pentru prima oară Everestul, am la dispoziţie 24 de ore să ating vârful Lhotse. La noapte plec din tabăra de la 5.300, ajung la tabăra 2, situată la 6500 de metri. O sa fac o noapte în tabăra 2, după car merg în tabăra 3, situată la 7.100 de metri, după care voi ajunge în tabăra 4, la limita cu zona morţii. De acolo, voi merge către Everest, prima dată şi ideea pe care o am e să ajung pe Everest la răsărit şi pe vârful Lhotse la apus.
Lipsa oxigenului e cea mai mare problemă a noastră. Planul e ca de la 8.000 de metri să urc cu oxigen. Până acolo, voi urca fără oxigen. Când am făcut rotaţiile de aclimatizare, rucsacul meu avea între 12 şi 14 kilograme, cu apă cu tot. La aceste înălţimi, cântăresc înzecit. Simţi cum te adânceşti în zăpadă. Probabil că ruscacul meu de vârf nu va avea mai mult de 10 kilograme. Ar trebui să adăugăm greutatea materialului pe care îl ai pe tine”, a spus Gabriel Băicuş, în cadrul emisiunii AS.ro LIVE.
Gabriel Băicuş: „Suntem 1.500 de oameni în tabăra de bază”
Vârful Everest are 8848 de metri şi este cel mai înalt din lume. Lhotse este al patrulea cel mai înalt, având o altitudine de 8.516 metri. Cu ajutorul proiectului „Himalaya 148”, Gabriel vrea să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.
„S-a nimerit anul acesta să fiu singurul român pentru Everest. Eu am o colaborare cu şerpaşii de mai mulţi ani. Eu coordonez expediţii în Himalaya. Ei sunt oamenii care ne ajută să urcăm. Fără ajutorul lor, ar fi imposibil. Ei montează corzile fixe. Latura lor nu este vizibilă, dar este crucială. Toate taberele de bază sunt construite cu ajutorul lor. Suntem 1.500 de oameni în tabăra de bază, e ca un sat întins pe un km pătrat. Asta ca să vedeţi cât de mult este de muncă.
Vorbim aici de mai multe senzaţii, contează ce fel de zi ai, să ai o zi însorită. Am avut nenunărate stări de bucurie, mi-aduc aminte că am şi plâns, am dat toate emoţiile afară. Depăşisem acel prag de 8.000 de metri, zona morţii. Tot timpul sunt într-o totală precauţie, pentru că expediţia nu se termină când ajungi pe vârf.
Ştii că mai ai cel puţin jumătate până când termini expediţia, care pentru mine se termină în tabăra de bază. Ajungi pe vârf, te bucuri într-adevăr, faci câteva fotografii, însă eşti conştient că pericolul nu s-a încheiat şi că cele mai multe accidente au loc pe coborâre, pentru că eşti obosit, deshidratat. Acel mecanism de supravieţuire e în alertă în continuare”, a mai spus Băicuş.
20 de români au cucerit Everestul
După spusele lui Băicuş, maximum 20 de români au cucerit vârful Everest, de-a lungul timpului. Costurile unei expediţii precum cea în care Băicuş, care va ajunge pe vârfurile Everest şi Lhotse, costă aproximativ 45.000 de euro.
„O expediţie pe Everest e cea mai scumpă dintre toate. Numai permisul de urcare în această zonă costă 11.000 de dolari. Expediţia mea, cu vârfurile Everest şi Lhotse costă undeva la 40-45.000 de euro. Cine mă ajută? Consiliul local al oraşului Nehoiu mă ajută. Au mai fost donatori individuali. Am o agenţie de comunicare care mă ajută. Nu am reuşit să strâng suma totală. Am avut mare noroc, sunt prieten bun cu şerpaşii, care m-au păsuit cu plata. Mi-au spus „haide să îţi dăm această ocazie să încerci să îţi duci visul la bun sfârşit şi apoi vedem cum rezolvăm şi cu plata”.
De pe la 8.000, la 8.848 de metri, se fac aproximativ 9 ore, cu oxigen. Fără oxigen, e foarte greu. Dacă ai o zi frumoasă, poţi sta o oră, poate două ore. Dacă e o zi cu vânt, urâtă, stai 10 minute, faci câteva poze, te bucuri şi pleci spre coborâre. Se urcă pe Everest, se coboară pe Şaua Sudică, urmează apoi ascensiune spre vârful Lhotse. Nu ştiu dacă voi reuşi să fac doar 6-7 ore. E foarte variabil timpul. Planul meu e să cobor de pe vârful Lhotse spre tabăra 2″, a mai spus Gabriel Băicuş.
- Gabriel Băicuş vrea să cucerească vârfurile Everest şi Lhotse
- Bosnia – România (7 iunie, 21:45, Antena 1) şi România – Finlanda (11 iunie, 21:45, Antena 1)
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Alegeri prezidenţiale şi parlamentare 2024 în România. Rezultate, prezenţă la vot, exit-poll-uri. Cine sunt candidaţii din sport
- „Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
- Cum arată şi cu ce se ocupă acum Dennis Şerban, fostul fotbalist al Stelei şi al lui Dinamo! Lovitura financiară importantă dată de fostul jucător