Francezii au luat măsuri de securitate fără precedent la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. În stradă vor fi 45.000 de polițiști și jandarmi, dar sunt pe poziții și 10.000 de militari.
Zeci de mii de poliţişti, armata angajată pentru a preveni orice atac cu drone şi spaţiul aerian închis pe o rază de până la 150 de kilometri în jurul Parisului: pentru a asigura securitatea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de pe Sena, guvernul francez a desfăşurat resurse de securitate extraordinare, scrie AFP.
Măsuri de securitate fără precedent la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris
Niciodată nu au fost mobilizaţi atât de mulţi poliţişti şi jandarmi ca la 26 iulie, pentru parada de pe Sena care marchează începutul celor două săptămâni olimpice. Pe lângă poliţişti şi jandarmi, vor fi prezenţi aproximativ 2.000 de agenţi de securitate privaţi şi 1.000 de poliţişti municipali din cadrul Primăriei Parisului. Un contingent de 10.000 de militari va asigura sprijinul, anunță news.ro.
Pe acoperişurile Parisului, de-a lungul Senei, vor fi amplasați trăgători de elită pentru a neutraliza orice persoană înarmată care ar viza mulţimea, o delegaţie de sportivi pe o barcă sau un şef de stat sau de guvern invitat.
Tentativa de asasinare a fostului preşedinte american Donald Trump, executată de pe un acoperiş, a reamintit gravitatea acestei ameninţări. Pentru prima dată, unităţile de elită ale poliţiei şi jandarmeriei vor lucra împreună. Aproximativ 200 de poliţişti de la Raid vor asigura securitatea pe fluviu, 350 de jandarmi de la GIGN se vor ocupa de aer, iar aproximativ o sută de poliţişti de la BRI (Brigade de recherche et d’intervention) din cadrul Prefecturii de poliţie vor proteja cheiurile.
GIGN, care este, de asemenea, însărcinat cu asigurarea securităţii în timpul deplasărilor şefilor de stat şi de guvern, va asigura, de asemenea, protecţia sportivilor în autobuzele care îi vor duce la zona de îmbarcare şi apoi pe bărci până la debarcarea lor la Trocadéro.
Controale stricte până la docuri
În vigoare din 18 iulie, perimetrul de protecţie antiteroristă va fi şi mai strict pe 26 iulie. Începând cu ora locală 13.00, nu va fi permisă circulaţia vehiculelor, cu excepţia celor ale forţelor de securitate şi de salvare şi a serviciilor de urgenţă, precizează Prefectura de Poliţie.
Începând cu ora 15.30, adică cu patru ore înainte de începerea ceremoniei, spectatorii cu bilet vor putea să acceseze una dintre cele cincisprezece loje în picioare (pentru cele 222 000 de locuri gratuite de pe platformele de sus) sau locul lor din tribună (pentru cele 104 000 de locuri cu plată de pe platformele de jos). Aceştia vor trebui să treacă mai întâi printr-un proces de preselecţie, în cadrul căruia biletele lor vor fi verificate de poliţişti, urmat de un proces de control care implică percheziţii corporale şi inspectarea bagajelor.
Pe platformele superioare, va fi creată o „zonă de siguranţă” între barierele lojei şi parapet, pentru a împiedica mişcarea mulţimii sau pentru a permite evacuarea spectatorilor, în special în cazul în care aceştia nu se simt bine.
Spaţiul aerian sub înaltă supraveghere
De la ora locală 18.30 până la miezul nopţii, autorităţile au declarat o „zonă temporară de interdicţie aeriană” pe o rază de 150 km în jurul capitalei. Ca urmare, traficul va fi perturbat pe aeroporturile Paris-Charles-de-Gaulle şi Orly, precum şi pe Beauvais.
În cazul în care o aeronavă refuză să se identifice şi să furnizeze informaţiile sale de reglementare, un elicopter sau un avion de vânătoare va fi trimis să discute cu aceasta. Dacă aeronava refuză să se conformeze, aceasta poate trage un foc de avertisment sau chiar poate fi doborâtă, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Forţele aeriene franceze vor coordona lupta împotriva dronelor, pe care ministrul de interne le-a identificat ca fiind una dintre principalele ameninţări la adresa ceremoniei
Aproximativ „cincisprezece” sisteme fixe numite „grele” vor fi desfăşurate în timpul Jocurilor Olimpice, alături de puşti de bruiaj, un laser sau interceptoare de drone echipate cu plase. Premierul Gabriel Attal a declarat marţi că o medie de şase drone au fost interceptate zilnic în ultimele zece zile în apropierea locurilor de desfăşurare a Jocurilor Olimpice.
Sena curăţată de mine şi închisă
Aproape o sută de scafandri de deminare vor fi desfăşuraţi în timpul ceremoniei de deschidere, gata să intervină în cazul în care o încărcătură explozivă este detectată în timpul paradei fluviale. În amonte, personalul prefecturii de poliţie, al securităţii civile şi al armatei a inspectat aproximativ 300 de ambarcaţiuni, inclusiv cele 85 care transportă sportivii, şi cheiurile pentru a se asigura că nu au fost ataşate bombe sau mine. Interiorul ambarcaţiunilor a fost, de asemenea, controlat minuţios de echipe canine specializate în detectarea materialelor explozive.
Această operaţiune colosală, desfăşurată între podul Garigliano, lângă Issy-les-Moulineaux (Hauts-de-Seine) şi podul Nelson-Mandela, la Ivry-sur-Seine (Val-de-Marne), a mobilizat 120 de membri ai jandarmeriei, poliţiei naţionale, vămilor, administraţiei penitenciare şi armatei, asistaţi de delegaţii străine, printre care Austria, Emiratele Arabe Unite şi Bulgaria. Începând de sâmbătă, circulaţia pe fluviu a fost complet închisă datorită a trei bariere antiintruziune: două la intrarea şi ieşirea din Paris şi o a treia între staţiile Austerlitz şi Lyon, care serveşte la „delimitarea zonei de îmbarcare” pentru sportivi.
- Imane Khelif, mărturisiri emoţionante din viaţa personală. Problema cu care s-a confruntat pugilista medaliată cu aur la JO 2024
- Ce i s-a putut întâmpla lui David Popovici înainte de a cuceri medaliile de aur şi bronz la Paris! Dezvăluirea antrenorului său
- Cât a costat ceremonia de deschidere de pe Sena, de la JO de la Paris 2024. Prima cifră oficială