Fostul campion paralimpic sud-african Oscar Pistorius, care va fi eliberat condiţionat vineri, la aproape unsprezece ani de la uciderea iubitei sale Reeva Steenkamp, va avea interdicţie de a discuta cu presa, a confirmat, miercuri, administraţia penitenciară din Johannesburg, citată de AFP.
„La fel ca şi alte persoane aflate în libertate condiţionată, Pistorius nu are dreptul de a acorda interviuri presei”, a subliniat administraţia într-un comunicat, potrivit news.ro. „Faptul că Pistorius este cunoscut publicului larg nu îl face diferit de alţi deţinuţi şi nu justifică un tratament special”, a explicat administraţia penitenciară.
Interdicţia pe care o va avea Oscar Pistorius după ce a primit acceptul de a ieşi din închisoare
Decizia privind eliberarea condiţionată al lui Oscar Pistorius, în vârstă de 37 de ani, a fost luată la sfârşitul lunii noiembrie. Conform legislaţiei sud-africane, o persoană condamnată poate fi eliberată condiţionat după ce a executat jumătate din pedeapsă.
Fostul atlet urmează să fie eliberat vineri dintr-o închisoare de la periferia capitalei Pretoria. Nici ora, nici detaliile logistice nu au fost dezvăluite de autorităţi, din motive de securitate.
Jurnaliştilor prezenţi în afara închisorii nu li se va da posibilitatea „să facă fotografii sau să preia imagini cu Pistorius”, a avertizat administraţia închisorii.
Septuplul campion paralimpic şi dublu amputat la picior, care a devenit o legendă sportivă la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, concurând alături de persoanele valide în proba de 400 de metri, a fost condamnat în apel în 2017 la 13 ani şi cinci luni de închisoare.
În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, el a împuşcat-o de patru ori pe modelul Reeva Steenkamp, în vârstă de 29 de ani.
Oscar Pistorius intrase în istoria sportului înainte de a-şi ucide iubita
În 2012, septuplul campion paralimpic, poreclit „Blade Runner”, cu referire la protezele sale din carbon, a intrat în istoria sportului, concurând alături de atleţi fără handicap în proba de 400 de metri la Jocurile Olimpice de la Londra, o premieră pentru un dublu amputat.
În 2014, Oscar Pistorius a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru omor prin imprudenţă, în urma unui proces care a durat mai multe luni şi care a fost transmis în direct la televiziune. Parchetul a făcut apel, cerând ca acest caz să fie reclasificat ca omor.
O nouă sentinţă de cinci ani de închisoare a fost pronunţată în 2016, o sentinţă considerată în continuare prea blândă de către procuratură. În noiembrie 2017, Curtea Supremă de Apel l-a condamnat definitiv pe Oscar Pistorius la 13 ani şi 5 luni de închisoare, punând capăt unei lungi saga judiciare într-un caz extraordinar.
În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, sportivul sud-african şi-a ucis partenera, modelul Reeva Steenkamp, în vârstă de 29 de ani, trăgând cu o puşcă de vânătoare prin uşa de la baie a dormitorului său din reşedinţa sa ultra-securizată din Pretoria. Arestat la primele ore ale dimineţii, el a pledat pentru faptul că a crezut că un intrus a pătruns în locuinţa sa.
Prima cerere de eliberare condiţionată a lui Oscar Pistorius a fost respinsă în luna martie a anului trecut. În luna noiembrie 2022, comisia însărcinată cu eliberarea condiţionată a decis că fostul campion paralimpic poate părăsi închisoarea.
- Oscar Pistorius va fi eliberat condiţionat vineri
- Fostul campion paralimpic nu va avea dreptul să discute cu mass-media după ce va părăsi închisoarea
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Alegeri prezidenţiale şi parlamentare 2024 în România. Rezultate, prezenţă la vot, exit-poll-uri. Cine sunt candidaţii din sport
- Camelia Potec e convinsă că dacă telefonul ei ar vorbi, ar şi certa-o: „Nu-l las niciodată din mână!”
- Florinel Coman a votat la alegerile prezidenţiale în Qatar: „Am liniştea conştiinţei că nu rămân indiferent la ce întâmplă în ţara mea!”