Primul sponsor care şi-a anunţat retragerea după controversa cu „Cina cea de Taină” de la deschiderea Jocurilor Olimpice este C Spire.
Compania de tehnologie și telecomunicații din SUA, care are sediul în Mississippi, a anunţat că îşi va retrage toate reclamele de la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.
Primul sponsor care şi-a anunţat retragerea după controversa cu „Cina cea de Taină”: „Nu vrem să fim părtași la batjocură”
„C Spire sprijină sportivii care au muncit atât de mult pentru a fi parte a Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, nu vrem să fim părtași la batjocura și descrierea inacceptabilă a unui moment sacru precum «Cina cea de taină», motiv pentru care ne retragem reclamele de la Jocurile Olimpice”, a transmis C Spire, într-un comunicat.
Decizia a fost luată de către Suzy Hays, CEO-ul şi fondatorul companiei de tehnologie din SUA.
Parisul a transmis un mesaj de clarificare după scandalul care s-a declanşat după ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Organizatorii au prezentat duminică scuze catolicilor şi altor grupuri creştine indignate de un „tablou” kitsch din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice care a parodiat celebra pictură „Cina cea de Taină” a lui Leonardo Da Vinci, relatează Reuters.
Segmentul, care a prezentat un tablou ce amintea de scena biblică în care Iisus Hristos şi apostolii săi împărtăşesc ultima masă înainte de crucificare, moment de la JO în care au apărut drag queens, un model transsexual şi un personaj întruchipând în zeul grec al vinului, Dionysos, a stârnit consternarea Bisericii Catolice şi a dreptei religioase din America.
„Nu a existat o intenţie de a arăta lipsă de respect faţă de vreun grup religios”
„În mod clar, nu a existat niciodată o intenţie de a arăta lipsă de respect faţă de vreun grup religios. (Ceremonia de deschidere) a încercat să celebreze toleranţa comunităţii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Paris 2024, Anne Descamps, potrivit news.ro. „Credem că această ambiţie a fost atinsă. Dacă oamenii s-au simţit jigniţi, ne pare foarte rău.”
Franţa, deşi mândră de bogata sa moştenire catolică, are, de asemenea, o lungă tradiţie de secularism şi anticlericalism. Blasfemia nu este doar legală, ci şi considerată de mulţi drept un pilon esenţial al libertăţii de exprimare.
Susţinătorii tabloului au lăudat mesajul său de incluziune şi toleranţă. Biserica Catolică din Franţa a declarat că deplânge o ceremonie care „a inclus scene de batjocură şi batjocorire a creştinismului”.
Unii sportivi francezi au avut probleme cu somnul din cauza consecinţelor controversei, a declarat Monseniorul Emmanuel Gobilliard, delegat al Episcopiei Franţei pentru Jocuri.
„Am vrut să vorbim despre diversitate”
Arhiepiscopul Charles Scicluna, cel mai înalt oficial catolic din Malta şi un oficial al puternicului birou doctrinar al Vaticanului, a declarat că l-a contactat pe ambasadorul Franţei în Malta pentru a se plânge de „insulta nejustificată”.
Arhiepiscopul a transmis un mesaj pe X adresat ambasadorului. „Aş dori să-mi exprim durerea şi marea dezamăgire faţă de insulta adusă nouă, creştinilor, în timpul ceremoniei de deschidere … când un grup de artişti travestiţi au parodiat Cina cea de Taină a lui Iisus”, a transmis arhiepiscopul.
Unii comentatori au spus că această controversă a fost un alt exemplu al războaielor culturale din secolul XXI, amplificate de un ciclu de ştiri de 24 de ore şi de social media.
Thomas Jolly, directorul artistic şi creierul din spatele ceremoniei de deschidere extravagante, a declarat că subversiunea religioasă nu a fost niciodată intenţia sa.
„Am vrut să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Am vrut să includem pe toată lumea, atât de simplu”, a declarat el.
- Imane Khelif, mărturisiri emoţionante din viaţa personală. Problema cu care s-a confruntat pugilista medaliată cu aur la JO 2024
- Ce i s-a putut întâmpla lui David Popovici înainte de a cuceri medaliile de aur şi bronz la Paris! Dezvăluirea antrenorului său
- Cât a costat ceremonia de deschidere de pe Sena, de la JO de la Paris 2024. Prima cifră oficială